Claudia Cazacu: Paul van Dyk sa dotkol histórie a zmenil ju!

Paul van Dyk. Najlepší svetový DJ roka 2005. Tranceová legenda. Rodák z východného Nemecka bude exkluzívnym hosťom 8. narodeninovej party STEEL Arény. Košice sa 16. mája môžu tešiť na ďalší skvelý tanečný zážitok, ktorý okorenia aj ďalší výborní DJ-i Claudia Cazacu, Barnes and Heatcliff, Nifra a Styller.

Claudia Cazacu pochádza z rumunského Targovišťa, no žije v Anglicku. Jej hviezda stúpa prudko nahor, o čom svedčí fakt, že v rebríčku DJ MAG TOP 100 sa umiestnila ako jediná žena. Tranceová kráľovná vníma svet na pódiu v inej dimenzii, kde ju nezaujíma nič, iba hudba, ľudia a vzájomná harmónia medzi nimi. „Pre mňa je to absolútne nádherný pocit, keď môžem svoje emócie prezentovať cez hudbu, ktorá mi dáva krídla. Na pódiu sa snažím skladať príbehy a takýmto spôsobom komunikujem s davom. Vďaka tranceu sa dokážem dotknúť ľudí predo mnou zvláštnym magickým spôsobom, ktorého výnimočnosť sa iba veľmi ťažko opisuje slovami,“ uviedla Claudia Cazacu.

Prítomnosť Paula van Dyka v Košiciach považuje Claudia za tanečný sviatok nielen pre jeho fanúšikov, ale aj pre ňu samú. Ako prvá vec sa jej pri mene jedného z najlepších a najúspešnejších DJ-ov na svete vybaví skladba For an Angel. „Paula van Dyka ako umelca obdivujem! Mám pred ním obrovský rešpekt, pretože sa mu podarilo dotknúť hudobnej histórie a zmeniť ju,“ dodala Claudia.

Magickú príťažlivosť tranceu objavila vďaka Paul van Dykovi Slovenka NIFRA, ktorá debutovala ako 19-ročná singlom Ready. Jej výkony neušli pozornosti ani renomovaných kolegov Markusa Schulza, Sandera van Doorna alebo Tiesta, vďaka čomu si v marci 2012 zahrala, ako historicky prvý DJ zo Slovenska, na akcii „A state of Trance 550“ v holandskom Den Boschi. „Tvorba Paul van Dyka na mňa vplývala už v časoch, keď som ešte ako malé dievča začala počúvať elektronickú hudbu, preto práve aj jemu vďačím za to, že som sa vydala tranceovou cestou. Trance ma totiž okamžite očaril spojením energie a emócií. Byť na stagei, hrať moju obľúbenú hudbu a vidieť úsmev ľudí je pre mňa na nezaplatenie. Toto sú pre mňa momenty, kvôli ktorým sa to oplatí robiť,“ zdôraznila NIFRA.

Nesmrteľný hit For an Angel, vinil Seven ways a spomienky na legendárne nahrávky vydavateľstva MFS sa ako prvé pri mene Paul van Dyk vybavia Styllerovi. Premiérový úspech zaznamenal v roku 2003 a postupne si získal renomé DJ-a prinášajúceho nové, neopočúvané melódie s nádychom melanchólie. Rovnako charakteristická je pre neho prepracovaná rytmika so silnými emóciami ústiacimi do kompaktného, tranceového celku.  Hranie považuje za poslanie vytvoriť príbeh a zabaviť ľudí. Dôležitá je pre neho eufória smerujúca k špeciálnemu momentu, pri ktorom všetci spolu s ním zdieľajú emócie. „Pre moju generáciu bol Paul van Dyk vstupenkou do sveta tranceu. Jeho pesničky sú aj dnes nadčasové a jeho prvé nahrávky nepochybne patria medzi udávajúce trendy na mnohé roky dopredu. Čo možno niektorí ľudia nevedia je, že Paul patril medzi prvých DJ-ov, ktorí začali s harmonickým hraním dávno pred príchodom softvéru ako Mixed in Key. Je to práve Paul van Dyk, ktorý ma naučil, že djský set má mať vývoj a príbeh,“ zložil poklonu Styller.

paul-van-dyk-kosice

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.