David Bowie Tribute: Slovenskí hudobníci a umelci zložia poctu tvorbe Davida Bowieho.

Ako spomienku na tvorbu nedávno zosnulého speváka sa rozhodli jeho fanúšikovia z radov slovenských hudobníkov a umelcov zorganizovať multimediálny projekt s názvom „David Bowie Tribute – Spomienkový koncert na Davida Bowieho“. Vystúpi na ňom viacero hudobných zoskupení, ktoré na počesť tohto majstrovského umelca naskúšali jeho skladby.

„Skladby Davida Bowieho zaznejú na živo a vo voľnej interpretácii hudobníkov. Každá kapela zahrá dve skladby. Niektoré zahrajú jednu skladbu od Davida Bowieho a druhú vlastnú, autorskú. Iné kapely zahrajú obe skladby od Davida Bowieho. Výber sme nechali na samotných interpretoch,“ povedala Veronika Němcová, speváčka skupiny Brajgel a jedna z organizátorov projektu.

Nepôjde však len o koncert. V Dome kultúry v Pezinku postavia špeciálnu scénu, spolupracovať budú architekti, sochári, keramikári, grafici aj výtvarníci. Súčasťou projektu bude aj videoprojekcia. „Pre návštevníkov pripravujeme aj možnosť nahrať odkaz Davidovi Bowiemu. Nahrávku potom zdigitalizujeme a zverejníme na facebookovej stránke tejto akcie,“ informovala ďalej Veronika Němcová.

K akcii sa stále pridávajú ďalšie kapely. Z pôvodných piatich sa aktuálne ich počet rozrástol na trinásť. Vystúpia tak Katka Korček & Jerguš Oravec, Kamil Mikulčík, Queer Jane, Brajgel a Marek Minárik, Mesial, Acornhoek, Diamond flowers, Tučnolist, Elephant flowers, Lyssete, The Wet floor experience, Bellcanto a B.D.B.V. (B. Biznár, D. Lančarič B. Briestenská, Vrabec R. Orth, Viktor Hidvéghy).

“David Bowie inšpiroval mnohých z nás a týmto chceme jemu aj jeho tvorbe vzdať hold. Ak je pre umelcov v nebi vyhradený špeciálny hotel tak, ako vo filme Krídla slávy, chceme, aby si David čo najdlhšie užíval ten najluxusnejší apartmán. Lebo jeho tvorba tu ostáva s nami a v nás,” dodala Veronika Němcová.

Po svete sa už uskutočnilli desiatky spomienkových koncertov. Jeden z najväčších je naplánovaný na 31. marca v newyorskej Carnegie Hall. Ak tam práve nemáte cestu, alebo si chcete užiť oba koncerty, ten pezinský sa uskutoční 26. februára o 20:00 hod.

Organizátorom je občianske združenie Presahy v spolupráci s Pezinským kultúrnym centrom a s podporou mesta Pezinok. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal a na mieste v deň konania akcie.

plagat David Bowie final

Zdroj: Media & Communication Consulting, spol.s r.o.