Breathe the Vapor a NaiKavols predstavujú očarujúci singel „SELFMOTION“ ako súčasť slovenského, experimentálneho, tanečného filmu

 Breathe the Vapor, alebo Lukáš Klinec, talentovaný slovenský hudobný producent, zvukár a grafický dizajnér, sa v živote neobmedzuje len na vlastný hudobný projekt. Tvorivo siaha aj po filmových projektoch, ku ktorým sa prvotne dostal skrz školu. Pre filmový projekt SELFMOTION, Breathe the Vapor vytvoril dve pôsobivé skladby a prispel k celkovej zvukovej atmosfére diela. Vo svojej tvorbe spolupracoval aj s producentom a spevákom NaiKavolsom (Kristián Mikulovský), ktorý svojím éterickým vokálom posunul jednu zo skladieb soundtracku „Selfmotion“ na novú úroveň.

Rýchlosťou tanca do hlbín duše

Ambiciózny film SELFMOTION tvorili študenti univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Snímok bez slov, plný tanca vyobrazuje Lindu (Lus Juklová) ako hlavnú postavu/tanečníčku filmu, ktorá sa stretáva s určitými predsudkami, strachmi a pred niečím neustále uteká. Snaží sa nájsť svoje miesto v spoločnosti, pričom si prechádza ťažkým obdobím. Jej úlohou je nájsť odhodlanie a uvedomiť si, že strach z niečoho neznámeho a odlišného je zbytočný. Musí mu čeliť a odhaliť, pred čím vlastne celý čas uteká.

Film SELFMOTION tento rok vyhral filmové festivalové ocenenia v kategóriách: najlepší experimentálny film (Prague International Film Awards, 2023), najlepší slovenský film (Košice International Film Festival, 2023) a najlepší film (Budapest Movie Awards, 2023).

Film bez slov

Na filme sa podieľalo množstvo umelcov a známych mien ako sú Jimmy Pé, Young Aesthete, Breathe the Vapor, Jana Zubaj a Lukáš Zubaj. Pre snímku vytvorila väčšina autorov originálnu hudbu okrem Jimmyho Pé, ktorý udelil súhlas použiť staršiu skladbu. Skladby sú žánrovo pestré a prenášajú diváka rôznymi emočnými situáciami hlavnej postavy, Lindy. Keďže sa vo filme nenachádza hovorené slovo, hudba spolu s tancom nesú príbeh dopredu a sú hlavnými rozprávačmi deja.

Breathe the Vapor, NaiKavols a Selfmotion

Skladba skúma témy integrácie do spoločnosti, spájania ľudí, priateľstva, hľadania samého seba a cesty za stratou. “Hudobne som sa inšpiroval Thomovou Yorkeovou „Anima“, producentom deadmau5om a vizuálne televíznym seriálom „Euphoria“. Snažil som sa o to vytvoriť dynamický a emocionálne rezonujúci zvuk.” hovorí Lukáš. Selfmotion obsahuje jednu výnimočnú vec, vokál NaiKavolsa, ktorý celú skladbu posúva niekam vyššie. Vokály NaiKavolsa vytvárajú výrazný kontrast k silne elektronickému zvuku. Lukáš pokračuje:

Dlhý čas som rozmýšľal nad vokalistkou a hľadal som, kto naspieva ústrednú skladbu filmu. Pýtal som sa aj NaiKavolsa, či by o nejakej vedel, ale nakoniec mi napadlo, že prečo som sa celý čas nespýtal samotného Kristiána. Som rád že to prial. Bolo to správne rozhodnutie, ktoré dodalo skladbe ľudský element, ktorý si žiadala.”

Soundtrack Selfmotion si môžete vypočuť už teraz na všetkých streamovacích platformách.

LinkTree (Breathe the Vapor) https://tr.ee/Wok4HCL1ov
Selfmotion ČSFD: https://www.csfd.cz/film/1346558-selfmotion/prehled/
Spotify: https://li.sten.to/selfmotionsoundtrack
Youtube: https://youtu.be/HluE7xUReCs?feature=shared
Apple Music: https://li.sten.to/selfmotionfilm
Bandcamp: https://li.sten.to/selfmotion
Instagram: https://www.instagram.com/lukasklinec/ https://www.instagram.com/nai.kavols/ https://www.instagram.com/selfmotionfilm/

Zdroj: TS