cross the mind: Otvorená skúška ponúkne odvážnu konfrontáciu.

Jedna režisérka, jedna dramatička, jedna herečka a jedna monodráma o starnúcej dive. Inscenované čítanie ostatnej hry súčasnej slovenskej dramatičky Evy Maliti-Fraňovej Zuzana a starci paparazzi v podaní Evy Dočolomanskej a v réžii americkej režisérky Marcy Arlin bude netradičným nahliadnutím do divadelnej kuchyne. Otvorená skúška, ktorá je súčasťou projektu cross the mind, sa uskutoční v stredu 26. 3. 2014 o 19.00 h v sále Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici.

Diváci banskobystrického divadla budú mať jedinečnú príležitosť pozrieť sa do zákulisia príprav inscenácie novej hry slovenskej dramatičky Evy Maliti-Fraňovej Zuzana a starci paparazzi. V stredu sa uskutoční vôbec prvé javiskové uvedenie monodrámy o kedysi slávnej a obdivovanej starnúcej herečke Zuzane, ktorá dnes žije zabarikádovaná vo svojom byte. Profesionálny vrchol má už za sebou. Dávno stratila mladosť i krásu a nedokáže sa vyrovnať s plynutím času a jeho následkami. V Zuzaniných spomienkach sa fikcia mieša s realitou. „Chcela som sa pohrať so známym biblickým motívom a vznikla hra, ktorá je kolážou pocitov, spomienok i fiktívnych predstáv starnúcej divy,“ hovorí o inscenácii autorka Eva Maliti-Fraňová.

Marcy Arlin

Divadelné pódium bude patriť talentovanej Eve Dočolomanskej. Po predstavení sa uskutoční diskusia s režisérkou, autorkou a herečkou.

Réžie monodrámy sa zhostila americká režisérka Marcy Arlin, ktorá je expertkou na súčasnú stredoeurópsku a východoeurópsku drámu. Od začiatku 90. rokov uviedla prevažne v newyorských divadlách desiatky nových hier z Poľska, Čiech či Rumunska. Špecializuje sa na metódy komunitného divadla a do jednej inscenácie zvykne obsadiť hercov z rozličných kultúr a etník. V roku 2012 predstavila v rámci amerického projektu Eastern European Playwrights: Women Wrrite the New hru Evy Maliti-Fraňovej Krcheň Nesmrteľný. Inscenované čítanie novej hry slovenskej dramatičky je tak pokračovaním spolupráce. „Bude pre mňa inšpiratívne skúšať spolu s Evou, autorkou hry. V divadle v USA máme voči autorom veľkú úctu a rešpektujeme ich text. Predstavujem si, že v Banskej Bystrici budeme o hre diskutovať a v trojici monológ interpretovať, aj dotvárať,“ vyslovila sa Marcy Arlin.

Eva Maliti

Eva Maliti-Fraňová je dramatička, prozaička a literárna historička. Jej divadelná hra Krcheň Nesmrteľný zvíťazila v súťaži Dráma 2001. Bola preložená do niekoľkých jazykov a úspešne inscenovaná v Slovenskom komornom divadle Martin a v Slovenskom národnom divadle. V roku 2007 vydala zbierku divadelných textov Hry ocenenú Cenou klubu nezávislých spisovateľov.

Otvorená skúška hry Zuzana a starci paparazzi je súčasťou projektu OZ Local Heroes s názvom cross the mind, ktorý prináša jedinečné hosťovanie americkej režisérky Marcy Arlin a jej spoluprácu so slovenskými umelcami, divadlami a kultúrnymi centrami. Zakladateľka a umelecká riaditeľka newyorského Immigrants´ Theatre Project prichádza na Slovensko po prvýkrát. Vo štvrtok 20. 3. 2014 sa stretla s divadelníkmi a sociálnymi pracovníkmi na prednáške a workshope o komunitnom divadle.

Tropic of X 2

Cesta Marcy Arlin po slovenských kultúrnych centrách bude pokračovať 28. – 29. marca 2014 workshopom o komunitnom divadle v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.

Projekt cross the mind sa koná vďaka podpore Veľvyslanectva USA v Bratislave.

Bábkové divadlo na Rázcestí https://www.bdnr.sk
Local Heroes https://www.facebook.com/local.heroes.sk
Vstupné: 2,50 €
Rezervácie vstupeniek: +421 48 412 55 13 / bdnr@bdnr.sk

Zdroj: oz Local Heroes