Černobyľský festival predstavuje headlinerov. Sú medzi nimi Billy Barman či Gustáv Murín!

Druhý ročník festivalu CHERNOBYLING, ktorý sa, ako už názov napovedá, čiastočne odohráva aj v Černobyle, predstavil prvých headlinerov. Sú nimi dve slovenské výrazné mená – obľúbená indie kapela Billy Barman a spisovateľ Gustáv Murín. CHERNOBYLING festival sa bude konať v dňoch od 31. augusta do 2. septembra v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v samotnom Černobyle.

Na druhý ročník festivalu, ktorý kombinuje tematiku post-apo, urbex, umenia a geocachingu, potvrdilo svoju účasť už viacero známych umelcov, ale aj expertov. Hlavnými ťahákmi pre slovenské publikum bude bezpochyby obľúbená kapela Billy Barman, ktorá odohrá svoj večerný koncert v priestoroch konania festivalu v Kyjeve. Vedec a knižný autor Gustáv Murín zasa povedie prednášku a tiež špeciálny zájazd do Černobyľskej zóny, v ktorej určite prezradí nemálo zaujímavostí, ktorými sa inšpiroval pri písaní svojej knihy „V tieni Černobyľa“.

O pútavý program sa tiež postará napríklad Oleskander Kupniy, expedítor jadrového reaktoru číslo 4 a dozimetrista, ktorý v rámci svojej prednášky a špeciálneho výletu do Černobyľu ukáže doposiaľ nezverejnené fotografie a videá spod starého sarkofágu, kam sám neraz vošiel. Sekundovať mu bude Tvrtko Vujity, maďarský novinár mapujúci viaceré ozbrojené konflikty, ktorý o Černobyle napísal knihu „I saw hell“ (z angl. Videl som peklo).

Sekciu umenia zastupuje jeden z najpopulárnejších umelcov na svete – Bifido z Talianska, spolu so svojim partnerom – Julieta XLF (Španielsko). Spoločne prenesú farebnú krásu svojho umenia priamo do priestorov jadrovej elektrárne v Černobyle v srdci černobyľskej zóny. Mnohí ľudia z mestečka Slavutych používajú denne vlakovú stanicu Semihody, aby mohli pracovať v zrušenej jadrovej elektrárni V.I. Lenina a toto nové inspirujúce dielo, ktoré Bifido spolu s Julietou XLF pripraví, vyrozpráva príbeh o obyvateľoch zóny a ponúkne nádej do budúcnosti.

Technologických nadšencov či gamerov určite poteší poľská vývojárska spoločnosť Farm 51, ktorá predstaví novú verziu Chernobyl VR – virtuálnej reality z černobyľskej zóny. Aplikáciu na mieste ocenia najmä návštevníci, ktorí nemôžu osobne zónu navštíviť (napr. vekový limit – od 18 rokov). Limitovaný počet nadšencov herného sveta dokonca prevedú Černobyľom a ukážu miesta, ktorými sa inšpirovali pri tvorbe ich novej hororovej hry s černobyľskou tematikou. Mimochodom, tú predstavia širokej verejnosti práve na festivale.

Hlavný program v Kyjeve, denne špeciálne zájazdy do Černobylu

Primárna časť festivalu sa bude sústrediť v priestoroch kyjevského výstaviska VDNG, kde návštevníkov čaká tiež podzemný post-apokalyptický priestor bývalej bane, s názvom THE PIT. Okrem tohto netradičného miesta, ktoré sa nachádza v podzemí aj so svojim anti-kasínom, sa návštevníci budú môcť tešiť na strelnicu, kostýmy, rôzne dobrodružné zóny, Geocaching či extrémne športy.

Vo vnútri pavilónu nájdu návštevníci veľký stage, na ktorom každý deň vystúpi niekoľko zaujímavých kapiel, vrátane slovenských a českých. Nebude tiež chýbať priestor pre rôzne umelecké workshopy, kino, adrenalínová a chill-out zóna. „Celé sa to bude niesť v duchu post-apokalyptizmu,“ dodáva nadšene Yevgenij Sinenko, jeden zo spoluorganizátorov festivalu.

Čo osobne považujeme za perličku programu sú špeciálne denné VIP tours do Černobyľu, ktoré sa už nikdy nebudú opakovať. Budú ich viesť VIP sprievodcovia, medzi inými Oleksander Kupniy, Tvrtko Vujity, Gustáv Murín či mnohí ďalší experti,“ vysvetľuje Dominik Orfanus, idea maker festivalu. Cieľom týchto zájazdov je ukázať Černobyľ takým spôsobom, akým sa nikdy predtým neukázal. Okrem prehliadok do Černobyľu budú počas festivalu prebiehať aj prehliadky v okolí Kyjeva – v kyjevskom podzemí či na raketovú základňu Pervomaysk.

Charitatívny účel festivalu – pomôcť môžete aj vy

Myšlienka festivalu má však hlbší podtón. Výťažok z predaja vstupeniek totiž putuje, rovnako ako minulý rok, na dobrú vec. Usporiadatelia ho venujú „babuškám z Černobyľu,“ pôvodným obyvateľom, ktorí sa napriek výstrahám a odporúčaniam rozhodli dožiť svoj život na mieste, ktoré pre nich toľko znamená. V súčasnosti v černobyľskej zóne žije približne 150 obyvateľov. Vyzbieraná finančná hotovosť bude použitá na opravu domov, ktoré sa často nachádzajú v katastrofálnom stave. Návštevníci sa môžu pripojiť k charitatívnemu výletu do Černobyľu, v rámci ktorého budú dobrovoľníci pomáhať „babuškám“. Organizovať budú z výťažku festivalu v tomto duchu aj program pre deti v meste Slavutič (postavené pre vysídlencov z černobyľkej zóny), aby im aktivitami a hrami spríjemnili prvý školský deň.

No a kedy sa táto organizovaná šialenosť uskutoční? Nebojte sa, vaše obľúbené festivaly nezmeškáte, pretože CHERNOBYLING 2018 sa koná posledný víkend letných prázdnin. Pre viac informácií o festivale či lístkoch na festival navštívte www.chernobyling.com.

Zdroj: TS