Bratislavský knižný festival BRaK 2021 začína už tento piatok. Zahraničnými hosťami festivalu sú Szczepan Twardoch, Lana Lux či Fabian Saul.

8. ročník Bratislavského knižného festivalu BRaK sa uskutoční od piatka 25. 6. do nedele 27. 6. 2021 v priestoroch Novej Cvernovky, kde sa festival bude konať už po tretí raz. Pre návštevníkov festivalu je pripravený program, na aký sú zvyknutí – nebudú chýbať stretnutia s knižnými autormi a autorkami, diskusie, čítania, výstavy, koncerty a pre malých návštevníkov sú pripravené detské divadlá a workshopy.

Pôvodne sme nezamýšľali festival zorganizovať v letnom termíne a sústredili sme sa na minuloročný jesenný. Avšak pri momentálnych predpovediach, vôli ľudí sa očkovať, pribúdajúcich agresívnejších mutáciách vírusu je takmer isté, že v septembri môžeme očakávať tretiu vlnu a podľa všetkého nebude menšia ako tie predchádzajúce,“ hovorí o výbere termínu riaditeľ a dramaturg festivalu BRaK František Malík.

Nech žijú knihy!

Súčasťou festivalu bude vyše 35 knižných vydavateľstiev zo Slovenska a okolitých krajín, ktoré predstavia svoje knižné novinky na predajnej výstave kníh v sobotu (od 10.00 do 19.00) a v nedeľu (od 10.00 do 17.00). Organizátorov festivalu veľmi potešil tohtoročný záujem malých a stredných knižných vydavateľstiev zúčastniť sa festivalu BRaK, ale ten sa musel zredukovať na obmedzenú kapacitu priestorov. Väčšina programu sa bude odohrávať v exteriéroch Novej Cvernovky za dodržaní všetkých aktuálnych protipandemických opatrení. V dôsledku obmedzenej kapacity odporúčajú organizátori zakúpiť si vstupenku na festival v predpredaji cez GoOut.

BRaK v novej dobe

Tohtoročnou festivalovou témou je „nová doba“ a v duchu tejto témy sa bude konať väčšina piatkového programu. Nie je preto náhoda, že festival začína Osamelými bežcami. „Keď oni v roku 1963 napísali svoj manifest Návrat anjelov, nedúfali v nič menej ako v novú dobu poézie. Ivan Laučík, Peter Repka a Ivan Štrpka žiadali radikálnu zmenu vnímania, dožadovali sa návratu ľudskosti. A ani po šesťdesiatich rokoch nič z tejto naliehavosti nestarne. Každá generácia predsa túži poučiť sa z chýb predchádzajúcej. Otázka je, akých omylov sa dopúšťame v súčasnosti. Kto by mohol na to odpovedať lepšie ako ľudia, ktorí vnímajú citlivo aj tie najmenšie spoločenské pohyby, poetka (Mária Ferenčuhová) a filozof (Václav Janoščík)?“ dodáva k dramaturgii festivalu František Malík.

Téma festivalu každý rok tvorí akýsi dramaturgický tmel, ktorý sa odrazí vo vizuáli. Tento rok ho pre BRaK vytvoril laureát medzinárodnej ceny za dizajn Red Dot Award Tomáš Kompaník a my sme radi, že tomu dal taký „fresh“ letný gradient.

Čo nás čaká na BRaKu?

Piatok budú diskusie, exkluzívny online rozhovor i koncert

V prvý festivalový deň sa brány otvoria o 17.00 obľúbeným literárnym formátom Čau o piatej, kde manifest Osamelých bežcov z roku 1963 budú čítať literárne osobnosti ako Ivan Štrpka, Ján Štrasser, Dušan Dušek,Ján BuzássyPeter Milčák. Predstavená bude aj knižná novinka Utópia v Leninovej záhrade s autorom Lukášom Onderčaninom. Bostonská rodáčka Ottessa Moshfeght, ktorá zaujala aj slovenských čitateľov a čitateľky románom Môj rok pokoja a odpočinku, sa vďaka „novej dobe“ spojí s festivalom online. V rozhovore s Michalom Tallom predstaví o. i. aj svoju knižnú novinku Smrť v jej rukách, ktorá len nedávno vyšla v preklade Daniely Krnáčovej vo vydavateľstve Literárna bašta. Záver piatkového programu bude patriť slovenskému umelcovi TAOMI.

Sobotný BRaK

Dopoludnie patrí detským návštevníkom, pripravené sú divadlo, minikoncert, čítačka, workshopy či detská joga. V popoludňajšom programe čakajú návštevníkov stretnutia s autormi a autorkami – Aleš Palán predstaví knihu, čo vznikla na základe rozhovoru so šumavskými pustovníkmi a samotármi, ktorí chcú radšej zošalieť v divočine. Pripravená je aj prednáška s Eliškou Čabalovou o typológii knižnej väzby.

Hlavným festivalovým hosťom bude jeden z najvýznamnejších predstaviteľov súčasnej poľskej prózy Szczepan Twardoch. Je autorom bestsellerov ako Morfium (2012), Kráľ (2016, slovenské vydanie Absynt 2021) alebo Kráľovstvo (2018), za ktoré získal viacero významných ocenení, napríklad cenu Paszport Polityki alebo cenu čitateľov Nike. Kráľ sa stal hneď po vydaní v roku 2016 literárnou senzáciou. Napriek tomu, že kniha zabŕda do citlivých tém poľskej histórie – konkrétne antisemitizmus v poľskej spoločnosti krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny –, veľmi rýchlo sa stala bestsellerom. Twardochovo dielo spája dejiny, prvky magického realizmu a noirovky, čo upevnilo jeho reputáciu ako jedného z najzaujímavejších súčasných poľských spisovateľov. Televízia Canal+ podľa neho nakrútila úspešný televízny seriál. V roku 2020 vyšiel jeho zatiaľ posledný román Pokora.

Ďalšou zahraničnou hostkou bude ukrajinská rodáčka Lana Lux. Keď mala desať rokov, spolu s rodičmi sa ako židovskí kontingentní utečenci usadili v Nemecku. Vyštudovala herectvo v Berlíne, kde žije a pracuje. Na festival BRaK príde spolu s prekladateľkou Paulínou Čuhovou uviesť preklad svojho románového debutu Kukolka z roku 2017, čo je krutý príbeh o postsovietskej realite rozprávaný z perspektívy dieťaťa, ktoré zo dňa na deň muselo dospieť.

Samo Marec spolu reportérkou Denníka N Veronikou Prušovou predstavia knihu Roky bezprávia, v ktorej do detailov opísali nielen priebeh samotnej razie v Moldave a osem rokov sa ťahajúci reťazec zlyhaní jednotlivcov aj rôznych úrovní štátnej moci, ale aj príbehy jednotlivých aktérov – poškodených, obžalovaných aj ľudí, ktorí im pomáhali na ceste za spravodlivosťou. 

V sobotu sú v programe aj tri hudobné koncerty – koncert alt-folkového pesničkára vystupujúceho po názvom Zabiť Františka či večerné koncerty kapiel NVMERIDrť.

Nedeľný BRaK

Dopoludňajší program bude patriť tým najmenším – bude divadlo aj workshopy. Popoludní nasledujú stretnutia s prevažne slovenskými autormi a autorkami. Herečka, režisérka a dramaturgička Martina Sľúková napísala zbierku 36 mikropoviedok Synchroironizovaný muž. O knihe, náhodnosti a absurdite sa s autorkou porozpráva redaktor a moderátor Dado Nagy.

Diskusia s názvom Štefánik na tretiu bude patriť tvorcom troch kníh o našom najpopulárnejšom Slovákovi. Diskusiu o knihách povedie s Michalom Balážom, Tomášom Kriššákom a Adamom Berkom teoretik popkultúry Juraj Malíček.

Zahraničným hosťom v nedeľnom programe bude Berlínčan Fabian Saul – hudobný skladateľ a šéfredaktor známeho magazínu Flaneur, ktorý každé svoje číslo venuje jedinej ulici v niektorej zo svetových metropol. Spolu s ďalšími autormi odtiaľ prináša originálne príbehy poznamenané nomádstvom a interdisciplinaritou. V diskusii o flanérstve sa stretne so slovenskou autorkou Janou Beňovou, ktorej minulý rok vyšla kniha reportáží z bratislavských ulíc Flanérova košeľa. Záver festivalového programu bude patriť vystúpeniu českej skupiny z budúcnosti Bert & Friends.

Podrobný festivalový program je dostupný na www.brakfestival.sk
FB event: https://fb.me/e/136atjzFY

Kvôli obmedzenej kapacite odporúčajú organizátori zakúpiť vstupenku na #BRaK2021 online cez GoOut: https://goout.net/en/brak-2021/szewxjr/

Vstupenka v hodnote 3 € platí na celý festival. Na vybrané hudobné koncerty (Taomi, NVMERI + DRŤ, Bert & Friends) je potrebné zakúpiť si extra vstupenku. Na diskusie v úvodný festivalový deň v piatok 26. 6. je vstup voľný.

YouTube ukážky:

TAOMI – LEITO: https://youtu.be/ZjvOJvCsOrI

NVMERI – Entropy: https://youtu.be/aBBC5m_haDY

Drť / Puntičkár: https://youtu.be/vNwDNjryJe0

Bert & Friends ~ Plody moří: https://youtu.be/tLN3cZbFBxg

Harmonogram BRaK – Bratislavský knižný festival 2021

Piatok 25. 6. 2021
17.00 Čau o piatej – Návrat anjelov / čítanie, diskusia / Park de Palma
18.00 Interhelpo: vízia lepších svetov / čítanie, diskusia / Park de Palma
19.00 NOVÁ (?) DOBA / dišputa / Park de Palma
19.00 Ottessa Moshfegh a jej rok pokoja a odpočinku / online rozhovor / sála
21.00 Taomi / koncert / Park de Palma

Sobota 26. 6. 2021
10.00 – 19.00 Predajná výstava kníh / Park de Palma
Viac ako 35 pozoruhodných vydavateľstiev zo Slovenska a okolitých krajín vystaví to najlepšie zo svojej produkcie. 
9.00 Joga zvieratká / detská joga / Park de Palma
10.00 Divadlo Fí: Domy – Stromy / divadlo pre deti / Park de Palma
11.00 Pes Moko a jeho oko / minikoncert a čítanie pre deti / Park de Palma
12.00 Akos Avoláš / workshop pre deti s Markou Staviarskou / Kabinet pomalosti
14.00 Básne o budúcnosti a každom konci sveta / čítanie / Kabinet pomalosti
14:00 Autorské čítanie Medziriadky: Jana Micenková a Emma Vičanová / diskusia, čítanie / Kabinet pomalosti
14.00 Petra Feriancová: Chovateľ. Ríša vtákov / komentovaná prehliadka výstavy / stretnutie o 14.00 vo foyer Novej Cvernovky
15.00 Zošalieť radšej v divočine? / diskusia / Park de Palma
15.00 O knižnej väzbe s Eliškou Čabalovou / prednáška / Kabinet pomalosti
15.00 Pressink / workshop / Ateliér Pressink / stretnutie o 15.00 vo foyer Novej Cvernovky 
16.00 Príbeh razie v Moldave / diskusia / sála
16:00 Zabiť Františka / koncert / Park de Palma
17.00 … nech žije Kráľ: Szczepan Twardoch na BRaKu / diskusia, čítanie / Park de Palma
17:00 A telo sa stalo slovom a prebývalo medzi ženami – 25 rokov Aspektu / diskusia / Kabinet pomalosti
18.00 Prirodzené svetlo Pála Závadu / diskusia / Park de Palma
19.00 Východný blok: diskusia s Lanou Lux / Park de Palma
21.00 NVMERI / koncert / Park de Palma
22.00 Drť / koncert / sála

Nedeľa 27. 6. 2021
Predajná výstava kníh: 10.00 – 17.00 / Park de Palma
Viac ako 35 pozoruhodných vydavateľstiev zo Slovenska a okolitých krajín vystaví to najlepšie zo svojej produkcie.
10.00 Môj strakatý smiech alebo ako som sa stal silným / detské divadlo / Park de Palma
11.00 Jarmil in India s Marekom Rubcom / detský komiksový workshop  / Kabinet pomalosti
13:00 Synchroironizovaný muž Martiny Sľúkovej / diskusia, čítanie / Kabinet pomalosti
14:00 KAPITALKS Zabudnutá ľavica: Avantgardné časopisy / diskusia / Park de Palma
15.00 Štefánik na tretiu / diskusia / Park de Palma
15.00 Pressink / workshop / Ateliér Pressink / stretnutie o 15.00 vo foyer Novej Cvernovky 
16.00 Flâneur, človek kráčajúci / diskusia / Park de Palma
19.00 Bert & Friends / koncert  / Park de Palma

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia – hlavný partner festivalu.

www.brakfestival.sk

Zdroj: TS