Dajte si Troyku na 8. ročníku Open Jazz Festu!

Namiesto jedného traja! Do Nového Mesta nad Váhom príde moderné jazzové zoskupenie z Veľkej Británie známe ako Troyka. Vystúpia v rámci Open Jazz Festu, ktorý sa bude konať 17. a 18. júla na Zelenej vode, čím naharadia Wojteka Pilichowského, ktorý účasť na obľúbenom festivale odriekol.

Chris Montague na gitare, Joshua Blackmore na bicích a Kit Downes na organe tvoria spolu Troyku – jedinečné jazzové zoskupenie z Veľkej Británie schopné podľa magazínu Time Out osloviť aj iPodovú generáciu. Vďaka rôznorodosti, viacvrstvovanosti a rozdielnemu hudobnému vkusu sú schopní podať na svojich vystúpeniach výkony odmietajúce akékoľvek hudobné zábrany.

Ich surová zmes jazzu, rocku a tanečnej hudby robí z Troyky viac ako obyčajné hammondové trio. Akoby to bol skôr stály remix skladby Lifetime Tonyho Williamsa od dídžeja Buriala. Hudobné spektrum tejto trojice je skutočne pestrofarebné. V roku 2009 boli súčasťou mixtape-u britského popového alternatívca menom Micachu, no zároveň sa nimi inšpiroval aj skladateľ Django Bates, keď ho oslovili na Cheltenham Jazz festival v roku 2011, aby zložil zopár skladieb pre BBC Jazz on 3.

Ani po mediálnej stránke sa Troyka nemôže sťažovať na podporu. Magazín Jazzwise očarili svojim eponymným debutom natoľko, že ho na konci roka 2009 zahrnuli medzi desať najlepších albumov. Druhá štúdiovka Moxxy vyšla v roku 2012 a najnovším prírastkom je Ornithophobia.

TROYKA

Festival Open Jazz Fest bude aj tento rok na Zelenej vode v Novom Meste nad Váhom. Publikum bude do veľkej miery kryté, takže fanúšikovia jazzovej hudby si za akéhokoľvek počasia môžu v dňoch 17. a 18. júla vychutnať headlinera Vojtěcha Dyka s B-Side Band, Andreja Urminského – vítaza súťaže Jazz Start Up – so svojim triom, portugalčanka s kapverdskými koreňmi Carmen Souza spolu s producentom Theom Pascalom, maďarské zoskupenie The Special Providence, Dan Bárta s jazzovým triom Roberta Balzara a Fehero Rocher speváčky Sisy Fehérovej.

Open Jazz Fest počas predošlých ročníkov privítal viac ako 16 tisíc návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu najstaršej generácie až po tú najmladšiu. Ôsmy ročník sa uskutoční 17.-18. júla, pričom brány festivalu so otvoria pre návštevníkov každý deň od 18:00 hodiny, koncertný program začne od 19:00 hodiny.

Informácie a vstupenky: https://www.openjazzfest.sk/sk
https://www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest
https://www.facebook.com/events/808791785834314

Zdroj: Open Jazz Fest