Český herec Miroslav Donutil si prevzal cenu Hercova misia!

Jeden z najobľúbenejších českých hercov Miroslav Donutil si dnes na Art Film Feste prevzal Hercovu misiu. Vo Festivalovom parku osobne pripevnil mosadznú tabuľku so svojim menom a zaradil sa tak medzi osobnosti ako Jean-Paul Belmondo, Gina Lollobrigida, Jeremy Irons či Omar Sharif, ktorí sú tiež držiteľmi Hercovej misie. 


„V hereckých kruhoch sa hovorí, že herec ceny nepotrebuje, že najdôležitejšou cenou je priazeň u diváka. Ale ja si myslím, že ceny sú veľkým povzbudením a najmä v staršom veku, keď už motivácie ubúda. Pre mňa je veľkou poctou prijať vašu cenu, silne sa ma to dotklo,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Donutil. 


Miroslav Donutil


Už odmalička sa rád predvádzal a hoci sa pôvodne chcela stať novinárom, herectvo sa mu stalo vášňou na celý život. Patrí k českej hereckej špičke a na konte má prestížne ocenenia Český lev. 


Už počas štúdií na JAMU hral v dnes už legendárnom divadle brnenskom divadle Husa na provázku, kde pôsobil od 70. rokov a stvárnil tu viac ako päťdesiat nezabudnuteľných rolí, ktoré mu umožnili vyzrieť v špecifickú hereckú osobnosť. Tu sa stretol aj s kolegom Bolkom Polívkom, tiež nositeľom Hercovej misie. Ich spolupráca trvala dve desaťročia. Do myslí divákov sa obaja silno zapísali vďaka filmu Dìdictví aneb Kurvahošigutentag z roku 1992. „Bolek tvrdí, že má napísaný scenár na pokračovanie Dìdictví, ja tvrdím, že ho napísaný nemá. Uvidíme, kto má pravdu. Ak by sa raz film nakrúcal, veľmi rád v ňom budem hrať,“ prezradil na Art Film Feste. 


Miroslav Donutil


V roku 1990 sa Donuti stal stal členom Činohry Národního divadla v Prahe, kde pôsobí dodnes. Od začiatku svojej kariéry si zahral v takmer stovke televíznych či filmových diel. Stvárnil nezabudnuteľnú postavu komunistu a rázneho otca v legendárnych Pelíškach (1998) či farára v Želaroch (2003), ktoré boli nominované na Oscara. 



Dnes už kultovými sú aj jeho postavy dôstojníkov v komédiách z vojenského prostredia Tankový prapor (1991) a Čierni baróni (1992). Za svoj výkon vykastrovaného námestníka v čiernej komédii Pasti, pasti, pastičky (1998) si vyslúžil Českého leva za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Naposledy získal úspech s hlavnou úlohou v úspešnom filme Román pre mužov (2010), v ktorom stvárnil cynického a nekompromisného právnika.



Miroslav Donutil


V mysliach ľudí je Donutil zapísaný aj ako skvelý rozprávač vtipných historiek. Jeho „one man šou“, vďaka ktorým žne úspech ako vtipný rozprávač a glosátor s nadhľadom, iróniou aj láskavým humorom patria k neoddeliteľnej súčasti jeho tvorby patria. „Moje publikum tvoria ľudia od 5 do 90 rokov naprieč všemožnými vrstvami, čo považujem za veľké šťastie,“ povedal Donutil. 


Zdroj: Forza, a.s.
Foto: Martin Magál – Maggi
Publikoval: Redakcia GREGI.NET