Christmas: Chceme si to s ľuďmi užiť!

Glam-rocková kapela Christmas rozhodne zaujme každého, komu skríži cestu. Počas svojej dvojročnej existencie odohrali títo neprehliadnuteľní rockeri stovku koncertov pred viac ako 60 tisíc ľuďmi. O novom albume a pripravovanom turné sa rozrozprával gitarista Rikki.

Na Vašom poslednom albume Ceremony hosťovalo mnoho významných osobností slovenskej hudobnej scény – s kým sa Vám spolupracovalo najlepšie?
Najväčšia zábava bola s Romanom Birkušom a jeho angličtinou, a s tričkom Jozef Pátrovič Sveťa Korbeľa, ale výpomoc majstra Antalíka, Ďurka Topora a hlavne Pepu Vojteka rovnako potešila, ako aj prekvapila. Ešte pol roka dozadu by som neveril, že tých chlapov nahovoríme!

Prečo ste si ako krstného otca vybrali práve Maťa Ďurindu?
Lebo je to frajer, vďaka ktorému tu vôbec nejakú rockovú scénu máme. Komunisti vybíjaným opaskom nefandili a aj vďaka Maťovi sa prevrat podaril. Teraz sa na neho už hádže kus špiny, ale ja ho poznám ako milého človeka, ktorý sa sám ozval tesne pred nahrávaním, že by nám rád pomohol, lebo si zamiloval našu muziku. Neskôr sme ho teda oslovili aj na krstenie. Nie hocikto môže Maťovi teraz kedykoľvek zavolať a oslovovať ho krstný tato :)

Už onedlho vyrážate na turné k spomínanému albumu, prezraď, čo všetko ste si pre návštevníkov koncertov pripravili.
Prvé turné má byť zábavou a zážitkom aj pre nás, tak do každého mesta prichádzame už na obed a s akustickými gitarami hráme ľuďom na žobráka v maskách na ulici. Pri tom rozdávame pozvánky na koncert ako kedysi cirkusanti, nimi nakoniec asi aj sme. Večerom náš bubeník v každom klube bude pripravovať vianočný punčík a vždy načapuje prvým 50 ľuďom, ktorí prídu. Chceme si to s ľuďmi užiť a chceme, aby videli aj predkapely, lebo stoja za to. Aby sa naši makakovci pod pódiom vcítili do našej kože a zabavili, zadarmo si môžu dať pomaľovať ksichty, a po predkapelách bude pred klubom fireshow s prekvapením, aby si dobili baterky a zvládli našu vyše hodinovú show. A aby to bolo fér, nie len dievčatá budú tešiť naše krásne telá na pódiu, ale na niektorých show chlapcom zatancuje aj striptérka. Celé turné sme robili také, na aké by sme my sami chceli ísť a určite išli. Verím, že si ľudia prídu na svoje.

Objavíte sa iba v šiestich mestách, z toho raz v Brne, nie je to málo? Momentálne ste dosť v kurze :)
Plány nám skrížilo odpadnutie sponzora, a teda všetko platíme z vlastných vreciek, a keďže sme to chceli spraviť veľkolepo, vybrali sme sa skôr cestou kvality ako kvantity. Máme silných fanúšikov a niektoré tváre za nami cestujú aj do všetkých miest. Nakoniec, na Slovensku je to aj tak všade “čoby kameňom dohodil”.

Ako predkapelu ste si zvolili Get Looose, čím Vás zaujali?
Ich frontman je náš bývalý gitarista a doteraz spolu chodíme na všetky party. Je to mladá kapela, ale má čo ponúknuť, žánrovo sa nám to zdalo príhodné, a ako som spomínal, zabaviť sa chceme aj my :)

Počas turné sa však na pódiách vystrieda viacero interpretov, spomeň nejaké mená, na ktoré sa môžeme tešiť.
Tešiť sa môžete na Smola a Hrušky, Bod Omylu, Cookies, Jackyho kolegu z Hlasu ČeskoSlovenska Dana Mrozeka s kapelou, Fishing Strip, Ranná Nevoľnosť, Hell’s Gang. V každom meste sa k nám na pódiu pripojí aj tamojší spevák v duete ,,Na Sever”, a tak sa môžete tešiť na exotov z Brainscan, the Paranoid, Ramones revival, Downhill a tak ďalej.

Poďme sa teraz pozrieť trošku do budúcna, aké má kapela Christmas plány na tento rok, čo by ste chceli stihnúť, dosiahnuť?
Tešíme sa na letné festivaly, výročný TopFest, nové klipy, dobrodružstvo, na ktoré sa chcem vydať stopom s Jackym, a ak nie nový album, tak minimálne niekoľko singlov. Máme kopu nového materiálu a sme z neho nadšení!

Čo bol pre kapelu najemotívnejší zážitok?
August, leto 2012, City Fest v Žiari nad Hronom. Mali sme hodinový hrací čas večer o deviatej medzi Vidiekom a Smatanovou. Pod pódiom sme mali vyše 6000 ľudí a od vytrženia som až zabúdal hrať na gitare. Neskutočné. Ja osobne mám ale najradšej pohľad na ľudí z pódia, keď podľa úst vidím, že spievajú naše songy slovo po slove naspamäť. Vtedy som naozaj hrdý a priznám sa, aj dojatý.

Za dva roky pôsobenia ste dosiahli pomerne mnoho, čo si myslíš, v čom tkvie Váš úspech?
Sme bezprostrední a šialene nás to baví. Ženieme sa a naháňame aj za vecami, na ktoré sa iné kapely necítia a nebojíme sa. Takisto to len značí, aký záujem o takúto muziku stále je, napriek tomu, že u nás nemá žiadne zastúpenie a médiá ju ignorujú. Som rád, že ľudia to vedia oceniť.

Ceremony TOUR 2013:
12.4. Bratislava (Randal club)
20.4. Žilina (Smerr music club)
25.4. Brno (Melodka music club)
27.4. Trnava (Motobar)
3.5. Banská Bystrica (Klub 77)
4.5. Nitra (Nová pekáreň)

Otázky kládla Sjekellka