Colours of Ostrava tento rok ukáže aj pestrosť a kvalitu slovenskej scény

Pätnásty ročník festivalu Colours of Ostrava nezabudol ani na Slovensko. Farby našej krajiny bude hájiť priamo deväť projektov z navzájom rôznych žánrových oblastí. Pódiá v areáli Dolní Vítkovice v Ostrave tak obsadia slovenskí predstavitelia reggae-ska, post-rocku, indie-rocku, shoegaze, jazzu, ale aj elektroniky či ľudovej hudby.

V roku 2009 sa stretlo šesť mladých ľudí, ktorí chceli dať priestor svojim postojom, a tiež aj nesúhlasu s tým, čo sa vo svete deje. Okrem toho vyplnili aj medzeru na slovenskom hudobnom poli, keďže reggae okorenené jazzom, funkom, dance-hallom či rapom, nie je u nás veľmi rozšírené. Medial Banana reprezentujú kľúčové slová ako slnko, pohoda, tolerancia a láska. Za sebou majú už dva albumy, pričom ten najnovší Rockin´It vyšiel ešte v tomto roku. Predstaviť ho prídu aj na Colours of Ostrava 2016.

Oveľa viac a oveľa dlhšie sa jazzu venuje Peter Lipa, konkrétne už vyše polstoročia. Patrí medzi tých spevákov, ktorí okrem rytmiky, tónu a hlasu pôsobia na svoje publikum aj po textovej stránke. Lipa je totiž prvým slovenským jazzmanom spievajúcim v rodnom jazyku. Okrem toho organizuje festival, moderuje rozhlasový program a stále popri tom skladá vlastný materiál. V súčasnosti vystupuje s Peter Lipa Band. Ten pozostáva zo štyroch členov – Michal Fedor na bicích, Michal Žáček na saxofóne, Michal Šimko na basgitare a Lipov syn Peter Lipa mladší na klávesoch.

Alternatívnu rockovú scénu budú reprezentovať dve mená. Na jednej strane stoja relatívni nováčikovia The Ills. Tvorbu štvorice z Bratislavy je možné zaradiť medzi post-rock, shoegaze a iné progresívne žánre s rockovou príchuťou. Na scéne sa síce pohybujú od roku 2008, no až teraz, na sklonku vydania nového albumu Ornamental or Mental, sa im podarilo získať pozvanie nielen na Colours of Ostrava, ale aj na prestížny festival Iceland Airwaves. Stali sa tak prvým slovenským interpretom vôbec. Spolu s nimi bude súčasťou alternatívneho Full Moon Stage aj Ospalý pohyb. Skupina Martina Burlasa sa vracia do uší svojich fanúšikov po dve dekády trvajúcej odmlke. Návštevníkom predstavia aj svoj comebackový album, ktorý vydali v máji tohto roka.

Slovenský blues, soul a ich kombinácie s rockom prinesú do Ostravy Korben Dallas. Autori skladieb Otec, Bolo nebolo či Trofeje sa na festival všetkých farieb vrátia po koncertoch so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, vydaní albumu Kam ideme a jarnom klubovom turné na Slovensku aj v Čechách. Žánrovo ich v rámci line-upu doplnia Bad Karma Boy. Trojica nedávno absolvovala turné v Pobaltí, ktorého výsledkom bolo aj pozvanie na festival v estónskom Tallinne. Skupina s najznámejšou skladbou Dunaj však dala prednosť festivalu Colours of Ostrava.

Elektronické slovenské talenty bude na „Coloursoch“ reprezentovať projekt FVLCRVM, presnejšie iba dídžejská bokovka Pištu Kráľoviča, ktorá sa mu podľa vlastných slov vymkla spod kontroly. To až do takej miery, že je úspešná nielen na domácej scéne, o čom svedčí napríklad aj soška Radio_Head Award v roku 2014 ako elektronický objav roka, ale aj za hranicami. Svoju tvorbu nevie presne definovať, no súvisí s organickou spleťou ťažkých beatov a melódií inšpirovaných v gospeli. Do programového tandemu sa pridá aj Jimmy Pé – miláčik slovenských hudobných kritikov, ktorým padla sánka hlavne z jeho posledného EP Fake Fantasy. Pre dídžeja reprezentujúceho tú tenkú čiaru medzi melanchóliou a eufóriou nie je vystúpenie na CoO 2016 prvým zahraničným. Už viackrát o neho prejavil záujem aj maďarský Sziget.

Colours of Ostrava neodoprie svojim fanúšikom ani špeciálny projekt Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) v spolupráci s Pacora Trio a Marekom Pastírikom. Produkcia Ornamenty v sebe zosobňuje pútavú projekciu, tradičné tance (nielen slovenské) a jazzovo-klasickú kapelu s obľubou v improvizácii. Zostava sa za speváckeho sprievodu Evy Miškovičovej snaží presvedčiť o tom, že folklór vie byť aj moderný a pútavý.

Festival Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2016 v úchvatnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic. Hlavnými hviezdami Colours of Ostrava sú Underworld, Tame Impala, Of Monsters and Men, M83, Passenger, Thievery Corporation, ANOHNI, Kodaline, The Vaccines alebo Slowdive.

Viac ako 300 programových bodov (okrem koncertov aj divadlá, filmy, workshopy, diskusie, výtvarné aktivity) vrátane fóra Meltingpot prebehne na viac ako 22 otvorených a krytých scénach. K tradičnému návštevnickému servisu budú patriť dve stanové mestečká (jedno tesne vedľa areálu), Family park a Detská zóna s programom, pitná voda zdarma, zľava VLAK+ s Českými dráhami, veľkoplošné projekcie, požičovňa bicyklov, tribúny, program pre zdravotne znevýhodnených návštevníkov Colours bez bariér a výhodné vstupy do objektov v Ostrave Colours Plus a pod.

V predaji sú v túto chvíľu štvordenné vstupenky v sieti Eventim.sk, ale aj jednodenné vstupenky na www.colours.cz. Deti do 140 cm majú vstup zdarma na celý festival, rovnako ako seniori nad 65 rokov v nedeľu.

colours2016

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR