Cesta do neznáma – Život s hendikepom!

Cesta do neznáma – Život s hendikepom je ďalším projektom, ktorý prináša tím projektu SPOTs ako súčasť podprogramu Sociálne umenie.

Jeho cieľom je podporovať aktivity zamerané na scitlivenie verejnosti, spoluprácu umelcov s obyvateľmi v nezvýhodnených komunitách a rozvoj nových prístupov v sociálnej a komunitnej práci. Počas 8. a 9. novembra sa stretne niekoľko organizácií a záujmových združení, aby spoločnými silami predstavili školám a Košičanom špecifickú prácu s hendikepovanými ľuďmi, ich bolesti a radosti, či bežné prekážky a ich každodenné zdolávanie.

PROGRAM

Vo štvrtok 8. novembra začína program Panelovou diskusiou o 09:00 vo Výmenníku Brigádnická. Počas diskusie predstavia svoje dlhoročné skúsenosti v práci s hendikepovanými ľuďmi mimovládne organizácie Divadlo z Pasáže, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Domko – Domov sociálnych služieb, ArtEst, Detský klub zdravotne postihnutých detí a mládeže, LUX a Maják.

Po Panelovej diskusii nasleduje už tradične Živá knižnica, ktorá začne o 11:00 vo Výmenníku Obrody.  V rámci Živej knižnice vám predstavíme zaujímavých ľudí, ktorí vám porozprávajú svoj osobný príbeh, cez ktorý sa dozviete viac o náročnom živote postihnutých ľudí. Živé knižnice budú predstavovať zástupcovia z organizácií Divadlo z Pasáže, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Domko – Domov sociálnych služieb, ArtEst, Detský klub zdravotne postihnutých detí a mládeže, LUX a Psychosociálne centrum.

Vo štvrtok večer o 19:00 v Historickej radnica mesta Košice budú mať diváci možnosť vidieť divadelnú inscenáciu Chránené územie. Divadlo z Pasáže si naštudovalo inscenáciu, ktorá hovorí medzinárodným divadelným jazykom a teda metaforickými obrazmi bez slov o tom, čo pre človeka predstavuje jeho chránené územie. Odhaľuje atribúty, ktoré spôsobujú, že sa jedinec cíti ako človek a keď sú tieto atribúty ohrozené, je ohrozená jeho samotná ľudská podstata.

Piatkový program sa začne Projekciou filmov od 08:15 vo Výmenníku Brigádnická, kde žiaci z niekoľkých košických škôl budú mať možnosť vidieť tieto pútavé snímky.

Slepé lásky / 2008 / SVK / 77 min. / réžia: Juraj Lehotský

Film o láske medzi nevidomými ľuďmi. Lásky sú jemné, lásky sú smiešne, lásky sú aj slepé… Nájsť si pravé miesto a šťastie vo svete je neraz ťažké pre ľudí vidiacich. O čo citlivejšia je táto cesta pre nevidomých. Ich pohľad je v mnohých veciach základný a čistý. A často veľmi vtipný. Ich pohľad odkrýva „nevidené dimenzie“ toho, čo vlastne šťastie znamená.

Chránené územie / 2010 / SVK / 84 min. / réžia: Adam Hanuljak

Herci Divadla z Pasáže si jeden životný sen žijú a dobre si ho chránia. Dostali možnosť vystúpiť z anonymity ústavných zariadení pre mentálne postihnutých, získali priestor dokázať, že hranice ich schopností sú v skutočnosti niekde úplne inde, než im bolo predkladané. Cestou cez pomyselnú pasáž do iného sveta, do sveta zdravých ľudí, dostali možnosť dotknúť sa reálnej hranice svojho hendikepu, ktorá sa citlivému pozorovateľovi môže oprávnene javiť omnoho vzdialenejšia, než hranice vnútornej slobody mnohých nehendikepovaných ľudí.

Nevítaní / 2010 / ČR / 95 min. / réžia: Tomáš Škrdlant

Povzbudivé svedectvo o hendikepovaných ľuďoch so silnou vôľou. Päticu hlavných postáv, ktoré sa narodili s vážnym postihnutím a boli odmietnuté vlastnými rodičmi, sledoval režisér Tomáš Škrdlant neuveriteľných dvadsať rokov. Od doby, kedy boli v duchu komunistickej doktríny zatvorené v ústavoch s prísnym zákazom kontaktu s „normálnou“ spoločnosťou až do súčasnosti, kedy si väčšina z nich založila vlastné rodiny. Intímny a nesmierne citlivý dokument rozhodne nie je smutnou ukážkou nešťastných osudov, ale naopak povzbudivým svedectvom o tom, čo všetko dokáže zvládnuť hendikepovaný človek so silnou vôľou. Film získal Cenu Pavla Kouteckého za najlepší český dokument.

Ahoj… Vieš, kto som? / SVK / 2011 / 22 min. / réžia: Eva Mišovičová

Inštruktážny film o každodenných situáciách zo života zrakovo postihnutých.Film poukazuje na šesť situácií, ktoré realizačný tím vybral na základe rozhovorov so samotnými účinkujúcimi. Film podporili Nadačný fond Slovak Telekom a Nadácia Pontis pre Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Krajské stredisko Trenčín.

4 spoty o bariérach, s ktorými sa stretávajú nevidiaci / SVK / 30 sec. – Električka, Prechod, Reštaurácia, Schody

Spoty vznikli v rámci projektu Sme medzi vami, ktorý podporil Úrad vlády. Témy sa viažu k bariéram, s ktorými sa ľudia so zrakovým postihnutím denne stretávajú, či už ide o architektonické bariéry (neoznačené nerovnosti), dopravné bariéry (chýbajúce ozvučenia semaforov a MHD) a informačné bariéry

2 spoty z workshopu Svet inak / SVK / 2012 / režisér: Michal Hudák

Krátke filmy boli natočené počas kreatívneho procesu tvorby diel, ktoré sú súčasťou výstavy SVET INAK. Za pomoci charizmatického výtvarníka Helmuta Bistiku hendikepovaní mladí ľudia vytvorili niekoľko desiatok diel. Približne 30 ich bude vystavených v OC Galéria od 8. 11. do 7. 12. 2012. Filmy boli spolufinancované z dotačného systému Ministerstva Kultúry Slovenskej republiky.

Cesta do neznáma vyvchrolí vernisážou výstavy SVET INAK o 18:00 v OC Galéria za prítomnosti autora výstavy Helmuta Bistiku. V galérnych priestoroch si budete môcť pozrieť 25 vystavených diel, ktoré vznikli počas workshopu s rovnakým názvom ako nesie názov výstavy – Svet inak. Všetky diela boli starostlivo pripravené výtvarníkom Helmutom Bistikom v spolupráci s postihnutými mladými kreatívnymi ľuďmi.

Riaditeľka Maják, n.o. Mgr. Henrieta Hajdeckerová: “Projekt Svet Inak je výsledkom túžby Helmuta pracovať s rôznymi skupinami postihnutých mladých ľudí a prezentovať ich umenie na veľkoplošných plátnach. Svojou hravosťou, empatiou, láskou k človeku dosiahol, že proces tvorby bol terapiou, pri ktorej sa deti otvárali, smiali, odreagovali, emocionálne vyspovedali plátnu a dali do neho kus seba. Tak vznikli tie najčistejšie diela, ktoré možno fascinujú, možno poburujú, možno dojímajú, ale čo je hlavné sú tu a otvárajú nám iný svet.

Autor výstavy Helmut Bistika: “Keďže dlhé roky pracujem s postihnutými deťmi, a väčšinou s celými skupinami, ťažko sa môžem vtedy venovať jednotlivcom. Ich výtvarný prejav je tak osobitý a fantastický, že som sa rozhodol v tomto projekte pracovať s jednotlivcom, ktorého som posunul do popredia ako umelca. Tým vznikli veľmi zaujímavé umelecké diela, zasluhujúce si dôstojnú prezentáciu širokej verejnosti.

Cieľom Cesty do neznáma je priblížiť mladým ľuďom a širokej verejnosti témy, ktoré ostávajú väčšinou v úzadí, nepovšimnuté a pre mnohých neatraktívne. Cesta do neznáma poukazuje na rozdiely, sociálne odlišnosti, no neostáva iba pri tom. Bohatý program ponúka pohľady odborníkov a organizácií, ktoré sa dlhoročne problematike venujú a konkrétne problémy aj úspešne riešenia.

Zdroj: Košice 2013