Debut skvelej poetky Emílie Filipovej, 90-ročnej mamy Jara Filipa, pokrstil perím Milan Lasica!

Neuveriteľná energia, talent a životná sila! Z Emílie Filipovej všetko toto priam sála. Vo veku takmer 90 rokov uviedla do života svoj debut „Prelet nad životom“, pričom ešte stále píše nové básne! Knihu jej pokrstil Milan Lasica, ktorý poéziu mamy Jara Filipa označil za veľmi kvalitnú. Emília Filipová je dokonalým príkladom toho, že nikdy nie je neskoro začínať niečo nové.

Básne síce písala celý život, no až do veku 83 rokov viac-menej „do šuflíka“. V tomto období jej života nastal zlom, začala s nimi chodiť po súťažiach a vyhrávať. Dnes si už jej poéziu môže prečítať každý z nás vďaka vnučke pani Filipovej, Lucii Šoralovej, ktorá sa postarala o vydanie debutu svojej starkej. Prečítajte si aj vy „Prelet nad životom“! 

Básne o živote, krásach okolo nás, prírode, láske… Emília Filipová, mama Jara Filipa, píše krásnu poéziu, o to prekvapujúcejšie je, že až teraz – vo veku takmer 90 rokov – jej vyšla knižne. Zbierku „Prelet nad životom“ pokrstil perím Milan Lasica.

„Jablko v tomto prípade nepadlo ďaleko od stromu, je úplne jasné, po kom Jaro zdedil talent. Jej básne sú veľmi kvalitná poézia. Oceňujem, že je zrozumiteľná pri všetkej svojej poetičnosti a lyričnosti. Nie sú to len nahromadené metafory, ako to často býva. Je to poézia, ktorú si chce človek prečítať aj druhý raz,“ vyznal sa Milan Lasica.

O to, aby poézia pani Emílie Filipovej vyšla knižne, sa postarala jej vnučka Lucia Šoralová so svojou mamou. Lucka starkej dokonca pripravila obrovské prekvapenie – jednu z jej básní zhudobnila a počas krstu ju zaspievala.

„Moja starká píše básne odkedy si pamätám, brala som to ako čosi samozrejmé. Raz mojej mame napadlo, aby sme ich vydali knižne, že by sme sa mali pokúsiť splniť jej dávny sen. Nikdy mi nenapadlo, že po tom tak túži a som veľmi rada, že som sa k tomu odhodlala,“ vysvetlila Lucia Šoralová.

Dojatá Emília Filipová nevedela, z čoho sa má počas slávnostného večera viac tešiť. Prezradila, že básne začala písať v roku 1959, no až do jej seniorského veku ich mali možnosť čítať len jej najbližší.

„Básne do zbierky vyberala moja dcéra, ja totiž medzi nimi nemám obľúbenejšie alebo menej obľúbené. To máte ako s deťmi, všetky ich ľúbite rovnako. Každú jednu báseň si pamätám, o všetkých viem, ako vznikli. Som veľmi rada, že mi vyšla knižka a verila som, že Lucia je jediná, ktorej sa môže podariť dotiahnuť to celé do konca,“ povedala Emília Filipová.

Na krste sa zúčastnili aj vnúčatá a pravnúčatá pani Emílie, obdivovatelia jej tvorby, ale aj ľudia, ktorí spolupracovali s jej synom Jarom Filipom. Prišiel aj Richard Müller, ktorý úprimne pochválil tvorbu 90-ročnej debutantky.

„Jaro sa nikdy ani slovkom nezmienil, že jeho mamička píše básne. O to viac som zostal v nemom úžase, keď som si prečítal jej poéziu,“ uzavrel Richard Müller.

Zbierka Emílie Filipovej „Prelet nad životom“ sa dá zakúpiť v sieti kníhkupectiev Martinus: https://www.martinus.sk/?uItem=431913

Zdroj: TS