Chyťme sa za ruky: Galanta sa piatykrát pochytá za ruky.

Chyťme sa za ruky! Prianie, prosba, výzva, ale aj názov benefičného podujatia, ktoré sa 4. mája 2014 piatykrát uskutoční v estrádnej sále Domu kultúry v Galante.

Spoločným jazykom bude hudba, pretože ako jediná nepotrebuje prekladový slovník. Emóciám harmonicky vplietaným do tónov rozumejú ľudia na celom svete, jej cesta do ľudských sŕdc je priama a pri pohladení zahrieva duše nezameniteľným zamatovým dotykom. Na plný kôš vyskladaný z jej charizmatických zážitkov sa môže piatykrát tešiť viac ako šesťsto mentálne a zdravotne postihnutých detí z 27 ústavov a zariadení pre osoby so zdravotným postihnutím zo západného Slovenska. V Galante na nich čaká naozaj pestrá mozaika – rockovú energiu rozdajú The Paranoid, skvelú šou sľubujú Metropolis s Jimim Cimbalom, krehkú atmosféru navodí Michaella a klasickou hudbou prevedie prítomných operné trio La Gioia. Zahraničnými hosťami budú španielski Peyoti for President, ktorí sľubujú hudobnú explóziu. Kapelu objavil Manu Chao a koncertnou senzáciou sa stali vďaka skvelému zladeniu karnevalového folku, flamenca, hip hopu, reggae, mexického mariachi, punku, salsy, pouličných zvukov, či počítačových samplov. „V našich pesničkách je obrovská energia, pred ktorou sa nikto na koncerte neschová. Snažíme sa do publika exportovať silné energické vlny, ktoré, podľa mňa, môžu ľudí aj uzdravovať alebo minimálne im aspoň trochu pomôcť. Myslím si, že v dnešnej dobe potrebujeme niečo také oveľa viac, ako kedykoľvek predtým. Táto rovina je pre nás možno dôležitejšia, ako politické vyjadrenia,“ predstavil kapelu slovenským poslucháčom jej líder Pietro DiMascio.

chszr-igor-frimmel

Každý, kto zavíta do domu kultúry, sa bude môcť určite výborne zabaviť aj vo workshopoch. Počas sobotňajšieho popoludnia sú pripravené lekcie latinsko-amerických tancov, zumba s Mo Diakte z Francúzskej Guinei, ale predviesť svoju šikovnosť môžu všetci i pri maľovaní na tvár, enkaustike – maľovanie horúcim voskom na papier, maľovaní na plátno, prútikárstve a tradičnej lukostreľbe. „Integrácia zdravotne hendikepovaných medzi nás bežných účastníkov koncertu je  každým rokom vďaka hudbe a náučným workshopom na už zabehnutom podujatí Chyťme sa za ruky čím ďalej úspešnejšia. Teší nás výsledok tohto spájania kultúrou bez hraníc, a preto sme si dali záležať na tom, aby pestrosť programu zabavila naozaj všetky zúčastnené deti,“ zdôraznil za organizátorov Milan Štefánik.

Benefičné podujatie Chyťme sa za ruky otvorí svoje brány 4. mája 2014 od 14.00 hod., program sa začína o 15.00 hod. Vstupné je bezplatné pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím zo zariadení DSS, detských domovov a pre deti do 140 cm. Vstupné pre verejnosť je 5 eur v predpredaji a 8 eur na mieste. Počet vstupeniek pre verejnosť je limitovaný v počte 100 ks.

Chytme-sa-za-ruky-2014

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Igor Frimmel