Clarinet Factory pokrstí novinku Pipers 9. 12. v Paláci Akropolis.

Aktuálne dianie nepredvídateľne mieša karty na všetkých frontoch, vrátane hudobnej scény. O to dôležitejšia je teraz konzistencia, posun ďalej i napriek  komplikovaným podmienkam, práca a realizácia plánov. To všetko bolo pre Clarinet Factory samozrejmosťou už v minulosti, a nič sa nemení ani teraz…

Ich nový album Pipers (videoupútavka), cenený okrem iného pre prekračovanie vlastných limitov a novátorskú prácu so zvukom klarinetov, rezonuje doma i v zahraničí, kde mu aktuálne patrí 6. priečka vo World Music Chart Europe. Českí fanúšikovia sa navyše už môžu začať tešiť i na koncertný krst Pipers. Jeho termín bol stanovený na 9. decembra v pražskom Paláci Akropolis a renomovaný ansámbel sľubuje unikátne podujatie s účasťou celej plejády zaujímavých hostí, ktorých postupne odtajní.

„Keď sme zvažovali, kde Pipers pokrstíme, Akropola bola jedným z hlavných kandidátov. Máme ku klubu historický vzťah a pevné väzby. Pred tromi rokmi sme tam predstavili náš predošlý album Meadows, teraz nedávno, pri jarnom coronalockdowne  sme tam odohrali i super vydarený streamovaný set v rámci Art Marathonu. Cítime sa tam proste dobre a cítime sa dobre i v dramaturgii kapiel, ktoré tam hrajú…,“ vysvetľuje voľbu Clarinet Factory kapelník súboru Jindřich Pavliš, ktorý zároveň sľubuje, že koncert bude i audiovizuálnym zážitkom pod taktovkou priekopníka v oblastiach VJingu a videomappingu Jindřicha Trapla z X-Labu..

Z vyššie uvedeného je jasné, že pražský krst Pipers nebude ani zďaleka len „obyčajným“ koncertom, ale oslavným večierkom so všetkým, čo k tomu patrí, a ktorý si užijú ako tí na pódiu, tak i fanúšikovia v hľadisku, ktorých rady sa podľa Pavlišových slov vďaka albumovej novinke stále rozrastajú.

„Mám pocit, že sa nám fanúšikovská obec trochu rozšírila, možno za to môžu texty Vojtu Nýdla, ktoré otvárajú našu hudbu i ľuďom, ktorí si na abstraktnú inštrumentálnu hudbu nepotrpia. Na koncertoch tiež vďaka looperom a elektronike, ktoré fungujú hlavne v nových skladbách z Pipers, máme bohatší zvuk; niekedy znieme ako kapela s basou a rytmikou pekne od podlahy, inokedy ako klarinetový orchester. To všetko má emocionálne silnejší a pestrejší dopad na publikum. Ľudia skvelo reagovali už na našich prvých letných koncertoch v ruinách starej továrne v Jeseníku s pôsobivými projekciami, v novom komornom divadle v Humpolci alebo v synagóge v Českom Krumlove. Komorných a zasnených polôh, čerpajúcich z klasiky sa ale rozhodne nevzdávame. Občas sa navyše zjaví tiež Milan Cimfe v dvojroli zvukára i hudobníka, čo je nesmierna zábava a pre publikum niekedy šok…,“ komentuje to s úsmevom Pavliš.

Vstupenky na krst v Paláci Akropolis fanúšikovia nájdu TU. Naladiť sa naň môžu napríklad lyric videom k singlu What a Love. Pripravovaný krst nie je jedinou aktualitou v kalendári Clarinet Factory. Zoskupenie sa tiež stalo hrdým ambasádorom klarinetov značky UEBEL a okrem iného sa v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch predstaví na Slovensku, v Drážďanoch či v Sines v Portugalsku. Na budúci rok Clarinet Factory okrem iného čaká účasť na 33. ročníku Internationale Kulturbörse, ktorý sa uskutoční v druhej polovici januára v nemeckom Freiburgu.

Viac aktualít a detailov k pripravovaným koncertom a ďalšiemu dianiu okolo Clarinet Factory sledujte na Facebooku a Instagrame súboru.

Zdroj: TS