Česká kapela Wohnout žmýkala pri výrobe nového klipu Nevěsta umelú inteligenciu na kosť

Kapela Wohnout vydala svoj prvý tohtoročný singel Nevěsta. Hororový klip, ktorý ho sprevádza, nechala vytvoriť umelou inteligenciou.

„ Keď som sa zamýšľal nad námetom klipu, mal som víziu, že mestom ide obrovská tučná žena a blíži sa k oknu jedného z panelákov. Ako ale toto natočiť… V tom momente ma napadlo skúsiť to s AI,“ vysvetľuje Honza Homola. A tak nastala mašinéria zháňania odborníka, ktorý to s umelou inteligenciou dostatočne vie a šiel by do spolupráce. Nakoniec mala kapela šťastnú ruku. „Pri výrobe klipu sme žmýkali umelú inteligenciu dosť na kosť. Tá technológia má rada spájanie neobvyklých materiálov dohromady. A kysnúce cesto a kostlivci z čiernobielych hororov sa ukázali ako výborná kombinácia,“ hovorí režisér videoklipu a odborník na generatívnu umelú inteligenciu Petr Salaba. Vytvorenie klipu trvalo zhruba dva mesiace, kedy sa skladali kúsky k sebe, aby nakoniec zapadli a zafungovali ako celok.

„ Klip k piesni Nevěsta bude mať pravdepodobne rozporuplné reakcie, čo sa mi páči viac, než keby bol len chválený alebo úplne zatratený. Mnohí budú mať možno faktický problém s tým, že na stvárnenie vizuálu bola využitá práve AI, pre mnohých hrozba budúcnosti… alebo jednoducho moderná trapošina. Či je umelá inteligencia šťastným alebo nešťastným momentom ľudstva neviem, každopádne tu je a my sme mali možnosť si ju vďaka tomuto klipu osobne ohmatať ,“ dodáva Honza Homola.

Wohnout práve končí akustickú sezónu. Rok a pol skupina obchádzala divadlá a vystupovala s piesňami v netradičných akustických úpravách, do ktorých zapojila aj nástroje ako sú xylofón, tuba, banjo alebo trombón. Momentálne sa vracia opäť k elektrickým koncertom, do ktorých postupne zakomponuje nové piesne. Prvá z nich bude práve čerstvo vydaná Nevěsta.

Videoklip na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=1s1CC3iTtAk
Singel na digitálnych službách: https://whnt.lnk.to/Nevesta

autor hudby aj textu: Matěj Homola, Jan Homola
ISRC: CZX692400001
(P) 2024 Wohnout

TS