Cestovanie po ostrovnom raji: Chystáte se do Austrálie?

Austrália je jedinečnou zemou. Z geografie ju poznáme všetci. Nachádza sa na južnej pologuli a patrí medzi miesta na svete, ktoré sa jednoznačne oplatí navštíviť. Austrália je totiž výnimočná nielen z hľadiska podnebia, ale taktiež pre svoju atypickú faunu a flóru, ktorú nikde inde na svete nenájdete.

Čo potrebujete, ak sa chcete vybrať do Austrálie?

Cesta do Austrálie si vyžaduje predprípravy. Určite nesmiete zabudnúť na víza, o ktoré si môžete požiadať online a to na stránkach austrálskeho ministerstva. Národný preukaz totožnosti vám nestačí, musíte mať platný pas. Aj tu je ale podmienka – pas vám musí platiť ešte šesť mesiacov po dovolenke.

Čo robiť v Austrálii?

Medzi najnavštevovanejšie miesta patrí jednoznačne Sydney, Canberra, Brisbane a Melbourne. Na svoje si prídu milovníci histórie, zážitkov, kultúry aj prírody. Populárny je napríklad národný park Kakadu, ktorý je považovaný za austrálsku prírodnú perlu. Patrí dokonca do svetového kultúrneho dedičstva Unesco. Nájdete v ňom rôzne prírodné úkazy, kamenné plošiny, zrázy či vodopády. To ale nie je všetko. Ak skutočne milujete výlety do prírody, môžete zájsť aj do parku, ktorý sa nachádza v samom strede krajiny. Park Uluru je známy pre najobjemnejší monolit. Nájdete v ňom tiež Snežné hory, ktoré akiste ocenia práve lyžiari.

Cestovné poistenie je nutnosťou

Zabúdať na cestovné poistenie sa dnes už vôbec nevyplatí. Ide v podstate o nutnosť a pred cestou by ste si ho mali zaobstarať aj vy. Na trhu nájdete mnoho rozličných druhov poistení, preto môže byť komplikované vybrať si to najvýhodnejšie. Cestovné poistenie do Austrálie by malo pokrývať liečbu v zahraničí. Nikdy totiž neviete, čo vás čaká. Môžete ochorieť, alebo sa vám na cestách prihodí nejaký úraz. A hradiť liečebné náklady v Austrálii nie je práve lacný špás, keďže zdravotnícke služby patria v krajine medzi pomerne drahé záležitosti. Finančný náklad sa pokojne môže vyšplhať aj na niekoľko desiatok tisíc eur. 

Cena za cestovné poistenie sa odvíja od dĺžky pobytu a pohybuje sa v radoch desiatok eur. Pokiaľ sa ale chystáte na dlhšiu dovolenku alebo cestujete častejšie, voľte radšej ročné cestovné poistenie, ktoré sa vám vyplatí viac.

Zdroj: PR