Smrť v paradajkovej omáčke – jedinečné spojenie básní poetky Ábelovej a džezovej špičky Nikitina, Šrámka, Grigláka, Berezu a Rothensteina

Básne jednej z najznámejších slovenských poetiek vo fúzii so špičkou slovenskej džezovej scény vznikli v rámci štúdiovej session deň pred Vianocami. Výsledkom je kompilácia starších aj nových textov, ktoré Ábelová spolu s hudobníkmi nahrala v modranskom štúdiu vydavateľstva Hlava XXII. Smrť v paradajkovej omáčke tak spája poéziu o láske a smrti, improvizáciu a hlavne jedinečné prepojenie viacerých umeleckých entít.

Spojenie poézie a jazzu nie je v slovenskom kontexte ničím výnimočným. Málokedy však vznikne album, na ktorom básnik či poetka prídu do štúdia a na jediný pokus nahrajú poetické štúdiové session v sprievode najlepších slovenských jazzových hudobníkov. Tak vznikla kompilácia Smrť v paradajkovej omáčke.

„To, že ma veľmi baví recitovať básne v sprievode jazzového zoskupenia, som si naplno uvedomila počas bratislavského krstu mojej nateraz poslednej básnickej zbierky Dom. Vtedy so mnou počas čítania hral Nikolaj Nikitin, ktorého saxofón ma na čítačkách sporadicky sprevádzal už od roku 2012, Ľuboš Šrámek a Juraj Griglák. Myslím, že pre nás všetkých to bol celkom zaujímavý zážitok a tak sme premýšľali, čo ďalej. Potom počas Mesiaca autorského čítania v Bratislave sa ku mne a Nikolajovi pridal Pavol Bereza a opäť to bolo zaujímavé čítanie a hranie, keď sme sa prvýkrát začali rozprávať o tom, že by sme mohli niečo vymyslieť aj v štúdiu,“ uviedla k spolupráci poetka Mirka Ábelová.

Zostavu Ábelová, Nikitin, Šrámek, Griglák a Bereza doplnil v štúdiu na poslednú chvíľu Erik Rothenstein: „Nováčikom v „mirkovaní“ je iba Erik Rothenstein, ktorý si zahral namiesto mňa na saxofón. Ten je však medzi spomínanými hudobníkmi jazzovou fosíliou. Zavolali sme ho na poslednú chvíľu a zafungovalo to. K Smrti sme sa s Mirkou odhodlávali dlhšie a nahrávka vznikla ako predvianočná session bez zámeru vytvoriť niečo konkrétne. Mirka prichystala pätnásť básní – dosť depkových. Stretli sme sa v štúdiu v Modre a na šupu nahrali album a zjedli koláč. Aj nasnežilo,” dodal Nikolaj Niktin.

Na nahrávke odznejú viaceré doteraz nepublikované Ábelovej básne, ako aj niektoré z textov z básnickej zbierky Dom.

„Album síce nesie názov Smrť v paradajkovej omáčke, no myslím si, že veľká časť básní je o láske. Láska a smrť sú vlastne aj tak oddávna celkom prepojené. V mojej blízkosti boli v poslednom čase dosť prítomné smrť, láska aj paradajková omáčka,” s úsmevom uzatvára Ábelová. 

Smrť v paradajkovej omáčke vyšiel 31. januára 2024 na všetkých streamovacích platformách ako Apple, Spotify, Tidal, Distrokid. Zostava plánuje na jar vydať nahrávku aj ako CD.

Ábelová, Nikitin, Šrámek, Griglák, Bereza, Rothenstein – Smrť v paradajkovej omáčke (HLAVA XXII)

Mirka Ábelová – poézia
Erik Rothenstein – saxofón
Nikolaj Nikitin – klarinet, syntetizátory
Pavol Bereza – gitara
Ľuboš Šrámek – piano, Rhodes
Juraj Griglák – basgitara

https://open.spotify.com/album/50QdjUuuZyVkIgzQy9OAGs?si=CA3Lau7uRKOFua4GU3CtSg
https://distrokid.com/hyperfollow/mirkaabelova/smr-v-paradajkovej-omke
https://tidal.com/browse/album/338447875
https://youtu.be/INPXDCZupjg?si=ZscNAJC6s92R0A4M

Zdroj: TS