Decembrové oslavy krátkeho filmu budú tento rok online.

Decembrové oslavy krátkeho filmu budú tento rok online. Šiesty ročník prehliadky krátkometrážnej tvorby ovplyvnila pandemická situácia a s ňou spojené opatrenia. Tohtoročná Slávnosť krátkeho filmu sa preto bude konať vo virtuálnej kinosále Kina Lumière, odkiaľ si ju 17. a 18. decembra budú môcť pozrieť diváčky a diváci zadarmo.

Program Slávnosti krátkeho filmu už minulý rok oklieštila pandémia, kedy sa filmy v Kine Lumière premietali iba v jeden deň miesto plánovaných dvoch. Tento raz sa organizátorky rozhodli pre online verziu, ktorá im síce neumožňuje uviesť celý pripravovaný program, avšak výrazne otvára možnosť osloviť širšie publikum, k čomu by mohlo dopomôcť aj rozhodnutie sprístupniť projekcie bezplatne.

Podujatie otvára výber krátkometrážnych filmov slovenských autoriek a autorov, ktorý je pre organizátorky jedným z najdôležitejších filmových blokov už od začiatku. „Naším hlavným cieľom, ktorý sme si v našom občianskom združení Disco Sailing vytýčili, je propagácia slovenských krátkometrážnych filmov doma aj v zahraničí. Mrzí nás, že na Slovensku neexistuje veľa príležitostí spoznať filmy nastupujúcej generácie slovenských tvorcov. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli priniesť na Slovensko medzinárodnú iniciatívu Deň krátkeho filmu, z ktorej sa neskôr stala Slávnosť,“ hovorí organizátorka Alexandra Gabrižová.

V piatok sa preto môžete tešiť na filmové pásmo Matrac z pamäťovej peny, v ktorom sa predstavia viaceré slovenské filmy v predpremiérach, a teda si ich slovenské diváčky a diváci budú môcť pozrieť medzi prvými. „Kladieme si za cieľ objavovať nové talenty nastávajúcej generácie. Matrac pamäťovej peny pozostáva z filmov slovenských autoriek a autorov, ktorým už tradične venujeme v programe špeciálnu pozornosť. Vzhľadom na to, že uplynulý rok bol pre filmárov náročný, je až prekvapivé, aká vysoká je kvalitatívna úroveň ich výstupov,“ prezrádza Alexandra Gabrižová a pokračuje: „Som špeciálne hrdá, že blok otvára film Chlieb náš každodenný o rodine, ktorá pozná iba jeden (tradične slovenský)  typ riešenia situácií. Režisérka Alica Bednáriková a jej štáb na seba upriamili pozornosť už predchádzajúcim filmom Nuda, ktorý bol jedným z festivalovo najúspešnejších majoritne slovenských krátkych filmov minulého roka. V programe máme zastúpenie hraných filmov, dokumentov aj animácie, spomedzi ktorých zmienim ešte V plytkej vode režiséra Mareka Moučku, ktorý sme v kontexte načasovania naprogramovali ako istý „vianočný špeciál“ na záver.“

Sobotný program pokračuje blokom filmov Minútu denne, ktorý sa mal pôvodne premietať vlani. „Ten blok si zaslúži vidieť čo najviac ľudí. Je plný slobody, tanca a hudby, a je stvorený pre tieto pandemické časy. Nechceli sme ho nechať ležať prachom, takto sa budú môcť diváčky a diváci nechať unášať vlastným rytmom u seba doma,“ vysvetľuje toto rozhodnutie Erika Paulinská z Disco Sailingu. Nasledovať ho bude premietanie pásma Girls in Film, ktoré tento rok prináša výber krátkych filmov českých a slovenských filmárok. Filmy z kolekcie Girls in Film  patria neodmysliteľne k Slávnosti krátkeho filmu a sú jednoznačnou diváckou srdcovkou, ktorá uzatvára slávnostné podujatie.

Tohtoročný vizuál Slávnosti krátkeho filmu vychádza z koláže Bruna Húsku, ktorý odkazuje na film Mareka Moučku V plytkej vode, ktorý sa bude premietať v bloku venovanému súčasnej slovenskej krátkometrážnej tvorbe Matrac z pamäťovej peny.

Slávnosť krátkeho filmu 2021 finančne podporili Nadácia mesta Bratislavy a Fond Lita. Podujatie  každoročne vzniká v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, Filmovou a televíznou fakultou Vysokej školy múzických umení a Kinom Lumière. Veľká vďaka patrí kurátorskému tímu Girls in Film Prague a časopisu Film.sk. Slávnosť krátkeho filmu organizuje a kurátorsky zastrešuje občianske združenie Disco sailing.

Slávnosť krátkeho filmu nadväzuje na podujatie, ktoré vzniklo vďaka medzinárodnej iniciatíve Deň krátkeho filmu. Tá prináša do rôznych kútov sveta krátke filmy v rozličných podobách a formách. Toto podujatie sa spravidla koná 21. decembra, v najkratší deň v roku, ktorý je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu.

Slávnosť krátkeho filmu 2021 sa uskutoční 17. a 18. decembra 2021 vo virtuálnej sále Kina Lumière.

program a rezervácie na webstránke kina: https://tinyurl.com/slavnostkratkehofilmu
webstránka podujatia: www.denkratkehofilmu.sk
webstránka hlavného organizátora: www.discosailing.com
FB: https://www.facebook.com/slavnostkratkehofilmu/
IG: https://www.instagram.com/discosailing/

jednotlivé bloky na webstránke kina:
MATRAC Z PAMÄŤOVEJ PENY: https://tinyurl.com/matraczpamatovejpeny
MINÚTU DENNE: https://tinyurl.com/minutudenne
GIRLS IN FILM: https://tinyurl.com/girlsinfilm

Zdroj: TS