Cesta za uzdravením Angely Orosz – ženy narodenej v koncentračnom tábore.

Nevypovedaný príbeh židovského dieťaťa, ktoré sa narodilo v koncentračnom tábore a prežilo. Príbeh traumy troch generácií žien, ktorá sa v rodine dedí už 75 rokov. Trauma z najtemnejších čias ľudskej existencie – z koncentračného tábora Auschwitz, ktorú v dokumentárnom seriáli Narodená v Osvienčime (Born in Auschwitz) prináša televízna stanica Spektrum.

Svoju minulosť si nesieme so sebou

Dokáže človek zabudnúť na hrôzy, ktoré v minulosti prežil? Dá sa vyrovnať s nepriaznivou minulosťou, či detstvom na hranici prežitia? Slávny rímsky rečník Marcus Tullius Cicero povedal: „Dejiny sú svedkami času, svetlom pravdy, živou pamäťou, učiteľkou života a poslom minulosti.“ Výrok, ktorý dokonale vystihuje poslanie Angely Orosz. Malého, len kilového, bábätka, ktoré sa svojej matke Vere narodilo v 7. mesiaci tehotenstva. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby miestom jej narodenia nebol koncentračný tábor Osvienčim a jej mama nebola vybraná na experimenty slávnym „anjelom smrti“ –  doktorom Mengelem.

Vzťah matky a dcéry poznačený traumou

Svojim deťom sa snažíme odovzdať to najlepšie zo seba. Chceme, aby mali krajší život, ako sme mali my a predovšetkým sa chceme vyvarovať chýb, ktoré podľa nás urobili naši rodičia. Čo ale robiť, keď sme dieťa priviedli na svet v koncentračnom tábore a 5 týždňov sme ho museli skrývať pred svetom? Čo ak sa sami nevieme vyrovnať s minulosťou a jediné, čo vieme dieťaťu odovzdať je boj o prežitie? Odpovede aj na tieto otázky sa snaží nájsť Angela, ktorá prežila koncentračný tábor, založila si rodinu a svojej dcére Kati s materinskou láskou odovzdala aj traumu z holokaustu. Aby Kati zabránila ďalšiemu traumatizovaniu svojich potomkov, rozhodla sa so svojou mamou vrátiť na miesta, späté s jej minulosťou. Navštívili Angelinu vlasť – Maďarsko, ďalej Poľsko, Nemecko, ale aj Izrael a stretli sa s viacerými nemeckými psychoterapeutmi či dokonca pápežom Františkom. Na ceste sa postavili zoči voči svojej bolesti, aby sa mohli vydať smerom k uzdraveniu. Vy sa teraz môžete vydať na cestu vyrovnávania s traumou s týmito obdivuhodnými ženami.

Filmárska dvojica, ktorá ide až pod povrch

Andras Takacs je maďarský producent a režisér dokumentárnych sérií s názvom „On The Spot“, ktoré nakrúca s partnerkou Eszter Cseke s použitím len dvoch kamier a bez štábu. Umiestnil sa v európskom rebríčku časopisu Forbes 30 pod 30 a je držiteľom ocenenia Zlatá Nymfa za najlepší dokument na filmovom festivale v Monte Carle. Andras a Eszter prenikajú až pod povrch príbehov ľudí, či už ide o zabudnuté kmene v pralese alebo príbeh ženy, ktorá sa narodila v koncentračnom tábore.  K príbehu Angely Orosz sa dostali vďaka príprave na seriál o pôrodoch v rôznych kultúrach po celom svete. Avšak počas mapovania príbehu dieťaťa z Osvienčimu získali nielen skvelý materiál na originálny dokument, ale v Angele našli aj inšpiratívnu priateľku a novú prababičku pre ich dieťa.

Ak chcete hlbšie preniknúť do putovania Angely Orosz za uzdravením, nenechajte si ujsť dokument Narodená v Osvienčime (Born in Auschwitz) už v stredu 27. februára o 22:00 hod. na televíznej stanici Spektrum.

Zdroj: AMC