7. ročník Bratislavského knižného festivalu BRaK bude vo folklórnom šate.

Bratislavský knižný festival BRaK sa z objektívnych dôvodov tento rok presunul na začiatok jesene, avšak organizátorom to nebránilo, aby sa druhýkrát po sebe festivalovým dejiskom stalo kultúrne centrum Nová Cvernovka – pôsobisko mnohých knižných profesionálov.  Festival začne už v piatok (11. 9.) a od toho momentu do nedele večera (13. 9.) bude Nová Cvernovka nabitá programom. Okrem predajnej výstavy kníh budú pripravené diskusie, čítania, koncerty, divadelné predstavenia, workshopy i detský program.

Vyše 50 vystavovateľov

BRaK sa od začiatku dizajnuje ako oslava krásnych kníh, a preto kostru celého festivalu už sedem rokov tvorí tzv. predajná výstava kníh. Zastúpenie na tohtoročnom ročníku bude mať  vyše 50 slovenských a českých vydavateľstiev, ktoré budú môcť návštevníci vidieť počas dvoch víkendových festivalových dní (12. – 13. 9. 2020). Keďže priebeh roka vo veľkej miere ovplyvnil aj vydavateľské prostredie, mnohé vydavateľstvá odkladali termíny vydania kníh, prípadne ich vydali počas karantény, a tak dostanú šancu odprezentovať celú svoju knižnú produkciu.

S témou nový folklór

Jednou z ústredných tém, ktorá ovplyvnila grafickú podobu súčasného ročníka festivalu a ocitla sa v niekoľkých programových bodoch festivalu, je oxymoricky znejúce slovné spojenie „nový folklór“.

Americký kultúrny antropológ Joe Feinberg, ktorý výskum slovenského autentického folklóru zhmotnil v knihe s názvom Vrátiť folklór ľuďom, vo festivalovom katalógu píše:

Folklór je inde a inokedy – a práve preto je pre nás zaujímavý tu a teraz“ a neskôr dodáva: „Folklór je stále novým preto, lebo je vždy už dávno preč.

Napriek tomu sa umelci a umelkyne naprieč umeleckým spektrom s folklórom vyrovnávajú prostriedkami sebe vlastnými. My sa tejto téme budeme venovať hneď niekoľkokrát.

Zaujímavé diskusie

Hneď v úvodnej diskusii festivalu sa preto dotkneme prostredia, v ktorom má slovenský folklór svoje korene. Zúčastnia sa jej autorky Weronika Gogola (PL), Katarína Kucbelová, Petra Soukupová (CZ). Všetky sú vo svojich domovských krajinách považované za najvýraznejšie autorky svojej generácie, laureátky najvýznamnejších literárnych cien, prekladané do viacerých jazykov. Hoci je ich tematický záber nesmierne bohatý, v nejakom momente ich tvorby sa objavuje priestor dediny ako integrálna súčasť knihy – niekedy vytvára dedina kulisy, inokedy tvorí významný dynamický prvok príbehu. S autorkami sa nielen o tejto zložke ich tvorby bude zhovárať slovenská spisovateľka Soňa Uriková. 

Súborné vydanie Slovenských ľudových piesní Bélu Bartóka v štyroch zväzkoch má ambíciu ukončiť takmer storočný proces prípravy, edície a kompletného publikovania jednej z najväčších individuálnych zbierok slovenských ľudových piesní v histórii, ktorú vytvoril etnomuzikológ a skladateľ Béla Bartók. Predstaviť trojzväzkové súborné dielo, ktoré tento rok vyšlo v Hudobnom centre, prídu zostavovatelia publikácie – muzikológovia Alica Elscheková a Oskár Elschek spolu s Vladimírom Godárom, ktorý je autorom úprav vybraných Bartókových slovenských ľudových piesní pre spev a sláčikové kvarteto. Tie si budete môcť vypočuť aj na festivale BRaK v interpretácii sláčikového kvarteta Mucha Quartet so speváčkou Slávkou Horváthovou.

Prídu aj zahraniční hostia

So zahraničnou účasťou je tento rok situácia, samozrejme, o niečo zložitejšia. Našťastie však máme plejádu výborných spisovateľov a spisovateliek aj v okolitých krajinách. Kmeňoví autori reportážnej edície vydavateľstva Absynt sú od začiatku súčasťou programu. Reportážnu literatúru zastúpia v spoločnom rozhovore Andrej Bán a český spisovateľ Jan Urban, ktorých profesionálne spojila téma balkánskych krajín. Po mnohých pokusoch tento rok festival konečne navštívi Mariusz Szczygieł, oceňovaný poľský reportér a spisovateľ, veľký propagátor poľskej reportážnej školy, ktorý v rozhovore s Michalom Hvoreckým uvedie svoju ostatnú knihu Nie je.

Celkom odlišnú líniu poľskej reportážnej školy zastupuje spisovateľ Ziemowit Szczerek, ktorému vydavateľstvo Literárna bašta vydalo román Sivý dym. Ten je buď geopolitickým
sci-fi, futuristickou tragigroteskou, alebo prognózou vývoja na pár (posledných) rokov v strede Európy. 

Na BRaK zavíta aj známy autor satirických románov Timur Vermes. Jeho debut A je tu zas sa stal svetovým bestsellerom. Kniha bola aj úspešne sfilmovaná. Mimoriadny úspech dosiahol spisovateľ aj s druhou knihou Hladní a sýti. Prvá kniha zachytáva moment, keď sa Adolf Hitler jedného dňa prebudí v dnešnom Berlíne a neverí vlastným očiam. Nemecko nielenže naďalej existuje, ale aj prekvitá. Druhá sa výsostne satiricky viaže k utečeneckej kríze.

Spisovateľ György Dragomán patrí medzi najprekladanejších maďarských súčasných autorov. V spoločnom rozhovore s autorkou Annou T. Szabó, ktorej nedávno na Slovensku vyšla kniha krátkych poviedok Pokus – Omyl, priblížia okrem iného, ako funguje literárna domácnosť v praxi.

Výstavy na BRaK-u

Slovenské ľudové rozprávky, ktoré zbierala skupina vedcov a nadšencov pod vedením Pavla Dobšinského, patria ku klenotom slovenského folklóru a v minulosti ich v knihách ilustrovali ikony slovenskej vizuálnej kultúry a sú nám všetkým notoricky známe. Stačí spomenúť umelcov ako Martin Benka, Ľudovít Fulla, Albín Brunovský či Vincent Hložník. So všetkou pokorou k predchádzajúcim zobrazeniam, a popritom veľmi sebavedomo a s rozpoznateľným rukopisom sa rozhodla medzi nich zaradiť umelecká dvojica Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič, známa na výtvarnej scéne predovšetkým prostredníctvom malieb vytváraných s použitím techniky pyrografie. Na festivale vystavia niekoľko ilustrácií z pripravovaného výberu z Dobšinského rozprávok, ktoré vo vydavateľstve BRAK vychádzajú pod editorským vedením Zuzany Líškovej s názvom Silné hrdinky, silní hrdinovia.

Okrem tejto výstavy si návštevníci festivalu budú môcť pozrieť výber ilustrácií Martiny Matlovičovej z knihy Mačky letia do Kanady Jaroslavy Blažkovej a výstavu s názvom  Suvenir_contemporary art & craft, s prehliadkou suvenírov, ktoré boli vytvorené v spolupráci so súčasnými slovenskými umelcami a dezajnérmi. enir _ contemporary art & craft

Vynikajúci hudobný program

Tohtoročný festival je plný aj skvelého hudobného programu. Našlapaný mestský folk-punk so zmesou klezmeru, indie rocku či elektroniky, inšpirovaný priamo robotníckymi predmestiami Krakova v medzivojnovom Poľsku, predstaví poľská kapely Hańba. Túto nevšednú žánrovú spleť produkujú štyria páni na bicích, bendže, akordeóne, klarinete a tube, pričom traja z nich stoja aj za mikrofónom. Slovenská rodáčka žijúca v Berlíne Nina Pixel sa na festivale predstaví s projektom Ancestral Archeology a s vlastnou verziou experimentálneho „folklóru“ v podobe príbehov a tradícií prerozprávaných do elektronického jazyka, pomocou upravených nástrojov a terénnych záznamov. Okrem nich sa na festivale ukážu aj poľské divožienky SUTARI, ktorých experimentálne vokály sú inšpirované poľským folklórom. Súčasťou hudobného programu bude aj koncert zoskupenia Roman Radkovič Collective.  Kapela improvizuje, experimentuje s možnosťami zvukov a tvorí akúsi netradičnú hlukovú koláž hranú na tradičných nástrojoch ako akordeón, kontrabas či klávesy.

Na festivale vystúpi aj slovensko-maďarská kapela DRŤ. Autorom tohto medzinárodného hudobného projektu je skladateľ Miro Tóth, známy aj vďaka spolupráci s Kronos Quartet. Okrem neho sú súčasťou projektu ďalší známi muzikanti: skladateľka Lucia Chuťková, Marek Buranovský (Vojdi), Márton Csernovszky (The Best Bad Trip), Áron Porteleki (Thisnis) a Michal Kaščák (Bez ladu a skladu). Ich piesne sú prebásnením a zhudobnením rozhovoru bývalého šéfa ŠTB Alojza Lorenca. O ich štylizáciu sa postaral Marek Kundlák. Tematicky do programu veľmi zapadá aj tanečno-divadelné predstavenie Folklore not war –  inscenácia vychádzajúca zo spomienok Slovákov a Sloveniek na prvú svetovú vojnu. Folklórny materiál tu dostáva súčasný zvuk a pohyb nový tvar.

Detský program na BraK-u

Okrem množstva pekných detských knižiek, ktoré budú ponúkať knižní vystavovatelia, sú pripravené dopoludňajšie divadelné predstavenia, hravé čítania a kreatívne workshopy napríklad so všestranne zameraným výtvarníkom Marekom Cinom, s autormi obľúbeného animovaného seriálu Tresky plesky či vytvorenie suveníru pod odborným dohľadom projektu Vytvorené na Slovensku. Štúdio Pressink sídliace v Novej Cvernovke pracuje s tlačiarenskými strojmi staršími viac ako 100 rokov, pre deti pripravia workshop, kde si budú môcť vytlačiť plagát na starom nemeckom obťahováku značky FAG Standard.

Niektoré workshopy nebudú len pre deti. Radikálne vyšívanie si budete môcť vyskúšať so štvoricou cynických dievčat z Cundy Crew.

Viac informácií o programe nájdete na www.brakfestival.sk.
Organizátor podujatia: Bratislavský knižný festival BRaK
FB event: Bratislavský knižný festival BRaK 2020
FB event: Detský program na BRaK-u

Zdroj: TS