Cabin Fever UK v rozhovore pre Nudance Music.

V sobotu vystúpi anglický drum and bass a jungle producent Cabin Fever UK v Subclube. Preto ho chalani z Nudance Music vyspovedali a tu sú jeho odpovede. Príjemné čítanie.

Ahoj, skutočne sa veľmi tešíme, že vystúpiš na Slovensku. Ako sa ti momentálne darí
Čaute, mám sa skvele, ďakujem, tiež sa veľmi teším na Slovensko.

Mohol by si sa, prosím, predstaviť slovenskému publiku, v prípade, že  o tebe ešte náhodou nepočuli?
Volám sa Rouen a produkujem pod menami Voltage & Cabin Fever UK,venujem sa rôznym štýlom drum and bassu, od oldschool junglu až po liquid.

Budeš hrať na Slovensku po prvýkrát. Máš nejaké informácie o slovenskom publiku alebo o slovenskej dnb scéne?
Bolo mi povedané, že môžem očakávať dav ľudí, ktorí sa radi bavia a sú pripravení dať so mnou naozaj skvelú párty.

Čomu sa aktuálne venuješ, na čom pracuješ?
Práve robím na pár sólo projektoch pre Innerground, Spearhead, Chronic a na remixoch pre Liondub, Dance Concept a Yardrock a na prísne tajných veciach pre môjho kamoša Nickyho Blackmarketa.

Čo ťa priviedlo práve k drum and bassu? Aké mená za tým môžeme hľadať?
Začalo sa to Randallovým jungle setom “The Edge”, ktorý som počul v roku 1993. Bol nadupaný vtedy najlepšími trackmi ako – Dark Stranger, Atlantis, I bring you the future (práve tento bol ten, kvôli ktorému som si tento set dokola púšťal). Odrazil som sa od tohto a pravdupovediac, najväčší vplyv na mňa mal Bristol a vydavateľstvá Full Cycle/ V Recs / Dope Dragon. Ich zvuk vplýval na moju produkciu najviac.

Odkiaľ čerpáš inšpiráciu a vôbec energiu na robenie nových a nových vecí?
To je rôzne, niekedy ma zaujme starý jazzový alebo junglový track, veľký vplyv na to, čo môžete v mojich intrách počuť v poslednej dobe, malo vplyv Metalheadz.

Kde ťa môžeme vidieť hrať najbližšie?
Najbližšie európske zastávky sú:
14. februára Viedeň@ Switch
15.februára Bratislava @ Nudance
18. februára Gloucester @ Dub Quakes

Vinyl, CD alebo MP3?
Keby som mal za seba povedať, tak určite na prvom mieste vinyl. Momentálne som však spokojný s CD, ale do leta by som rád presedlal celkom iba na USB.

Ako si sa dostal vôbec k hudbe? Vieš hrať na nejaký hudobný nástroj?
Môj otec zvykol robiť diskotéky a mal doma kopec vybavenia. Prvý taký moment ma napadá, keď som sa zabával s jeho starým Citronicom. Čo sa týka nástrojov, ide mi hra na piane, čele, trúbke, base… Ale vlastne klamem, neviem hrať ani na jeden z nich, ale veľmi by som si to prial.

Kedy si si uvedomil, že môžeš urobiť v hudobnom biznise kariéru?
Myslím, že zlomovým momentom bol minulý rok, keď ma ľudia ako Jaydan, Heist, Bryan Gee, Friction, Andy C , Hype, Twisted Individual začali sledovať, že čo robím a dávať tomu spätnú väzbu.

Aký postup používaš pri produkovaní? Máš nejaký vlastný návod, nejaké rituály, ktoré dodržiavaš?
Vlastne nemám žiadny návod, proste otvorím čistú stránku a napíšem všetko, čo v danom momente cítim a prežívam, je to vidieť aj na tom, aké rôznorodé dnb štýly mi už vyšli.

Čo by si poradil mladým začínajúcim producentom?
Povedal by som, že treba dbať na usporiadanie, vývoj tracku, dávať pozor na ten kľúčový moment a dôležité je, že nie každý nový track musí mať nejaký nový bláznivý zvuk, treba tomu dať len správnu vibráciu.

Kedy sa dostaneš do toho bodu, že si povieš áno, toto je dobré, toto bude  ďalší release.
Musí to fungovať v klube a sedieť do mixu. Ak to viem zmixovať a na párty sa dočkám skvelej reakcie, je mi jasné, že je to ono.

Máš nejaké tipy ako narábať so samplami a slučkami?
Áno, skúste ich navrstviť na seba alebo použiť ako podklad pre nejakú ďalšiu skupinu zvukov

Aký typ samplera preferuješ?
Kontact je fajn, ale Izotope Irisje pecka!

Máš nejaké ďalšie odporúčania na softvér?
Jediná rada, ktorú mám, treba využiť všetko možné, čo sa dá stiahnuť zadarmo J

Z čoho pozostáva jadro tvojho štúdia?
Používam sekvencer Presonus Studio One, zvukovú kartu Motu 828, Soundcraft Analogue Desk,odposluchy Mackie HR 824 MK1,Moog Slim Phatty,Virus C,Korg MS2000,Roland Juno 106,Korg MS20 a práve skladám SSL Buss Compressor aby som sa dostal do DIY, veľmi zaujímavá vecička.

Nejaké rady pre mladých producentov?
Dajte si načas, nie sú to preteky, nerobte hudbu len kvôli sláve a peniazom. Robte ju, lebo ju máte radi a zároveň si budujte nejakú minulosť. Možno je to práve nová vlna dnb, ktorá vás strhla alebo hudba spred 15 – 20 rokov. Počúvajte všetky dnb štýly. Nie každý track musí znieť ako kvílenie, pri ktorom budete prekrúcať očami.

Ktorého DJa by si si zavolal na svoju vlastnú párty a prečo?
Hazarda, lebo je badman. Calibre-ho tiež pre to isté.  A som veľkým fanúšikom S.P.Y, keď som naposledy počul hrať Goldieho v Bristole, bolo to to najlepšie za dlhú dobu a určite Lenzmana.

Aký festival alebo párty by si odporúčal navštíviť? Máš nejakú obľúbenú akciu?
Ja na festivaloch nehrávam, takže to nemôžem posúdiť, ale odporúčal by som ktorúkoľvek párty z dielne Metalheadz v londýnskom Fabricu.

Je nejaké miesto, klub, kam by si sa rád vrátil zahrať?
Veľmi rád by som si zahral ešte na ENTER párty(Bournemouth). Bola tam skvelá atmosféra, skvelý promotér.

Zaujal ťa v poslednej dobe nejaký track z hľadiska inovatívnosti?
Neviem, či by som vedel vybrať za poslednú dobu niečo také, možno Dom & Roland v Outta Endz priniesli nový vietor do dnb, aspoň pre mňa. Hazard dvíha latku každým trackom, ktorý od neho počujem v tom zmysle, že je to svieže a futuristické.

Aký je tvoj názor na MCs? S ktorým by si rád spolupracoval?
Cením si zopár pôvodných MC´s z Hysterie . Trigga, Bass a Spyda, rád by som s nimi urobil set, taký temný návrat k vibráciám Pure X. Tiež sa mi páči Nutcracka, ktorý je tiež na tejto vlne. Nemám veľmi rád nových MC´s, ktorí vkuse počas tracku niečo melú, ale nájde sa aj tu zopár výnimiek, ktoré naozaj vedia, ako s hudbou narábať. Napríklad Impact & Carasel.

Čo robíš, ak sa práve nevenuješ hudbe? Máš nejaké hobby alebo obľúbené jedlo, aktivitu?
Milujem kura Peri (každý, kto je na mojom FB vie o čo ide LOL). Iné hobby ako hudbu nemám, vlastne sa hudbe venujem stále.

Máš ešte niečo na záver, čo by si chcel odkázať?
Neviem sa dočkať párty a toho, že k Vám prinesiem niečo iné a nové.

Shouts to: Sam, Regina,Nuflo, Heist, Jaydan, Bryan Gee,Nicky Blackmarket, MaryCain, BCee, Marky, Crissy Criss, Andy C, Hype, Friction, all the Cygnus Crew,Bigga Spittaz Crew,Stilla Audio

Big Up
Fatsound & D-High

nudance_special_finprev_web

Zdroj: Nudance