Bratři Orffové majú videoklip Vymazán od najsledovanejšieho českého fotografa na Instagrame.

Půl roku po vydání svého druhého alba Šero a těsně po nominacích v cenách Anděl Bratři Orffové přichází s videoklipem v režii Jiřího Šiftaře, který je dnes patrně vůbec nejsledovanějším českým fotografem na síti Instagram. Bude klip Vymazán  jejich posledním audiovizuálním dílem, než i se svým hrdinou Seržou Vantóšem definitivně ustoupí do šera?

S tvůrcem videoklipu Jiřím „Jeerou“ Šiftařem se kytarista Orffů Lukáš Novotný zná už od počátku devadesátých let z regionální scény krnovsko-opavských kapel. Dnes Jeera žije v Londýně a je jedním z top ten přispěvovatelů na síti Instagram. „Skladba Vymazán je základem celého alba. Od chvíle, kdy Ivan přinesl základ písničky, z období, které nepatřilo mezi jeho nejšťastnější. Přes postupné produkční usazování při nočních jamováních ve zkušebně až po živou verzi, která na našich koncertech sklízí asi největší ohlasy. A mám radost, že Jeerovo video je takovou lo-fi pocitovou a srdeční záležitostí, která nám navíc umožnila být zase po letech v tvůrčím kontaktu“ říká kytarista kapely Lukáš Novotný.

orffove-klip-vymazan

Krátké záběry pocházejí převážně z londýnských finančních distriktů, stanic pod i nadzemky, ale i z University Arts London nebo vodního kanálu Regents Canal. Všechny byly pořízené na mobilní telefon a natočeny z ruky, bez použití přídavných zařízení, a pro většinu z nich bylo klíčové světlo a momentální složení davu. Například se ukázalo, že ve finanční čtvrti Canary Wharf se o víkendu pohybují úplně jiní a jinak oblečení lidé, než v týdnu. „Klip vznikal cestou do a z práce, ale udělal jsem si kvůli němu i několik zajížděk na jiné trasy. Podílel jsem se na něm já, iPhone a tři appky. Po postupném zvážení několika možných technik (např. image warping, hyperlapse, layering) se ukázalo, že ideální technikou pro tento klip je tzv. slow-motion. Testovací záběry si sedly s pomalým, nabalovaným ostinatem hlavního motivu a obrazy plné skla, oceli, betonu a proudících bezejmenných davů rezonovaly s textem o odcizení,“ říká Jiří „Jeera“ Šiftař. „Věci, co dělám pro Instagram, bývají hodně jasné, barevné a příjemné pro oko, už bylo ale potřeba zkusit si pro změnu něco temného. Těžko bych si představil lepší inspiraci pro něco vizuálního,“ dodává.

A jak to bude s Orffy dál? „Rádi bychom odehráli ještě koncerty do prázdnin a některé i na podzim. No a samozřejmě bychom rádi splnili slib a připravili koncert na nějakém zajímavém místě mimo civilizaci. Jen jsme trošku pozměnili koncept a z původně jednorázové záležitosti se stává dvoudenní happening, který plánujeme na zatím utajeném místě v osoblažském výběžku. Co bude dál, uvidíme. Serža Vantóše, jeho poetika a příběh, je dle mého u konce. Sám za sebe bych se v budoucnosti rád vydal spíše cestou více minimalistické a elektronické produkce,“ doplňuje Lukáš Novotný.

orffove-klip-vymazan-01

Album Šero vyšlo u Quazi Delict Records zvukový rukopis Matouše Godíka, jakožto osmého člena kapely, nahrávce dodalo nezaměnitelný charakter. Získalo hudební cenu Apollo a nyní obdrželo také dvě nominace v Cenách Anděl (skupinu a album roku), kde zahrají také na slavnostním ceremoniálu 14. května v pražském Hudebním divadle Karlín. Jako hosté se na desku zapsali také Kittchen a zpěvačka Magdaléna Šalamounová ze skupiny Photolab. Prvním videoklipem vztahujícím se k druhému albu byl obrazový remix ke skladbě Tunel, o které se v zimě postaral další kamarád kapely, Luboš Mikula aka Bullerbyne.

www.bratriorffove.cz
www.quazidelict.cz
https://about.me/JiriSiftar
https://www.facebook.com/bratriorffove 
https://soundcloud.com/bratriorffove

Zdroj: Quazi Delict Records