BULP – Parvin EP

Päť rokov po EP Endian a tri roky po Radio_Head Awards ocenenom albume Yrsa vydáva súrodenecká dvojica Bulp svoje druhé EP s názvom Parvin. Producent Samo Štefanec a vokalistka Jana Salvi na ňom prezentujú 5 skladieb, vrátane pilotného singla Auri, ktorý bol premiérovaný aj s pútavým videoklipom.

Podobne ako predošlý album Yrsa, aj nové EP nesie názov podľa ženského mena. Parvin je ženské meno perzského pôvodu, používané prevažne v krajinách blízkeho východu. S EP ho spája to, že v rovnomenných skladbách Parvin Pt. 1 a Parvin Pt. 2 je počuť ženské vokálne sample práve z tohoto regiónu. Nahrávka ako celok však v sebe spája omnoho viac vplyvov a je dynamickou ukážkou rôznych tvárí tanečnej hudby.

Parvin v sebe kombinuje klubovú atmosféru, rozmanité vokálne plochy a má miestami až dobrodružný charakter. Pokiaľ ide o jeho zvuk, špeciálny dôraz som venoval beatom a nízkym frekvenciám.”, charakterizuje svoju novú kolekciu skladieb Samo. Pri trackoch Auri a Again sa jedná o spievané duety a skladby Oona, Parvin Pt. 1 a Parvin Pt. 2 sú inštrumentálne kompozície. Limitovaná vinylová verzia EP navyše obsahuje bonusový inštrumentálny track Mabel.

Pri speve počuť, že dvojica sa posunula do novej polohy. Striedavá dominancia raz ženského a raz mužského hlasu a cestovanie vokálnych liniek z unisona do kontrapunktu a späť vyzdvihuje osobitný charakter zvuku Bulp. Oproti albumu Yrsa dal tentokrát producent Samo Štefanec inštrumentálne dôraz na údernejší, výrazne basovo orientovaný zvuk. Tracky sú rytmické a tanečné, s výnimkou cinematicky znejúcej predposlednej skladby, ktorá slúži ako predzvesť triumfálneho záveru celého EP.

Jana Salvi, vokalistka projektu Bulp, zložila pre skladbu Auri vokálnu linku a aj jej doposiaľ najosobnejší text, v ktorom prehovára ku svojej dcére. „Parvin pre mňa predstavuje vyzreté a energiou nabité minidielo. Predurčuje pre mňa smer, akým sa projekt Bulp bude ďalej hudobne uberať.”, hovorí o épečku Jana. Bulp ukončili s Parvin EP obdobie kratšej odmlky a opäť ukázali, že tanečná hudba má veľa odtieňov a vie poslucháča preniesť za hranice poznaného.

Všetky skladby kolekcie skomponoval, nahral a zmixoval Samo Štefanec, zároveň napísal aj text ku skladbe Again, zatiaľ čo Jana Salvi zložila text pre Auri. Nahrávanie prebehlo v Men at Sound Studio v Trenčíne a mastering nahrávky zabezpečil Tomáš Karásek v pražskom štúdiu Gargle & Expel. Autorom artworku EP je Branislav Rariga a fotografiu na inlay karte vinylu odfotila Anna-Mária Špániková.

Parvin EP vychádza 4. júna 2020 na značkách Deadred Records / Starcastic Records na 12-palcovom limitovanom bielom vinyle, digitálne na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music atď.) a ako download zo stránok vydavateľstiev a Bandcamp profilu kapely.

Vydanie titulu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (www.fpu.sk)

VYDAVATEĽ –  
Deadred Records / Starcastic Records

DÁTUM VYDANIA  
04. júna 2020

FORMÁT
EP – 12’’ vinyl, download & stream

DĹŽKA –  
24:37 min.

KATALÓGOVÉ ČÍSLA  
DR-070 / STC091

ZOZNAM SKLADIEB

1. Auri
2. Oona
3. Again
4. Parvin Pt. 1
5. Parvin Pt. 2
6. Mabel (bonus track)

Parvin EP:
https://deadred.sk/releases/bulp-parvin-ep
https://bulp.fanlink.to/parvin-ep
https://bulp.bandcamp.com/album/parvin-ep

Video Auri:
https://youtu.be/lqDhEaTcgYc

Zdroj: TS