Citadela: Jon Rundell – Undergroundové kluby sú mojím domovom.

Představujeme britského DJe, producenta a hybatele Coxova labelu Intec, který se společně s božským Carlem ukáže 11. října na brněnské Citadele.

Rundell stojí za novodobou historií Intecu a jakožto producent předvedl své kvality například v remixech pro Mobyho, Paul van Dyka či Fatboy Slima. V následujícím rozhovoru jsme probrali veškeré jeho aktivity, názory na formát současné hudby i nezapomenutelné momenty jeho kariéry. Seznamte se Jonem Rundellem i vy! 

Zdravím tě Jone, je pondělí a mě by zajímalo, jak vypadal tvůj víkend a kde se právě teď nacházíš? (pozn. rozhovor vznikl koncem července)
Včera jsem byl doma po dlouhém víkendu stráveném na několika španělských festivalech. Dnes jsem byl v kanceláři Intecu, kde bylo zapotřebí vyřídit spoustu záležitostí předtím než vyrazím do Jižní Ameriky.

rundell

Pro mnoho českých fanoušků je stále záhadou, co vlastně hraješ. Jak bys charakterizoval svůj sound?
Můj sound je vždy založen na technu, možná trošku tvrdším než dříve, ale vždy s pořádným groovem. Mám osobitý styl, který se dá jen těžko k něčemu přirovnat.

Před několika lety jsi rozjížděl digitální divizi labelu Intec. V jakém formátu ty sám nakupuješ hudbu? Nemyslíš si, že MP3 (s nízkým bitrate) ničí hudbu?
Ani ne, toto téma už se probírá několik let a abych pravdu řekl, kluby jsou stále hojně navštěvované a lidi si hudbu stále užívají, takže si nemyslím, že by záleželo na tom, jestli je hudba ve formátu wav nebo mp3. Já hraji oba formáty, zvlášť dema mi chodí jako empétrojky, takže je dobré si je na lidech vyzkoušet. Wavy jsou samozřejmě méně komprimované, ale pokud člověk ví jak s MP3 na mixáku skrze evkalizér zacházet, tak může dosáhnout takřka srovnatelného výsledku.

rundeel003

Co tě baví víc – hraní v navoněných klubech s odpovídající klientelou nebo undergroundové prostředí se vším všudy?
Undergroundové kluby jsou mým domovem. Jenom tam se hraje pořádná hudba, díky které můžeš navázat to pravé spojení s publikem. Samozřejmě mě baví i hraní v „jiných klubech“, ale nejdůležitější je, aby byl prostor bezpečný a dobře zajištěný, tak aby nikomu nehrozilo žádné nebezpečí.

Pocházíš z Anglie, země ve které se zrodilo mnoho hudebních stylů i geniálních muzikantů. Kdo z nich tě nejvíce ovlivnil?
Z techna jednoznačně Ben Sims a Luke Slater. Z moderní éry pak The Jam.

Do paměti mnoha fanoušků jsi se zapsal především mixovanými kompilacemi pod hlavičkou Intecu. Chystáš v dohledné době nějakou novou kompilaci?
Jasně, zrovna vydáváme kompilaci Pure Intec Two, na které je ke slyšení vše co letos na labelu vyšlo a myslím, že opravdu stojí za to.

https://youtu.be/w_PaJaAnCPY

Cítíš se víc jako DJ nebo jako producent?
Jsem DJ, až potom producent. V dnešní době nemůžeš dělat jen jednu nebo druhou činnost. Začal jsem se zajímat o Djing v době, kdy to nebylo zrovna v módě, takže jsem byl jen tím týpkem v rohu, který bavil všechny kolem, ale nikdo s ním nikdy neprohodil ani slovo.

Tvá diskografie se pyšní spoustou remixů. Kterého z nich si nejvíce ceníš?
Pravděpodobně remixu tracku Manalive od Devilfish, protože díky tomu, že se celkem povedl, mě lidé začali konečně vnímat jako člověka, který to s hudbou myslí vážně.

Na které tři momenty své kariéry nikdy nezapomeneš?

Zavíračka Spacu, kde jsem hrál 4 hodiny v main room. Nikdy předtím jsem nic takového nezažil a beru to jako vrchol mé kariéry od dob, kdy jsem se jako dítě rozhodoval, kterou desku si za naspořené peníze koupím.

Skvělým zážitkem byla také první čtvrteční Intec party v londýnském klubu XOYO. Plný a přitom skromný klub se skvělým sound systémem a pořádným technem od začátku do konce.

Samozřejmě také nikdy nezapomenu na své první hraní na MOT Car Test Centre… jednoduše proto, že to bylo mé první regulérní hraní.

Co pro tebe znamená Intec?
Mezinárodní techno a můj život.

Představ si, že by bylo možné cestovat časem. Do které hudební éry by ses rád vrátil?
Pravděpodobně do 70. let, abych mohl naplno zažít tehdejší dobu Mod (pozn. více o subkultuře Mod zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Mod_(subculture)). Možná to zní rebelsky, ale tehdy byla hudba skutečným odrazem každodenního života. Bylo to prostě reálný!

Co bys rád poznal při návštěvě České republiky?
Zatím jsem neměl možnost zažít více než cestu do klubu nebo na festival, ale rád zkouším nová jídla a poznávám kulturu města, takže pokud budu mít tu možnost a čas, určitě se u vás trochu porozhlédnu.

Co tě baví kromě hudby?
Rád koukám na zápasy svého oblíbeného fotbalového klubu Brighton & Hove Albion.

Rozhovor připravil v červenci 2013 Nois

Carl-Cox-A1-V3b

Zdroj: Citadela