CESTA HORE – Radek Jaroš vo filme o zdolávaní vrcholov Zeme a života.

Cesta vzhůru vypráví o umanutosti, o zdolávání vlastních a obecně lidských limitů, ale také o kompromisech a ceně, kterou mohou mimořádné osobní výkony stát. Radek Jaroš si jako první Čech a teprve patnáctý člověk na světě splnil horolezecký sen a zcela unikátně za přítomnosti kamery vystoupil na poslední z nejvyšších hor světa K2, která mu chyběla do tzv. Koruny Himálaje. Film se tak pro diváka stává mimořádnou příležitostí absolvovat společně s Radkem a jeho horolezeckými přáteli Miskou a Trávou strastiplnou cestu na osmitisícový vrchol a stát se na malou chvíli doslova součástí expedice na K2.

Na rozdíl od horolezeckých filmů jsou součástí děje další paralelní postavy mimo expedici, rodinní příslušníci Radka Jaroše. Film sleduje jejich mnohdy zoufalou snahu vypořádat se s vlastním strachem o někoho blízkého, pochopit ho anebo se alespoň s nepochopením jeho nebezpečné záliby pokoušet vyrovnat.

V Cestě vzhůru nejde o pouhou dokumentaci historického úspěchu českého horolezectví, ale též o širší pohled na lidské zdolávání extrémních překážek, a to nejen ve fyzickém slova smyslu. (zdroj: Filmové centrum České televize)

Radek Jaroš o natáčení prohlásil:Točili jsme v místech, kde většina lidí bojuje o život jenom díky tomu, že je tam jen třetina kyslíku. Ten, kdo na film půjde, musí počítat s tím, že nejde o akční film, ale o dokument, kde se míchají i moje vztahy, trápení, radost. Diváky čekají krásné záběry z míst, kam se dostane jen několik desítek lidí z naší planety.

Cesta_vzhuru

Pod filmem, který vznikal tři roky, je podepsán autorský filmař David Čálek. Pracoval jako kameraman na několika hraných a dokumentárních snímcích (Plán režiséra Benjamina Tučka, Mamas & Papas režisérky Alice Nellis, Pátrání po Ester režisérky Věry Chytilové). Jako režisér zaujal oceňovaným dokumentem Nebe, Peklo (2009) nebo svým  filmem o somálských pirátech Pirátské sítě (2014).

Film připomíná významnou událost, jelikož před rokem 26. července 2014 vystoupil Radek Jaroš na bájnou K2. Tento úspěch budou moci oslavit i diváci, chystá se řada regionálních premiér Cesty vzhůru za účasti Radka Jaroše a tvůrců filmu (např. Plzeň, Liberec, Ostrava, Plzeň, Hradec Králové).

Producentem snímku se stal Richard Němec, který o filmu prozradil:Jsme rádi, že se blížíme na pomyslný filmový vrchol – k premiéře filmu Cesta vzhůru. Radka jsme začali sledovat už v roce 2012, kdy vše vypadalo, že se na K2 zanedlouho vypraví. Zdravotní komplikace mu však nepřály a tak i my jsme se stali součástí očekávání, častých změn a hříček osudu. Samotné natáčení bylo fyzicky i technologicky náročné, protože jsme se stali prakticky účastníky expedice, kteří vedle starostí sami o sebe ještě natáčeli film. Měsíc jsme prožili v základním táboře ve výšce 5000 m, kam jsme museli dojít 150 km po svých. Jsem rád, že se mi podařilo najít filmaře, kteří to zvládli. Filmový štáb pod K2 měl 3 členy: Davida Čálka – režiséra a kameramana, zvukaře Ludvíka Bohadla a mne, který jsem vedle běžných produkčních starostí zajišťoval například satelitní přenosy nebo i nabíjení elektrických zařízení pro celou expedici. Ani nám ani horolezcům není znám žádný jiný dokumentární film, který by takto autenticky zachycoval výstup na osmitisícovku. Nešlo nám o prosté zachycení expedice, spíše o přenos atmosféry, který panuje ve výškách, a také o portrét zajímavého hrdiny, kterým Radek bezpochyby je.

Ve filmu se objeví novinářka a oblíbená moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která se stala účastníkem expedice na K2 a o osobnosti Radka Jaroše a filmu řekla: „Radka Jaroše jsem sledovala už od roku 2012, od doby, co jsme si dohodli moji účast na expedici na K2, protože by mi připadalo hloupé bez předchozí historie vyrazit na expedici a vyprávět něco o člověku, kterého znám jen pár dní. Jsem ráda, že film vznikl už proto, že s výpravou na K2 viděli všichni jen tu třešničku na dortu, ale už ne těch dvacet let před tím, začátky, pochyby a věci, které musel Radek obětovat, aby Korunu Himaláje dokončil. Radek je rozhodně inspirativní osobnost. Výdrž, soustředění, profesionalita, přátelství i smysl pro humor v obzvláště kritických situacích – toho všeho si na Radkovi opravdu vážím.

Po boku Radka Jaroše ve filmu vystupují jeho dlouholetí kolegové horolezci Petr Mašek a Jan Trávníček. Mašek zvaný „Miska“ o Radkovi Jarošovi pověděl:

„Byl to popravdě Radek, kdo mi spolu se Zdeňkem Hrubým otevřel svět nejvyšších hor a bylo to právě na K2 v roce 2001. Od té doby máme za sebou osm společných expedic (z toho dvě byly kombinací dvou osmitisícových vrcholů). Je to rozhodně ambiciózní chlap, který ví, čeho chce dosáhnout, který dokáže v případě rozumného návrhu udělat kompromis. A proto naše přátelství po patnácti letech společných dobrodružství a i těch kompromisů zůstává stále stejně pevné.“

Trávníček přezdívaný „Tráva“ Radkovi Jarošovi vzkázal:

U toho filmu jsem vlastně od začátku, neboť moje první expedice s Radkem byla na Annapurnu, která ho nechtěně proslavila. Na horách jsme parťáci, kteří si pomáhají navzájem, někdy více ten, někdy ten druhý, ale jsme prostě lidi, kteří se na sebe mohou spolehnout. Takže Radku, díky za možnost stanout společně na dvou nádherných osmitisícových vrcholcích – Annapurna a K2 a přeji mnoho štěstí nejen Tvému filmovému příběhu, ale i tobě, ať se vrtneš kamkoliv.“

ÚČASTNÍCI EXPEDICE K2 2014:

JAN „TRÁVA“ TRÁVNÍČEK (1976)

Původním povoláním geodet, v současné době kromě horolezectví působí zejména jako pedagog, spoluorganizátor Škoda Bike Marathonu a správce lezecké stěny v Plzni (TJ – Loko). Příležitostný atlet, cyklista a běžec na lyžích. Vyznavač zdravého životního stylu a vegetarián. Ve čtyřech pokusech zdolal čtyři osmitisícovky. V letech 2009 a 2011 spolu s Jakubem Vaňkem vystoupili na Gašerbrum a Manáslu. Poté roku 2012 s Radkem Jarošem úspěšně zdolali vrchol desáté nejvyšší hory světa Annapurny. V červenci roku 2014 podnikl s Radkem Jarošem expedici na K2. Tato expedice byla úspěšná a Jaroš s Trávníčkem se stali teprve čtvrtým a pátým Čechem, kteří dokázali na K2 vystoupit a navíc bez použití kyslíkových přístrojů.

PETR „MISKA“ MAŠEK (1970)

V šestnácti letech skončil s ledním hokejem a začal lézt. A tato vášeň trvá už devětadvacet let. „Miska“ je všestranný lezec, vyhlášený pískař, věnuje se i vysokohorskému lezení. O svých výstupech si vede pečlivé statistické údaje, které zahrnují: skalní lezení cca 3 500 cest, lezení v Tatrách: léto 35 cest, zima 15 cest, v Alpách: léto 25 cest, zima 18 cest. Ve velehorách vystoupil na čtyři pětitisícovky, osm šestitisícovek, jednu sedmitisícovku a tři osmitisícovky. Nejvíce si cení anglické cesty v JZ stěně Shisha Pangmi (8046m) alpským stylem a prvovýstupu v indickém Himálaji na panenský vrchol Garudu (6504m).

MARTIN HAVLENA (1963)

Martin J. Havlena vystudoval Fakultu zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obory orientalistika a arabistika. Po studiích nastoupil v roce 1987 do Motokovu do oddělení jízdních kol. V roce 1990 zakládá společnost Universe Agency, s.r.o., po roce vstupuje do společnosti i jeho bratr Ondřej Havlena. Firma začíná vyrábět jízdní kola pod značkou Author, následně v roce 2000 přidává do svého portfolia i příslušenství a oblečení. Martin Havlena před pár lety propadl vysokohorskému lezení a extrémní turistice. Má za sebou přechody na Aljašce, Namibii a v Himalájích. Účastnil se expedic na Gasherbrumy a K2, vylezl Aconcaquu. Jeho vášní je i vaření, proto je oblíbeným parťákem pro hladové spolulezce.

LUCIE VÝBORNÁ (1969)

Moderátorka a novinářka Českého rozhlasu 1 stanice Radiožurnál. V letech 1994 – 2000 uváděla pořad Snídaně s Novou, dále působila v České televizi (pořady Když se řekne profese a Český dobrodruh). Na českých rozhlasových stanicích moderuje od začátku 90. let (např. Frekvence 1). Od roku 2008 její hlas můžeme slyšet na Radiožurnálu každý všední den dopoledne, v televizi rovněž provází akcemi jako: Sportovec roku, Český lev nebo charitativní koncerty. Její velkou vášní jsou hory a oceán. Na K2 se jí povedlo jako první reportérce v dějinách českých médií vysílat denně zprávy z expedice pro Český rozhlas. Motto Lucie Výborné zní: „Máš všechno, až na to, co chceš. Za to ale musíš dát všechno.“

Premiéra: 21.04.2016
Originálny názov: Cesta vzhůru
Minutáž: 100 min.
Produkcia: Česká republika, Slovenská Republika
Réžia/Scenár/Kamera:  David Čálek
Hudba: Ivan Acher
Hrajú: Radek Jaroš, Honza „Tráva“ Trávniček, Petr „miska“ mašek, Martin Havlena, Lucie Výborná, Andrea Jarošová a ďalší

web: https://www.cestavzhuru.eu/

Zdroj: Magic Box Slovakia