Circuit des Yeux a Leto s Monikou vystúpia  v A4.

Alternatívne pesničkárstvo je relevantné aj v roku 2018: má mnoho podôb a svoje výrazné osobnosti. O tom vás presvedčia 21. novembra v bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry jedna americká a jedna slovenská predstaviteľka. Circuit des Yeux je obdarená výnimočným hlasom, ktorý dokáže spôsobiť zimomriavky. Leto s Monikou je ešte viac poetické, sólové pokračovanie úspešného projektu Monikino kino. Dvojkoncert pesničkárskych osobností bude jedným z vrcholov hudobnej jesene v A4.

Circuit des Yeux je umelecký projekt americkej skladateľky, hudobníčky a speváčky Haley Fohr, v ktorom posúva folk do experimentálnejších vôd. Circuit des Yeux si zapamätáte kvôli jej hlasu, na ženu má neobvyklý barytón. Okrem spevu je hlas aj ďalším nástrojom: chvíľu je zamyslený, chvíľu šepká, chvíľu mohutne buráca. Hlasovou ekvilibristikou pripomenie temnú divu Diamandu Galás a ktosi ju dokonca označil za Scotta Walkera v sukni. Určite zaujme fanúšikov Grouper, Monut Eerie alebo Jeffa Buckleyho.

Haley sa venuje hudbe od osemnástich rokov, vyjadruje ňou svoje vnútro a je v tom veľmi presvedčivá. Presťahovaním sa z rodnej Indiany do Chicaga dostala jej tvorba nový rozmer, spoznala tu kľúčové postavy alternatívnej folkovej scény, a minulý rok s nimi vydala výnimočnú nahrávku Reaching for Indigo. Na albume sa vysporiadala s vážnym momentom jej života, ktorý ju prinútil prehodnotiť, ako bude žiť ďalej. Znie tam nebo aj peklo, je to silná a ohromujúca hudba. V piesňach pozoruhodnej krásy počuť temné, až strašidelné atmosféry, občas zavŕzgajú gitary, zahučí trúbka, pridajú sa sláčiky, melancholické synťáky a meditatívna elektronika. Reaching for Indigo vyšlo vo vydavateľstve Drag City, ktoré je známe starostlivým výberom hudobníkov. Vydávajú tam aj ďalší známi umelci, ktorí už v A4 hrali: Keiji Haino, Guardian Alien či Mouse on Mars.

Circuit des Yeux zožala tento mesiac veľký úspech na výberovom holandskom festivale Le Guess Who?, hrala aj na prestížnom Pitchfork festivale a časopis Wire ju zaradil do toho najlepšieho za rok 2017. Na začiatok budúceho roka chystá nový album. Jej koncerty bývajú až transcendentálnym zážikom, ktorý si netreba nechať ujsť.

Leto s Monikou je nový sólový projekt v Prahe usadenej skladateľky a speváčky Moniky Midriakovej. Ak vám chýba Monikino kino, tak hľadajte debutový album Leto s Monikou.

Nájdete tu ešte osobnejší spálňový pop: kúzlo jednoduchých piesní, melanchóliu aj vtip. V krehkých piesňach sa Monika vyrovnáva s obavami a neistotami, ale hravo a ironicky. V jej poetike sa nájdeme mnohí. Na svojom prvom bratislavskom koncerte pokrstí Monika čerstvý album.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/317296492383043/
Predpredaj: https://www.interticket.sk/program/circuit-des-yeux-us-support-tbc-9D11CF6178DF4A46A3F1D4CA077FF618
Web event: https://a4.sk/events/2018/11/21/circuit-des-yeux-us-leto-s-monikou-sk/

Zdroj: Katarína Svobodová