Covid 19: Svet v nebezpečenstve – Dokumentárny portrét sveta nachádzajúceho sa uprostred pandémie.

V nedeľu 30. augusta 2020 o 22:00 a 23:00 hodine uvedie Discovery Channel premiéru dvojdielneho dokumentu reportérov poľského Superwizjeru s názvom Covid 19: Svet v nebezpečenstve (Covid 19: The World in Danger), ktorý je silným a pútavým svedectvom boja s pandémiou a jej dopadoch ako vo vyspelých krajinách, ako sú Veľká Británia, USA alebo Taliansko, tak tých rozvojových, ako sú India, Irán alebo Ekvádor. Tentokrát sa autori pozreli konkrétne na to, ako pandémia ovplyvnila životy ľudí na celom svete. Zničujúci obrázok posledných štyroch mesiacov prináša príbehy zo všetkých kútov našej zeme – od informátorov, ktorí varovali úrady o šírení vírusu, až po predných lekárov a zdravotné sestry, ktoré každý deň riskovali svoje životy.

BROOKLYN, NEW YORK, UNITED STATES – 2020/05/13: Hospital personnel seen pictured behind a barricade as they move bodies onto a refrigerated overflow trailer parked outside Wyckoff Hospital in Bushwick, serving as turn-based morgue in an attempt to alleviate funeral homes in Brooklyn neighborhoods during the Coronavirus COVID-19 pandemic in the United States. (Photo by Erik McGregor/LightRocket via Getty Images)

Na jar 2020 musel celý svet reagovať na šíriacu sa epidémiu koronavírusu. To, čo spočiatku vyzeralo ako lokálne nebezpečenstvo, sa postupne rozšírilo na všetky kontinenty a prinieslo so sebou utrpenie, smrť, hlad a chaos. Svet sa behom niekoľkých mesiacov zmenil.

Autormi dokumentu, ktorý vznikol za bezprecedentných okolností behom globálnej izolácie spôsobenej pandémiou koronavírusu, sú reportéri jedného z najlepších poľských publicistických investigatívnych programov Supewizjer. Filmári vo svojom dokumente líčia životy ľudí, ktorým šírenie vírusu zásadne zmenilo životy. Vďaka svojim medzinárodným kontaktom prinášajú príbehy z celého sveta od Číny, Talianska, Veľkej Británie, USA, Ekvádoru a Indie. Film tak ukáže v mnohých prípadoch vzácne, ale taktiež drastické a niekedy až šokujúce zábery a odhalí doposiaľ neznámu dimenziu pandémie.

Dokument je výsledkom spoločnej, extrémne náročnej práce celého tímu Superwizjeru aj mnohých ďalších novinárov. Materiály boli získané a spracované behom globálnej karantény. S odbornými analýzami rôznych zdravotníckych, ekonomických a antropologických odborníkov, ktorí demonštrujú rôzne prístupy v boji s týmto ochorením, je tak dokument Covid 19: Svet v nebezpečenstve univerzálnym príbehom a obrazom sveta na jar 2020.

QUITO, ECUADOR – JUNE 25: Members of the health staff save the swab with PCR samples on June 25, 2020 in Quito, Ecuador. According to WHO, Ecuador counts over 50000 confirmed positive cases and more than 4000 deaths. (Photo by Agencia Press South/Getty Images)

Zdroj: Discovery