Brutal Assault 2016: Reportáž!

Ťažko písať niečo nové o festivale, ktorý je už zabehnutý, má svoje pevné miesto v srdciach fanúšikov ako aj programovú štruktúru a celkové zázemie (ubytovanie, občerstvenie….). Medzi takéto festivaly už dlhodobo môžme smelo zaradiť aj akciu, ktorú majú každoročne na starosti ľudia zhlučení okolo Martina Brzobohatého a Petra Fialu, alebo ak chcete Obscure Promotion.

Samozrejme, stále je tu pár detailov, ktoré každoročne vyznejú v prospech toho najaktuálnejšieho ročníka (napríklad chill out zóna), ale s veľkou zmenou sa tento festival už nevytasil dlhšiu dobu. Tentokrát ňou však bol prechod z už klasického žetónového systému nákupov na nabíjanie žetónov na dobíjateľný elektronický čip, ktorý každý návštevník obdržal. Tak ako pri väčšine start up projektov ani tento nebol výnimkou a kto čakal že tento prechod bude bezbolestný a plynulý, stredajšie vystávania v koľkokrát aj štvorhodinovej rade na vstupe ho z tohto omylu rýchle vyviedlo. Samozrejme sa organizátori počas zvyšku festivalu za tento prešľap kajali, možno by však do budúcnosti bolo lepšie dvakrát merať a nie rovno rezať a zvoliť bezbolestnejšiu aj keď možno z organizátorského hľadiska na zastrešenie (či už materiálne alebo ľudské) náročnejšie riešenie, nakoľko aj rockový/metalový fanúšik má určite  svoju mieru trpezlivosti. Toľko však asi k jedinému negatívnemu momentu festivalu, ktorý hravo prevýšili všetky pozitíva tohto ročníka.

img_3135

To najväčšie pre mňa predstavoval takmer dokonalý line up, nabitý nielen klasikami metalového neba,  ale aj viacerými pokusmi oživiť program festivalu žánrami, ktoré sa v minulosti objavovali v Jaroměři skôr sporadicky.

Medzi také určite patrí inštrumentálna hudba, ktorú tentokrát na najvyššej úrovni predviedlo trio kapiel (v tom čase na spoločnom turné) Animals As Leaders, Plini a Intervals.

img_4052

Takisto nadšene prijaté spojenie tvrdej elektroniky a gitár v podaní The Algorithm vyvrátilo tvrdenia o tom, že metaloví fanúšikovia sú veľmi konzervatívni a k novým štýlom si hľadajú cestu veľmi ťažko. Tento fakt len podtrhlo úžasné nočné vystúpenie avantgardnej umelkyne Chelsea Wolfe a jej  doprovodnej kapely, ktorého dojem umocňoval nielen nočný čas, ale aj studeným počasím, ktoré v ten večer zavládlo nad areálom.

img_0376

Za mňa vyslovím presvedčenie,  že pridávanie takéhoto „korenia“ do réžie festivalu patrí medzi veľké devízy a tvorí predpoklad pre dobrú návštevnosť aj ďalších ročníkov.

A preto ostáva len dúfať, že okrem už ohlásených Emperor pribudne do line-upu budúceho ročníka aj veľa kapiel o ktorých sme si pred takými siedmimi rokmi nedovolili povedať, že sa raz v Josefove ukážu.

Napísal: Alexander Sucháček
Foto: Jana