Dagmar Pecková zaháji preslávený „Kurt Weill Fest“ v nemeckom Dessau.

Prestížny festival na počesť skladateľa Kurta Weilla sa prvýkrát uskutočnil v roku 1993 v jeho rodnom meste Dessau. Kurt Weill Fest Dessau sa tento rok uskutoční už dvadsiaty šiestykrát. Bude sa konať od 1. do 17. marca. Festivalové akcie zahŕňajú výstavy, prednášky a hudobné predstavenia v oblasti opery, klasickej a súčasnej hudby.

Organizátorom festivalu je Spoločnosť Kurta Weilla, ktorú financuje Sasko-Anhaltsko spoločne s Nadáciou Kurta Weilla so sídlom v New Yorku. Tento ročník tohto medzinárodne ceneného festivalu zaháji revue Wanted  českej mezzosopranistky Dagmar Peckovej, ktorá vznikla v réžii a výprave bratov Šimona a Michala Cabanovcov s kostýmami Simony Rybákovej a spolu s protagonistkou v nej vystupujú barytonista Jiří Hájek, klavirista a dirigent Jan Kučera, Epoque Quartet & Orchestra a Miroslav Hloucal Jazz Band.

Jedno z našich predstavení – Wanted, ktoré sme hrali v apríli 2017 v pražskej Lucerne, navštívilo aj umelecké vedenie festivalu Kurta Weilla v Dessau. Produkcia sa im tak veľmi páčila, že začali rokovať o možnosti hosťovania v Nemecku. Tento rok sa sen všetkých, ktorí sa hudbe Kurta Weilla venujú, splnil aj nám. Už 1. marca zahajujeme s Wanted jedinečný festival v Dessau. Sme úplne prvá česká produkcia, ktorá tam za dvadsaťšesť ročnú históriu zavíta,uviedla Dagmar Pecková a dodala: Držte nám palce, nech máme úspech a môžeme tak skvele reprezentovať našu vlasť!”

V apríli v roku 2017 vydala Dagmar Pecková piesne Kurta Weilla na albume s názvom Wanted, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Supraphon. Táto štúdiová nahrávka vznikla v spolupráci s tými istými hudobníkmi, ktorí ju následne stvárňujú na javisku. Vystúpenie sa uskutočnilo už 17krát za sebou v pražskej Lucerne. Veľkolepá kabaretná revue Dagmar Peckovej s piesňami Kurta Weilla vznikla v produkcii agentúry Ságl Production.

Zdroj:TS
KURT WEILL FEST: www.kurt-weill-fest.de
FOTOGRAFIE: © PETR KUREČKA