Čoskoro štartujú Ozveny Ji.hlavy, ktoré budú celé leto prinášať špičku súčasného svetového dokumentu.

Ozveny Ji.hlavy prinesú to najlepšie z uplynulého 24. ročníka najväčšieho stredo- a východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov. Distribučná spoločnosť Film Expanded vspolupráci s Medzinárodným festivalom dokumentárnych filmov Ji.hlava uvedú každý utorok od 29. júna do 17. augusta v letnom kine populárnej bratislavskej Novej Cvernovky divácke hajlajty či víťazné filmy.

A to všetko open air v rámci Leta pod Palmou a s diskusiami s režisérmi a režisérkami či expertmi a expertkami na témy, ktoré jednotlivé filmy otvárajú. Tohtoročná dramaturgia je vystavaná so zreteľom na najzásadnejšie témy dneškaa prinesie kontroverzné a medzinárodne úspešné dokumentárne tituly tematizujúce čoraz hrozivejšiu klimatickú krízu, izrealsko-palestínsky konflikt, počiatky pandémie v Číne, neudržateľné fungovaniebankového sektora či duševné zdravie mladých ľudí. Ozveny Ji.hlavy budú zahájené budúci utorok 29. júna slávnostnou premiérou snímky Biela na bielej od slovenskej režisérky Viery Čákanyovej z portfóliaFilm Expanded, ktorá sa stala absolútnym víťazom minulého ročníka MFDF Ji.hlava. Podujatie uvedie v slovenských premiérach celkovo až desať titulov.

„Snažíme sa o Ji.hlave premýšľať tak, aby v sebe mala ducha dokumentárneho prístupu k svetu —podobne ako filmy, ktoré uvádzame. Asi aj preto sme v minulom covidovom roku ani na chvíľu nezapochybovali, či presunúť termín festivalu do istejších časov. Chceli sme byť s našimi filmármi a divákmi na konci októbra, ako každý rok, za podmienok, ktoré nám pandémia umožní. Nakoniec — ako asi viete — 24. ročník prebehol výhradne online. Ale pretože sme sa túto okolnosť snažili premeniť v devízu, vďaka digitálnej platforme a v spolupráci s portálom DAFilms sa nám podarilo objaviť tisícky nových divákov, ktorí by do Ji.hlavy nemohli prísť, ale náš filmový výber ich zaujal a potešil,” vyjadril sa riaditeľ jihlavského festivalu Marek Hovorka.

„Keď sa teraz veľmi výrazný a reprezentatívny výber ji.hlavských filmov dostáva k slovenským divákom prostredníctvom bratislavských Ozvien, nastáva paradoxná situácia, keď sa mnohé z uvedených filmov objavia vôbec prvýkrát alebo skoro prvýkrát na plátnach kín. Je to posvätná chvíľa a veľmi vám prajeme, aby ste si tento zážitok užili a nechali sa inšpirovať skúsenosťou filmárov a filmáriek,” pozýva Hovorka na bratislavské OzvenyJi.hlavy.

„Slávny britský dokumentarista John Grierson tvrdil, že dokumentárny film je ‚prednášacím pultom’. Na túto myšlienku som si spomenul aj pri našom tohtoročnom dramaturgickom kľúči. Z obrovskej selekcie uplynulého ročníka nášho najobľúbenejšieho festivalu sme vybrali tituly, ktoré svojimi kontroverznými témami a poznaním, ktoré ponukajú, vyslovene vyzývajú k diskusii. Sú to filmy, ktoré riešia najvážnejšie problémy dneška. Klimatická kríza, pandémia, izraelsko-palestínsky konflikt, neudržateľnosť bankového sektora, duševné zdravie…,” približuje silnú dramaturgickú skladbu tohtoročných Ozvien spoluzakladateľ Film Expanded Matej Sotník.

„Všetky premietneme v spojení s diskusiou a v podobe cyklu v letnom kine, ktorý sa minulý rok stal náhradným riešením pre odložené jarné Ozveny. No pre to, čo všetko v sebe tento formát snúbi a ako dobre zafungoval, sme sa rozhodli ho ponechať aj pre ďalšie ročníky. Priatelia, je nám cťou, že po vzore New Yorku, Varšavy či Bruselu môžeme organizovať Ozveny Ji.hlavy opäť aj my v Bratislave a pozvať vás aj tento rok nielenfilmy pozerať, ale o nich aj vášnivo či špekulatívne diskutovať,” pozýva na výnimočné celoletné podujatie Sotník.

Zahájenie s najlepším filmom

Snímka Biela na bielej od Viery Čákanyovej formou videodenníka dokumentuje pobyt režisérky na poľskej antarktickej stanici, kde v roku 2017 nakrúcala snímku FREM, ktorej hlavnou postavou je umelá neurónová sieť. Počas pobytu vedie autorka chatové konverzácie s umelou inteligenciou, ktoré sa dotýkajú povahy filmu, umeniaa zmyslu života a odhaľujú spôsob myslenia oprostený od ľudskosti a emocionality, nútiaci k hlbokej introspekcii.Vo filme je zachytený súboj s vlastným telom a mysľou v extrémnych podmienkach.

„Ako sa dá myslieť niečo principiálne neľudské? Nakrúcam film o umelej inteligencii, ale je to čoraz ťažšie,absurdnejšie. Antarktická krajina funguje ako droga. Chodím v bielej tme a hľadám pocit úľavy? Som hmota s vedomím, ďaleko od termodynamickej rovnováhy. To je jediné, o čom viempodať správu,” hovorí režisérka a zároveň producentka filmu Viera Čákanyová o Bielej na bielej.

Čákanyovej film okrem toho, že zvíťazil v hlavnej sekcii MFDF Ji.hlava Opus Bonum, nedávno zvíťazil v českej súťaži pražského Jedného sveta a v súťažných sekciách ho uviedli aj významné svetové festivaly ako ZagrebDox či Sheffield Doc/Fest. 

Na slávnostnú premiéru Bielej na bielej, ktorá sa uskutoční budúci utorok 29. júna o 21:00 s účasťou delegácie tvorcov filmu, pozývajú organizátori Ozvien Ji.hlavy aj verejnosť, pričom odporúčaný dress code je biela.

Diskusie pod hlavičkou prestížnych mediálnych partnerov 

Jednou z hlavných výhod Ozvien Ji.hlavy po formáte cyklu a open air premietaní sú aj diskusie s autormi/kami filmov či renomovanými expertmi/kami z rozličných odborov. Štyri z diskusií sa odohrajú pod hlavičkou angažovaného mesačníka Kapitál, jedna diskusia bude pod hlavičkou mienkotvorného Denníka N. Ide o filmy s pálčivými spoločensko-politickými témami ako Dilema rozkoše, Kampaň proti klíme, Oeconomia či KoroNárod. Diskusie sa uskutočnia vždy o 19:30 pred projekciou.

Dilema rozkoše (2020) od americkej režisérky Marie Finitzo rozpráva o potrebe rovnosti rozkoší na platforme príbehu, ktorý odkrýva tabu o klitorise. Klitoris, ktorého hlavným účelom je ženská rozkoš, bol modernou medicínou až do nedávnej doby ignorovaný. Zatiaľ čo telo ženy bolo vždy považované za erotickýsymbol, ženská sexuálna túžba bola vždy v úzadí, či tabuizovaná. Kapitalks-u pred filmom sa zúčastní napríklad Ivana Gažiová známa ako Ivinitty, ktorá je burlesque tanečnicou a aktivistkou za sexuálne a reprodukčné práva žien. Moderuje vedúca feministickej rubriky Kapitálu Sasi Moran. Podujatie sa koná v utorok 6. júla.

Publicistický dokument Kampaň proti klíme (2020) od dánskeho režiséra Madsa Ellesøe rozplieta sieťvzťahov a motivácií v pozadí skupín vystupujúcich proti možným fatálnym dôsledkom klimatickej krízy. Fascinujúci pohľad na umenie klamať začína v roku 1988. Ropné spoločnosti od tej doby priamo i nepriamo stáli za akciami, ktoré mali za cieľ spomaliť, alebo zastaviť hnutia ochrancov planéty a premeniť postoj spoločnosti v ich neprospech. Podujatie sa koná v utorok 13. júla.

Nemecký film Oeconomia (2020) od režisérky Carmen Losmann bol okrem MFDF Ji.hlava uvedený na najvýznamnejších svetových festivaloch ako IDFA, CPH:DOX či Berlinale. Film hľadá odpovede na kľúčové otázkysúčasnosti: Prečo rastie ekonomická nerovnosť? Prečo sú jednotlivci i štáty stále zadĺženejšie? Prečo na krízu bánknajviac doplácajú klienti? Aby pochopila hry, z ktorých profituje iba veľmi malá časť zúčastnených, oslovilazástupcov bankového a finančného sektora. Podujatie sa koná v utorok 20. júla.

V tohtoročnej dramaturgii nechýba fokus na v súčasnosti eskalujúci izraelsko-palestínsky konflikt cezdokument od Ra’anana Alexandrowicza. V základe filmu stála rečnícka otázka Virginie Woolfovej, či obrazy vojnynaozaj vnímame všetci rovnako. Vyprovokovala režiséra snímky k uskutočneniu neobyčajného experimentu.Niekoľkým dobrovoľníkom ukázal 40 internetových videí prezentujúcich rôzne podoby izraelsko-palestínskeho konfliktu. Uzavretí v búdke si môžu púšťať ľubovoľné ukážky, podľa vlastného uváženia zasahovať, prehrávať a vyjadrovať sa k nim. Ich aktivita je však zaznamenávaná. Kapitalks moderuje filozof Michal Lipták. Podujatie sa koná 10. augusta.

Medzi to najlepšie, čo uvedú tohtoročné Ozveny Ji.hlavy patrí aj dokumentárny film KoroNárod (2020) slávneho čínskeho umelca Ai WeiWei-a, ktorý získal na uplynulom ročníku festivalu Cenu za prínos svetovej kinematografii. Byrokratická mašinéria čínskeho politického systému rýchlo a efektívne spomalila šírenie koronavírusu už v počiatočnej kríze, avšak za cenu obmedzovania práv svojich občanov. Surové zábery tajne natočené amatérskymi kameramanmi ukazujú realitu života v uzatvorenom Wuhane. KoroNárod skúma do akejmiery môže štát zasahovať do života svojich občanov, ak je v stávke celosvetová humanitárna katastrofa? Predfilmom sa uskutoční diskusia Denníka N s analytikmi z oblasti diania v súčasnej Číne. Podujatie sa koná v utorok 27. júla.

Nebude chýbať experimentálny film či Film Expanded Shows.Docs

Fascinace sú veľkou továrňou experimentálnej kinematografie, ktorá film opretý o realitu zbavuje všetkého,čo ho ťaží, a podstatným spôsobom tak prehlbuje možnosti filmového vnímania. Fascinace: Exprmntl.cz je súťažná prehliadka najnovších českých experimentálnych filmov, ktoré sa vzťahujú k skutočnosti a neprestávajú vpátraní po nových výrazoch jeho spracovania na filmový materiál a digitálne formáty.

Diskusii po projekcii pásma experimentálnych krátkych filmov na v poradí šiestom z podujatí sa 3. augusta zúčastnia aj autori/ky víťazných filmov zo sekcie Fascinace Exprmntl.cz — Zbyněk Baladrán (k filmu Katastrofa, 2019), Tereza Chudáčková a Klára Ondráčková (k filmu Krásně sviť a krásně hleď, z uší roste krasohled, 2020), Ester Grohová (k filmu Zůstane to mezi náma, řekl, 2020).

Posledná časť cyklu prinesie v špeciálnej predpremiére 17. augusta holandský film Dráma dievčaťa (2020) z distribučného katalógu Film Expanded. Hlavná protagonistka filmu Leyla má za úlohu pre film prehrať kľúčové scény zo svojho života. Väčší dôraz je však kladený na pasáže, kde režisér a Leyla diskutujú o jej živote a o tom, ako ho stvárniť. Leyla tak nielen znovu prežíva svoje spomienky, ale musí ich na pokyn režiséra prehrávať znovu a znovu. Nakoľko nám dramatizácia pomáha pochopiť náš vlastný život? Kde sa končí realita a začína rozprávanie?To sú otázky, ktoro vzbudzuje film Dráma dievčaťa.

Záver bude obohatený o špeciálnu prezentačnú platformu Film Expanded Shows.Docs, na ktorej saodprezentujú mladé filmárky a filmári či kľúčové platformy slovenského dokumentárneho industry.

Viac informácií, programovú brožúru, plagát a fotoprílohu k podujatiam nájdete webe Film Expanded: https://filmexpanded.com/ozveny-jihlavy/
Lístky na podujatie dostupné cez GoOut: https://goout.net/sk/ozveny-ji-hlavy-2021/szewlmr/
Web stránka MFDF Ji.hlava: https://www.ji-hlava.cz
Web stránka Novej Cvernovky: https://novacvernovka.eu
Facebook stránka FilmExpanded: https://www.facebook.com/filmexpanded
Facebook stránka MFDF Ji.hlava:https://www.facebook.com/MFDFjihlava
Facebook stránka Novej Cvernovky: https://www.facebook.com/novacvernovka
Facebook udalosť / Biela na bielej: https://www.facebook.com/events/936149653895327
Facebook udalosť / Dilema rozkoše:https://www.facebook.com/events/769999423629810

Zdroj: TS