Demovnici_FM: V poradí druhý demovnicový koncert tohto roku sa bude odohrávať v nových priestoroch.

V poradí druhý demovnicový koncert tohto roku sa bude odohrávať v nových priestoroch. Novú éru začína Rádio_FM v spolupráci s KC Dunaj.  Na prvom spoločnom koncerte sa môžete tešiť na štyri kapely s čisto mužským obsadením z rôznych častí Slovenska. Zahrajú žilinskí Ditch the Fridge, BUFET z Prievidze, Ironic Modern World z Topoľčian a bratislavskí Don’t Trust Butterflies. O afterparty sa postará DJ Bobsan. Demovnicový koncert sa koná  už v stredu 23. mája v KC Dunaj. Začíname o 20:00, vstup je voľný.

Ako prvá sa predstaví kapela z Bratislavy Don´t Trust Butterflies, ktorá je zložená zo štyroch sedemnásťročných chalanov z Bratislavy. Svoje emócie a nevypovedané vety vraj vyjadrujú prostredníctvom hudby. Na začiatku ich príbehu v roku 2016 bola garáž, kde zazneli prvé tóny gitary, basy a spevu. Ich singel „Colors“ má na Youtube kanáli takmer 14 tisíc zhliadnutí. V najbližšej dobe plánuje kapela zverejniť videoklip k skladbe „Eyes”. Ich debutové EP by malo vyjsť najbližších mesiacoch.

Ako druhí sa predstavia Ironic Modern World z Topoľčian.  Kapela vznikla ako ako projekt Ota Paluša, ktorý už v minulosti pôsobil ako bubeník v kapele Fishing Strip. Zložil a nahral všetky nástroje a spevy, napísal texty a strihol videoklip (točený na Kanárskych Ostrovoch) k debutovému singlu, ktorý vyšiel v septembri 2017. Ako tvrdí, „rokenrol musí byť naživo,“ a tak začal zháňať členov do kapely. Prvá formácia vznikla na jeho ceste Európou v Británii. Nakoľko cestoval ďalej, skupina sa rozpadla a na Slovensku vznikla druhá podoba kapely, ktorej členmi sú v súčasnosti aj Pavel Valach (basgitara, spev) a Martin Laluch (bicie). Kapela sa nerada škatuľkuje žánrom, ale k lepšej predstave sa predstavuje ako „indie-rock´n´rollová kapela s prvkami britskej a surferskej hudby.“ Momentálne kapela disponuje jedným EP so 4 piesňami. Plánuje nahrávanie singlu s videoklipom, neskôr aj celý album, keďže je vraj nápadov plno. Ironic Modern World odkazujú, že naživo sú ich vystúpenia energické a hlučné, takže si ich nenechajte ujsť.

Žilinská skupina Ditch The Fridge vznikla pôvodne ako duo gitaristu a speváka Mareka Kuchtera a bubeníka Petra Kurillu v roku 2016. Neskôr sa táto dvojica rozšírila na päťčlennú kapelu (pribudli basgitarista Matej Vrábeľ, gitarista Roman Levčík a klávesák Tomáš Urík). Zhutnili svoj zvuk a dávajú si záležať na tom, aby každá skladba mala charakteristický groove.

Meno Ditch the Fridge vraj nie je náhodné. Zakladateľ projektu Marek Kuchter skutočne žije už roky bez chladničky. Chladnička je podľa jeho slov zároveň symbolom pre zmrazené pocity, zviazanosť, strach. Jej odhodením a symbolickým roztápaním vecí autor ide proti zažitému, proti konvenciám a tak trocha aj proti systému. Plnohodnotný band však naďalej nezaprie svoje pesničkárske korene, ktoré počuť najmä vo veľmi osobnej a nekompromisnej lyrike miestami pripomínajúce začiatky Johnyho Casha. Špecifikom Ditch the Fridge je, že je každý koncert unikátom. Zoskupenie totiž takmer vždy predstaví novú skladbu, alebo už existujúcu pesničku preoblečie do nečakaného aranžmánu. Ditch the Fridge momentálne pracujú na EP s pracovným názvom Actress, ktorého nahrávanie bude predbežne ukončené koncom leta 2018.

Kapela Bufet je poslednou demovnicou kapelou, ktorá sa v stredajší večer predstaví na  pódiu v KC Dunaj. Kapela vznikla na jeseň roku 2016 a odvtedy hráva v zostave Ján Hurtík (gitara, spev), Martin Bakyta (basgitara), Viktor Gabaj (bicie). Za štyri roky svojho pôsobenia stihli odohrať niekoľko desiatok koncertov, menších festivalov a eventov zatiaľ prevažne v Bratislave a blízkom okolí. „Štýlovo sa naša hudba dá asi najpriliehavejšie označiť ako alternatívny rock, nech už to znamená čokoľvek,“ približujú svoju tvorbu. Momentálne sa pripravujú na koncerty v rámci letnej festivalovej sezóny. V lete by chceli v štúdiu nahrať nový materiál, ktorý by radi vypustili do sveta na jeseň tohto roku v digitálnej, alebo fyzickej forme albumu. Aktuálne má kapela nový kreslený videoklip k piesni „Odkaz na dverách“ (https://bit.ly/2Kkq6JC). Bufet zaujali v Demovnici_FM so skladbou „Tak ako naozaj“. Príďte sa pozrieť ako bude znieť naživo na ich koncerte v KC Dunaj.

Bobsan (Marek Bohunický) je nekorunovaný kráľ bratislavských hipsterov. Ako vraví, „mixuje produkovanie vlastných tanečných beatov s pitím remeselných pív a s jazdením na furtšľape do Vrakune.“ Aktuálne vydal s Miriam Halamičkovou temnejšiu spomienkovú skladbu Topole pre DJa Ricki Fitza, ktorá je v hitparáde Radia_FM Osmička. Skladbu nájdete na Soundcloude: https://hyperurl.co/gkg55u

Line up:
Don’t Trust Butterflies
Ironic Modern World
Ditch the Fridge
Bufet

Zdroj: TS