Demovnica_FM: Rock, elektronika aj funk. Na novembrovom Go2Stage koncerte sa predstavia čerstvé slovenské kapely.

Projekt Rádia_FM Demovnica_FM, hľadajúci novú slovenskú hudbu garážových kapiel, vygeneroval za posledné obdobie ďalšie čerstvé kapely, ktoré v projekte zaujali.

Novembrový Go2Stage koncert predstaví už túto stredu 12.11. rockovú kapelu Radiopieces, pesničkárku s ukrajinským pôvodom Oksyi, elektronický projekt EgoSurfer a funk, house a R&B formáciu Carpet Cabinet. Koncert sa bude konať tradične v Nu Spirit Clube a začína o 20:00. Vstup na koncert bude voľný až do zaplnenia kapacity klubu.

Go2Stage koncert otvorí kapela zo Žiaru nad Hronom Radiopieces. Štvorica hudobníkov v zostave Braňo (spev, gitara), Ďuri (basa), Miro (klávesové nástroje, vokály) a Edo (bicie) hrá podľa ich slov severský funk-rock, ich tvorba je však ovplyvnená viacerými žánrami. Na stredajšom koncerte im bude robiť klavírny doprovod Eva Višňanská. Kapela momentálne pracuje na nových skladbách, ktoré skladá nielen v angličtine, ale po novom aj v slovenčine. „Popri príprave na EP sa snažíme koncertovať, kde sa dá, zároveň hudobne prekonávať samých seba a hľadať svoj vlastný nezameniteľný zvuk,“ vyjadrili sa Radiopieces, ktorý sa v Demovnici udržali takmer 10 kôl a vyhrali tri z nich.

radiopieces

Oxana Gogoľ vystupuje pod umeleckým menom Oksyi. V Demovnici zaujala so skladbou For my Boykie. Skladba podľa jej slov vznikla pre jej už teraz bývalého priateľa, ktorý často cestoval do južnej Afriky. Boykie je pritom slangový výraz, ktorým sa v Afrike označuje dospievajúci muž. Táto pesničkárka s ukrajinským pôvodom sa na pódiu predstaví so svojou gitarou a jemnými skladbami s anglickými a slovenskými textami. Na piesne v rodnom jazyku si zatiaľ kvôli gramatike netrúfa, v budúcnosti však plánuje vytvoriť aj skladbu s ukrajinským textom.

Oksyi

Multižánrový tvorivý samorast EgoSurfer funguje zatiaľ ako one man band. V projekte Demovnica_FM zaujal skladbou Ohňostroj. Na Go2Stage koncert môžete očakávať jeho live lyrizovanú elektroniku s prvkami up-beatu.

egosurfer_foto

„Posledný mesiac sa venujem zapájaniu nového basáka do mojej “singleBoy” kapely. Je to syntetizér Novation Mininova. Jeho prepojenie s bubeníkom Akaiom bolo náročné, teraz ma prekvapuje samostatnosťou a nekonfliktnosťou,“ popisuje originálne svoje prípravy             na koncert Go2Stage Egosurfer. Do Vianoc má Egosurfer v pláne rozšíriť svoj projekt o bubeníka. Pracuje tiež na nových skladbách.

Carpet Cabinet je pôvodne skalická formácia momentálne pôsobiaca v Brne. Skupina vznikala ešte za študentských čias, no k jej znovuzrodeniu došlo až v máji 2013. Odvtedy kapela odohrala niekoľko úspešných koncertov a menších hudobných festivalov na Slovensku a v Českej republike. Hudobným štýlom sa radí medzi funky, house a R&B s presahmi aj do iných žánrov. Momentálne sa venuje vlastnej tvorbe tanečnej hudby v spolupráci s rôznymi spevákmi, či speváčkami. Kapela v súčasnosti doplnila svoju dychovú sekciu a hráva s dvoma saxofónmi. Pred niekoľkými týždňami kapele vyšiel nový singel pod názvom F.E.T., ktorý nahrávala s ich aktuálne stálym hosťom – spevákom Ashleym Sarah Abermanom. Carpet Cabinet momentálne pripravujú videoklip k spomínanej skladbe a nahrávanie debutového albumu.

carpet cabinet

Čo je to Demovnica_FM?

Demovnica_FM funguje ako projekt Rádia_FM od mája 2013. Cieľom projektu je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesijným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Ozo Guttler, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa.

4374

Zdroj: Rádio_FM