Charizmatický Vojtěch Dyk headlinerom prvého dňa festivalu Open Jazz Fest!

Fanúšikov jazzovej hudby opäť čaká v lete na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom skvelá zábava vo forme prvotriednych domácich i zahraničných hudobných zoskupení. Ôsmy ročník Open Jazz Festu privíta hneď prvý deň vo veľkom štýle Vojtěcha Dyka & B-Side Band a otvárací koncert bude patriť víťazovi súťaže Jazz Start Up Andrejovi Urminskému s jeho triom.

Prírodný amfiteáter na Zelenej Vode sa už stal prirodzeným spojením dobrej zábavy a hudby. Aj po ôsmykrát festival Open Jazz Fest prinesie okrem jedinečnej atmosféry aj neopakovateľné hudobné zážitky. „Teší nás, že Open Jazz Fest si našiel svojich fanúšikov a práve pre nich je tento rok pripravená ďalšia, veľmi kvalitná, porcia jazzu,“ hovorí riaditeľ festivalu Tibor Zelenay.

Zábava pod velením Vojtěcha Dyka 

Piatok 17. júla usporiadatelia prizvali charizmatického Vojtěcha Dyka & B-Side Band. O ich talente a popularite svedčia vypredané sály po Českej republike, ale i Slovensku.  Pozitívna energia, tanečné rytmy a chytľavé aranžmány sú pripravené aj pre návštevníkov Open Jazz Festu.

vojta_dyk.jpg.crop_display

Vojtěch Dych je český herec a spevák známy najmä z kapely Nightwork, ktorá skončila svoje pôsobenie v roku 2013. Absolvoval pražskú DAMU a pôsobil v niekoľkých českých televíznych filmoch a seriáloch, ako aj na doskách Národního divadla v Prahe. Do B-Side Band prišiel v roku 2010.

B-Side band pôsobí pod vedením lídra Josefa Buchtu, ktorý v roku 2006 založil túto formáciu z 18 špičkových inštrumentalistov. Postupom svojho pôsobenia si skupina vytvorila silnú tradíciu a skupinu priaznivcov. Je medzinárodne známy a pozývaný na spoluprácu v nadnárodných hudobných projektoch. Ich repertoár je žánrovo nezviazaný a je podriadený predovšetkým snahe vytvoriť moderný a farebný bigbandový zvuk, vtiahnuť poslucháča do deja energií a efektívnych aranžmánov. S kapelou spolupracuje ako vokalista napríklad aj hudobník Dan Bárta či herec Jiří Macháček. V minulom roku pokrstili Vojtěch Dyk a B-Side na Slovensku svoj debutový album Deska.

„Minulý rok sme po prvýkrát  festivalový deň otvorili big bandovou formáciou Swingless Jazz Ensemble a malo to u divákov veľmi kladnú odozvu. Som rád, že v aktuálnom ôsmom ročníku môžeme v tejto milej tradícii pokračovať a privítať Vojtěcha Dyka s B-Side bandom,“ vraví riaditeľ festivalu Tibor Zelenay.

Najväčšie jazzové talenty roka 2014 – Andrej Urminský trio

Jazzový maratón odštartuje víťazná kapela druhého ročníka súťaže Jazz Start Up. Formácia, v ktorej pôsobia líder a gitarista Andrej Urminský, bubeník Juraj Rašim a kontrabasista Róbert Ragan ml., sa v súťaži prezentovala skladbou Dialogues.

Andrej Urminský je slovenský gitarista, skladateľ a aranžér narodený v Piešťanoch. Hudobne sa vo všetkých svojich zoskupeniach zameriava na originálne kompozície a aranžmány, ktoré sa snažia pokryť čo najviac štýlových polôh a farieb, či už melodikou, rytmicky alebo harmonicky. Absolvoval odbor jazzová gitara na prestížnej Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku. Počas štúdia tiež absolvoval workshopy s poprednými jazzovými muzikantmi ako napr. Peter Bernstein, Larry Goldings, Wolfgang Muthspiel, Bill Stewart, Billy Hart, Jeff Ballard, David Dorůžka a participoval ako sideman na viacerých projektoch v oblasti jazzu a pop-music. V januári 2014 nahral svoje prvé EP „Four+1“ ako bandleader so svojím Andrej Urminský International Quintetom/Quartetom a s rovnakou kapelou absolvoval v lete 2014 sériu koncertov po slovenských jazzových festivaloch popri menách ako Richard Bona, Rick Margitza, Harry Sokal a iných.

Open Jazz Fest počas predošlých ročníkov privítal viac ako 16 tisíc návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu najstaršej generácie až po tú najmladšiu. Ôsmy ročník sa uskutoční 17.-18. júla, pričom brány festivalu so otvoria pre návštevníkov každý deň od 18:00 hodiny, koncertný program začne od 19:00 hodiny.

Informácie a vstupenky:
https://www.openjazzfest.sk/sk

Facebook:
https://www.facebook.com/events/808791785834314

10308381_880428261989821_4434257390161223740_n

Zdroj: Open Jazz Fest