Vznikla zberateľská edícia „MARIÁN VARGA COLLECTED WORKS I.“

Kolekciu súborného diela legendy slovenskej hudobnej scény Mariána Vargu včera pokrstili dymom z Mariánovej cigary.

O zámere vydať edíciu Marián Varga Collected Works I. informovala Spoločnosť Mariána Vargu pred rokom. Už vtedy boli rozbehnuté práce, ktoré včera vyústili do uvedenia diela medzi fanúšikov. Kolekcia vznikala takmer 2 roky, je kolektívnym dielom Mariánových najbližších priateľov a viacerých spolupracovníkov a podporili ju Fond na podporu umenia, priaznivci z kampane na portáli Hit Hit a ďalší partneri.

Prvé uvedenie sa konalo na mieste, ktoré mal Marián rád, na ulici, kde prežil veľkú časť svojho života – v kníhkupectve Artforum na Kozej ulici v Bratislave. Príznačne, dymom z jeho cigary kolekciu pokrstili dvaja „krstní otcovia“ – Dušan Hájek, hudobník a Mariánov dlhoročný súpuntík a Viliam Vaškovič, ktorý Mariána, Prúdy a Collegium musicum sprevádzal a manažoval v najproduktívnejšom období. Medzi hosťami nechýbali tvorcovia diela Jana Vargová, Peter Uličný, Daniel Pastirčák, Jozef Lupták, Vladimír Godár, Lea Majerčáková a mnohí ďalší spolupracovníci, priatelia a fanúšikovia Mariána Vargu a zaznela aj jeho hudba – v podaní Vladislava Šarišského.

Ďalšie podujatia venované uvedeniu súborného diela sa konajú: 26.11. v Banskej Bystrici, 27.11. v Košiciach, 29.11. v Prešove, 2.12. v Nitre a 4.12. v Žiline.

Kolekciu, ktorá vychádza v limitovanom počte je možné si objednať na www.marianvarga.sk/collectedworks. Taktiež ju môžete zakúpiť v sieti kníhkupectiev Artforum a v ďalších špecializovaných predajniach hudby.

O kolekcii

V novembri pred päťdesiatimi rokmi skupina Prúdy vydala svoj výnimočný debut Zvoňte, zvonky. Ním sa na hudobnej scéne etablovali nielen dve výnimočné osobnosti – Pavol Hammel a Marián Varga, album Zvoňte, zvonky možno považovať za debut slovenskej rockovej hudby porovnateľný s čímkoľvek, čo koncom 60. rokov vznikalo na svetovej hudobnej scéne. Spoločnosť Mariána Vargu po jeden a pol roku intenzívnej práce prichádza práve v týchto dňoch – tak trocha symbolicky – s esenciálnym projektom MARIÁN VARGA COLLECTED WORKS I., zahŕňajúcim všetky albumy, ktoré sa spájajú s menom Mariána Vargu, a ktoré nepochybne patria ku kultúrnemu kódu Slovenska.

Obsahom objemného elegantného boxu je 16 CD – všetky zásadné nahrávky Collegia musica a piesňové projekty s Pavlom Hammelom, spolu 700 minút hudby prepísaných z pôvodných analógových záznamov, ktoré prešli analógovým redizajnom v štúdiu Real Music House, pričom Martin Sillay a Robert Pospiš odviedli skvelú prácu, ktorej výsledkom je vinylový zvuk na CD nosičoch. Doplňajú ich dosiaľ nezverejnené atraktívne bonusy, ktoré potešia najmä účastníkov pamätných koncertov v pražskej Lucerne začiatkom 70. rokov. Okrem CD nosičov je súčasťou kompletu DOWNLOAD KÓD na jednorazové stiahnutie nahrávok do elektronických zariadení pre každého majiteľa boxu.

Vizuálnu ukážka viac ako 5kg vážiaceho boxu nájdete tu: https://youtu.be/uj_6GQrGDzs

„Narodil som sa v roku 1969, v roku, keď sa nahrali Zvoňte, zvonky. Vyrastal som v dobe týchto platní, nahrávok, veľmi skoro som ich začal vnímať, počúvať, silne ma ovplyvnili. Marián tvoril hudbu, ktorá ma vnútorne oslobodzovala. Neskôr som ho aj osobne spoznal, inšpiroval som sa názvom jeho platne pre môj vlastný festival a spolu sme s Mariánom odohrali viacero koncertov a vystúpení. Napísal skladby, ktoré som premiéroval a často ich hrávam, niektoré venoval aj mne osobne. Stal sa mojím priateľom. Moja spolupráca na Collected Works I. je vyjadrenie mojej vďačnosti za to, čo priniesol svojou tvorbou a čo vytvoril pre tisícky ľudí.“
Jozef Lupták, violončelista, zakladateľ a riaditeľ festivalu Konvergencie a predseda SMV

Každému albumu v boxe je venovaná jedna kapitola v sprievodnej 260 stranovej publikácii, ktorej autormi sú Jana Vargová a Peter Uličný. V nej je zozbieraná nielen výnimočná fotodokumentácia od Ľuby Lauffovej, Tibora Borského, Petra Procházku, Juraja Bartoša a ďalších autorov, ale aj všetky dostupné texty publikované v tlači, ktoré komentovali jednotlivé albumy v čase ich vzniku, ale aj s odstupom rokov až po súčasnosť. Okrem komentárov, analýz, recenzií, reflexií a zaujímavostí tu nájdete aj niekoľko rozhovorov s Mariánom Vargom, s jeho povestnými vtipnými, sarkastickými aj brilantnými glosami. Celá obrazovo-textová koláž publikácie je nielen reflexiou jeho tvorby, ale zároveň presným zrkadlom doby aj s jej anomáliami. Rozsiahla analyticko-syntetická esej Vladimíra Godára o tvorbe Mariána Vargu v závere publikácie je jej základným textom preloženým do angličtiny.

„Tak ako Mariánova hudba s obľubou prekračovala hranice žánrov a „škatuliek“, aj tento booklet vlastne nie je úplne klasickým bookletom. Je totiž rovnako pútavou knihou na čítanie, ale zároveň „časozberným“ dokumentom, obrázkovým albumom či zázračnou „čiernou skrinkou“, ktorá na chvíľu dokáže sprítomniť okamihy, keď sa na každú novú Mariánovu „dosku“ čakalo ako na malý sviatok. Unikátna kniha na čítanie, pozeranie a spomínanie…“

Peter Uličný, spisovateľ, editor sprievodnej publikácie

Pri rozbaľovaní boxu narazíte ešte na niekoľko radostí. Jednou z nich bude určite notačný záznam kultovej skladby Collegia musica Hommage à J. S. Bach, povinná jazda pre všetkých fanúšikov. Pre túto príležitosť ho špeciálne vytvoril Vladislav Šarišský.

Výtvarné prevedenie celého projektu je, rovnako ako hudba Mariána Vargu, nadčasové. Jeho autormi sú výtvarníčka Monika Kubinská v spolupráci s grafickým dizajnérom Matejom Lackom. Na projekte ďalej spolupracovali grafici Igor Hrnko, Ivan Juríček a Pavel Mrňous. Výsledkom, ktorý prinášame hudobnej verejnosti, je silný artefakt nielen svojím obsahom, ale aj formou.

„Keď Marián, už na sklonku života, a z posledných síl, hrával svoje koncerty, bola to preňho dôležitá vec – prebiehala výmena energií medzi ním a vami, jeho publikom, a to ho robilo šťastným. Som presvedčená, že opäť zažijete to chvenie pri počúvaní jeho hudby. Aj vďaka zvukovej podobe, v akej vám ju ponúkame. Určite by nadchla aj jeho samého. Navyše je v tomto projekte zhmotnená aj naša energia, ktorú, dúfam, tiež pocítite. Je to energia lásky, ktorou sme mu chceli vyjadriť našu vďaku, pretože každému z nás nejakým zásadným spôsobom ovplyvnil život. Pre mňa navyše bola táto takmer dvojročná práca darom z nebies. Pomohla mi tým najzmysluplnejším spôsobom preklenúť najťažšie životné obdobie a vlastne sa ani na okamih od Mariána nevzdialiť. Ďakujem všetkým za túto možnosť.”

Jana Vargová, manželka Mariána Vargu, čestná predsedníčka Spoločnosti Mariána Vargu a editorka Marián Varga Collected Works I.

Video ku crowdfundingovej kampani (jún 2019): https://youtu.be/Rh4iUxHBTfQ
Webstránka: https://marianvarga.sk/collectedworks/
Facebook: https://www.facebook.com/MarianVargaCollectedWorks

Sériu rozhovorov o tom, ako kolekcia vznikala, si môžete vypočuť na stránkach Radia_FM: https://fm.rtvs.sk/rubriky/temy_fm/205613/ako-vznika-suborne-dielo-mariana-vargu

#marianvargacollectedworks

Zdroj: TS