Činohra SND stavila na výtvarníkov, začala so Shootym.

Slovenské národné divadlo v aktuálnej 94. sezóne posúva komunikáciu smerom k divákom prostredníctvom divadelných plagátov na novú úroveň. Činohra SND prizvala na spoluprácu pri tvorbe vizuálov k svojim pripravovaným inscenáciám renomovaných výtvarníkov. Za prvým počinom stojí karikaturista Martin Šútovec s umeleckým menom Shooty, ktorý vytvoril plagát k inscenácii Karpatský thriller

„Svet divadla ma vždy fascinoval, výzva urobiť plagát pre Slovenské národné divadlo bola pre mňa vítanou zámienkou infiltrovať sa do jeho zákulisia, ktoré je zábavné úplne iným spôsobom ako zákulisie žurnalistiky a politiky, v ktorom sa obšmietam normálne,“ povedal na margo spolupráce oceňovaný karikaturista Martin Šútovec.

karpatsky_thriller_plagat

„Shooty je najlepší politický karikaturista na Slovensku. Som rád, že sa zúčastnil na najlepšej politickej inscenácii za posledných 93 rokov, pretože v histórii SND politické divadlo takmer neexistuje. Jeho prítomnosť na skúškach bola pre mňa ako režiséra, občana aj človeka politicky mysliaceho veľmi inšpirujúca. Dúfam, že ho nesklameme a že naša inscenácia bude hodná jeho politických karikatúr. Súdiť sa s ním nebudeme,“ uviedol riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla a režisér inscenácie Karpatský thriller Roman Polák.

„Pri práci na Karpatskom thrilleri sa stretol môj súčasný život kresliaceho politického komentátora s mojou pôvodnou profesiou grafického dizajnéra. Dúfam, že výsledná podoba inscenácie bude podobne démonická ako výsledok môjho snaženia,“ charakterizoval posolstvo plagátu Karpatského thrilleru Šútovec.

madame_bovary_plagat

„Predsa len, hra sa zaoberá temnými deväťdesiatymi rokmi a ako sa v nej hovorí „o takých desať, pätnásť rokov…“, by som o našej svetlej súčasnosti nič také pochmúrne neurobil. Konečne žijeme v dobe, keď je všetko v poriadku, všetci sú šťastní a kultúrni, štát je spravovaný transparentne a poctivo a ľudia ako ja dostávajú štátne zákazky,“ dodal karikaturista.

V týchto dňoch už upútava divákov aj divadelný plagát k pripravovanej inscenácii Madame Bovary, pod ktorého tvorbu sa podpísal výtvarník a scénograf Emil Drličiak. Divadelné plagáty k ďalším premiérovým titulom, ktoré rozšíria repertoár Činohry SND, navrhnú Marcel Benčík, Ľubomír Longauer, Michal Pudelka, Katarína Vavrová, Marek Ormandík či František Lipták.

Zdroj: SND