V neděli bude v Chrudimi slavnostně zahájen tradiční hudební festival Zlatá Pecka. Nabídne koncerty, film, divadlo i výstavu.

V neděli 22. srpna bude v Chrudimi zahájen 5. ročník tradičního hudebního festivalu Zlatá Pecka. Oproti původnímu záměru musela světoznámá operní diva Dagmar Pecková, která festival se svým týmem organizuje, učinit několik změn. I přes všechny komplikace a všechna omezení se organizátorům podařilo naplánovat bohatý program. Návštěvníci tak budou moci až do 30. srpna navštívit v rámci festivalu koncerty, divadlo, výstavu či filmovou projekci.

Hudební festival Zlatá Pecka, který je letos věnován operní pěvkyni řeckého původu Marii Callas, bude zahájen slavnostní mší v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi v neděli 22. 8. v 11:00 hodin. Během obřadu zazní skladba Gioachino Rossiniho „Petite messe solennelle” v provedení špičkových českých interpretů Kristýny Vylíčilové, Davida Nykla, Daniela Matouška a Pavly Mlčákové.

„Marie Callas byla skutečným fenoménem. Právě ona objevila výrazové možnosti lidského hlasu jako instrumentu. Dokázala v každé roli, v každé árii, v každé frázi i v každém tónu krásně vystihnout psychiku zpívané postavy. Radost, smích, bolest, drama i smrt. Právě to jí dovoloval její talent, její hlas výjimečného rozsahu, barvy i ohebnosti, její cit pro dynamiku a absolutní znalost partitury. Jak své, tak i orchestrální. Mohla a také uměla zazpívat vše. Zemřela v 54 letech. V absolutní samotě. Jako poctu velké umělkyni jsme koncipovali i náš letošní program,“ vysvětluje Dagmar Pecková důvod, proč je letošní ročník festivalu věnován právě této operní pěvkyni.

„Návštěvníci se s ní budou moci blíže seznámit prostřednictvím našich špičkových pěveckých interpretek v koncertě nazvaném Fenomén Maria Callas, který se uskuteční v neděli 22. 8. od 19:00 hodin v Klášterních zahradách, v hraném i dokumentárním filmu, které se budou promítat v Městském kině či fotografiích. Zajímavý vhled poskytnou i výtvarná díla předních českých výtvarných umělců,“ popisuje nabitý program Pecková.

„O tom, jak těžká je cesta na vrchol dokonalosti Vás přesvědčím v divadelní hře Terrence McNallyho Mistrovská lekce, kterou autor napsal pod dojmem mistrovských kurzů Marie Callas v New Yorku. Spolu s Městským divadlem Mladá Boleslav jsme představení připravili speciálně pro tento ročník festivalu a uskuteční se v neděli 29.8. od 19:00 hodin v chrudimském Divadle Karla Pippicha,“ zve světoznámá operní diva, která se narodila v Chrudimi.

Zlatá Pecka 2021 však nabídne mnohem více. Kompletní program návštěvníci naleznou na oficiálním webu festivalu. Vstupenky na jednotlivá představení je možné zakoupit v Cestovní kanceláři Štěpánka v Břetislavově ulici, v předprodejní síti TicketMaster.cz, případně na www.zpfestival.cz/vstupenky.

Zdroj: TS