Čo oko nevidí, to srdce nebolí…

Začína to ako vtip. Ernest príde domov skôr z práce a prichytí manželku v posteli so svojim kolegom. Situácia sa zdá byť na prvý pohľad riešiteľnou, pretože Ernest je nevidiaci. Prichytenému milencovi teda stačí len jedno – potichu odísť. Avšak nie vždy je to tak, ako to vyzerá…

Divadlo Zrakáč tvorí skupina nevidiacich, slabozrakých a vidiacich hercov. V roku 2010 ho založil režisér Jozef Pražmári, ktorý tiež prišiel o podstatnú časť zraku. Pod jeho vedením absolvovali členovia súboru základný herecký kurz a naštudovali dve inscenácie. Od roku 2018 je toto zoskupenie pod vedením režisérskeho tandemu Matej Feldbauer a Pavol Viecha, s ktorými odpremiérovali dve inscenácie v Modrom salóne SND (2019 – Ste medzi nami, 2022 – Čaj u pána senátora). Teraz prichádzajú s úplne novou a sviežou novinkou v divadle La Komika.

Už 13. októbra v divadle La Komika budete môcť vidieť ich aktuálnu inscenáciu Nie je to tak, ako to vyzerá, ktorá ukazuje bežný život nevidiacich v situáciách inšpirovanými skutočnými udalosťami, no s nadhľadom a s dávkou humoru.

Divadlo Zrakáč sa svojim pôsobením na kultúrnej scéne snaží búrať akékoľvek mylné predstavy o životoch zrakovo postihnutých ľuďoch. Zámerom vybranej inscenácie je vzdelávanie divákov a diváčiek v oblasti všeobecnej znalosti a kontaktu s nevidiacimi a slabozrakými osobami.

Inscenácia vznikla vďaka podpore Nadácie SPP, Nadácie mesta Bratislavy a Nadácie ZSE. 

Zdroj: TS