CENA ESPRIT MÁ KOLEKTÍVNEHO VÍŤAZA

Konečne poznáme laureátov jedenásteho ročníka prestížneho ocenenia ESPRIT. Najlepším slovenským jazzovým albumom roka 2022 je „Room#555“ zoskupenia Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, ktorý sa s autorskou novinkou prezentoval po štrnástich rokoch. Cenu verejnosti si odniesol klavirista a skladateľ František Báleš za nahrávku „Básne Múzické“. Slávnostné udeľovanie ocenení 30. apríla 2023 v bratislavskom Divadle Astorka bolo súčasťou osláv Medzinárodného dňa jazzu.

O  najlepšom albume spomedzi dvadsiatich štyroch nominovaných rozhodla medzinárodná odborná porota zložená z promotérov či umeleckých riaditeľov jazzových klubov a festivalov. Líder orchestra Matúš Jakabčic si prevzal od organizátorov umeleckú plastiku v tvare kontrabasu, ktorú vytvoril sochár a maliar Jakub Bachorík. Z jeho rúk pochádzala aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti ESPRIT, ktorú si na základe hlasovania priaznivcov odniesol líder zoskupenia František Báleš ansámbel za album „Básne Múzické“ (Hevhetia).

Federálne zoskupenie Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band vzniklo v roku 2004 a nahrávka „Room#555“ (JFJ / La Plata Production) je vôbec prvým štúdiovým projektom orchestra. Dvojalbum ponúka ten najaktuálnejší pohľad na bigbandovú tradíciu: členité kompozície (predovšetkým z pera trojice Matúš Jakabčic, Ľuboš Šrámek, Erik Rothenstein) podávané v bohato rozkošatených aranžmánoch s prvoligovými sólistami, miestami dokonca vkusne okorenené elektronickými prízvukmi.

Ako hodnotili domáce albumy zahraniční porotcovia? Hudobný redaktor Johann Kneihs z rakúskeho rozhlasu ORF Ö1 pri víťaznej nahrávke nešetril chválou: „Prekvapujúce množstvo kompozičných myšlienok, bohatstvo aranžérskych nápadov a majstrovská realizácia. Monumentálne dielo!“ Dvojalbum „Room#555“ zaujal aj ďalších porotcov. „Už roky som nepočul tak skvostný a inovatívny spôsob práce s jazzovým orchestrom,“ dodáva umelecký riaditeľ a koordinátor viacerých poľských festivalov Daniel Ryciak. Popri tom vyzdvihol aj album zoskupenia Františka Báleša: „Oceňujem samotnú myšlienku, spracovanie i zvuk. Celkovo mal slovenský jazz dobrý rok a nebolo naozaj ľahké rozhodnúť sa pre jedinú nahrávku.“ Podobný názor zdieľal aj taliansky klavirista Stafano Pasquale: „Vlastne sa ani nedokážem rozhodnúť, keďže viacero projektov ma oslovilo nápadmi i spracovaním. David Kollar s Arvem Henriksenom predložili fascinujúcu zvukovú paletu s množstvom rozmanitých farieb a skláňam sa pred ich spôsobom prepájania a premiešavania akustických nástrojov s elektronikou. Jedinečný a podmanivý hudobný zážitok! Podobne ako v prípade Lukáš Oravec Quartet with Moravian Philharmonic, kde šťavnatý a dynamicky bohatý orchestrálny background posúva kompozície do nových dimenzií.

Slávnostným ceremoniálom sprevádzal Robo Roth a jeho súčasťou bol koncert víťazného CZ-SK Big Bandu, pod vedením gitaristu, skladateľa a aranžéra Matúša Jakabčica. Sólistami orchestra boli český saxofonista Ondřej Štveráček, maďarský trubkár Ádám Gráf i domáci umelci – bastrombonista Michal Motýľ a klavirista Ľuboš Šrámek. Na pódiu v Divadle Astorka zazneli aj skladby z ďalších nominovaných albumov: medzinárodného „Blue Journal“ speváčky a skladateľky Ester Wiesnerovej a „Presence“ klaviristu a skladateľa Valéra Mika.Hlavný organizátor cien Esprit, hudobník Boris Čellár, zhodnotil aktuálny ročník: „S cenami Esprit sme sa úspešne prehupli do druhej dekády, čo znamená, že na Slovensku máme stále dostatok tvorivých džezmenov, ktorí majú čo povedať. Na druhej strane s radosťou vnímam aj dlhodobú podporu zo strany partnerov, čo je signálom, že im na kultúre a umení v našej krajine záleží. Už teraz sa teším na dvanásty ročník ocenení Esprit.“

Generálnym partnerom podujatia ESPRIT je softvérová spoločnosť Espirit s. r. o., hlavnými partnermi sú Porsche Slovensko a investičná platforma Crowdberry. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Ocenenie ESPRIT ponúka jazzovým priaznivcom jedinečnú možnosť získať prehľad o tom najlepšom, čo vzniklo na Slovensku v uplynulom roku a svojím hlasovaním môžu každoročne vyjadriť podporu a uznanie interpretom tohto žánru.

Viac informácií nájdete na: jazz.sk/esprit

Zdroj: TS
Foto: Rudolf Baranovič