Bratislavský knižný trh v centre mesta. Obľúbený sobotný trh pred Starou tržnicou ovládnu 18.7. knihy.

Bratislavský knižný festival (BRaK)  pozýva na letné  „pop-up podujatie“ Bratislavský knižný trh už v sobotu 18. 7. 2020 na Námestie Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou, ktoré sa bude konať v rámci obľúbených tradičných trhov a doplní tak štandardnú ponuku trhu o kvalitnú porciu literatúry a krásnych knižiek doplnenú bohatým kultúrnym programom pre deti aj dospelých.

Organizátori chcú týmto podujatím poskytnúť malým nezávislým vydavateľstvám priestor na podporu predaja a pomôcť im tak lepšie prekonať následky, ktoré ich postihli počas pandémie v dôsledku zatvorení kníhkupectiev a následného prichádzania o zisky, ktoré boli pre väčšinu veľmi likvidačné.

Bratislavský knižný trh je pop-up k pripravovanému siedmemu ročníku Bratislavského knižného festivalu, ktorý sa bude konať od 13. – 16. 9.2020 v Novej Cvernovke. Zároveň je pilotným ročníkom trhov, z ktorých by sme chceli vybudovať pravidelnú tradíciu. Máme pocit, že v Bratislave nám totiž chýba poriadny knižný trh pre malé vydavateľstvá. Spojením so Starou tržnicou a využitím miesta, ktoré je s trhovou tradíciou späté historicky, ponúkame podujatie, ktoré má potenciál rozrastať sa a opakovať každoročne.” František Malík, riaditeľ Bratislavského knižného festivalu.

Príďte podporiť malé slovenské nezávislé knižné vydavateľstvá! Váš nákup vám spríjemní aj bohatý sprievodný program, ktorý zahŕňa detské bábkové predstavenie Tajomstvo oceánu Divadla SpozaVoza, s príjemnou hudbou vystúpia DJ Samurai a DJ Tuzex. Michal Hvorecký bude moderovať diskusiu s hosťkami Barbarou Sigmundovou a Gabrielou Magovou (OZ Doslov ) zameranou na tému prekladateľstva. Laco Kerata bude hosťom obľúbeného literárneho formátu Čau o piatej, v ktorom bude čítať zo svojich kníh s autogramiádou. Program ukončíme live koncertom mladej slovenskej popovej kapely LUIS.

Vstup na podujatie je voľný. Bratislavský knižný trh bude trvať od 9:00 – 19:00 hod.

Viac informácii o podujatí nájdete na FB evente:
https://www.facebook.com/events/716290409162698/

Harmonogram sprievodného programu:

10:00: Divadlo SpozaVoza: Tajomstvo oceánu

Bábková inscenácia o veľkom putovaní malej veľryby za domovom. Predstavenie vzniklo na motívy knihy Gerda – Príbeh veľryby, ktorú napísal spisovateľ a ilustrátor Adrián Macho. Príbeh je o malej veľrybe, ktorá sa jedného dňa ocitne sama. Vydá sa na dobrodružnú cestu naprieč oceánom počas ktorej získal mnoho zážitkov a priateľstiev. V inscenácii hrajú dvaja herci na rôznych hudobných nástrojoch, ktoré vytvárajú podmorskú atmosféru. Predstavenie odkrýva aj enviromentálnu tému a snaží sa už v detskom veku prebudiť záujem o triedenie odpadu a čistotu okolo seba. 

11:00 – 14:00 DJ Samurai

Knihy a dovolenka sú vždy dobrá kombinácia. Tento rok to s tým morom nemusí vyjsť, a tak vás DJ Samurai zoberie vo svojom DJ sete do krajín, kde by ste najradšej ležali s knihou pri mori alebo oceáne.

14:00 – 15:30 DJ Tuzex

Pod mixpultom schováva “zakázané” pesničky zahraničnej produkcie, ktoré premieša s obľúbenými hudobníkmi domácej česko-slovenskej scény z rokov minulých.

15:30 – 16:30 Diskusia: Neviditeľná práca prekladateľov a prekladateliek.

Téma diskusie: Do akej miery ovplyvňuje preklad samotné prekladané dielo? Ako veľmi sa musia prekladatelia orientovať v témach, ktoré prekladajú? Ako fungujú prekladatelia a prekladateľky na Slovensku a prečo je ich práca prehliadaná? Diskusiu bude moderovať Michal Hvorecký a budú na nej členky OZ Doslov Barbara Sigmundová a Gabriela Magová.

17:00 – 18:00 Čau o piatej

Laco Kerata číta zo svojich kníh a zostane aj na autogramiádu.

18:00 Koncert kapely Luis

Luis je mladá slovenská popová kapela. Zostava štyroch mladých mužov milujúcich autorskú tvorbu s prvkami performancie.

Zdroj: TS