Bratislavské bábkové divadlo získalo už druhú Grand Prix v tejtosezóne, cenu získala jeho nová inscenácia Mauglí

Porota ocenila divadlo za dokonalé spojenie všetkých divadelných prvkov a umelecký zážitok,bábkohercom udelila aj cenu za kolektívny herecký výkon.

Sezóna 2021/2022 sa pre Bratislavské bábkové divadlo začala veľmi úspešne. Po Grand Prix na medzinárodnom festivale PIF v chorvátskom Záhrebe si divadlo odnáša ďalšiu hlavnú cenu, tentoraz z 20. ročníka medzinárodného festivalu divadiel pre deti v Banja Luke v Bosne a Hercegovine.

Festivalovej súťaže sa zúčastnilo deväť inscenácií z ôsmich krajín sveta, okrem iného aj z Nemecka, Ruska alebo Poľska. Odborná porota napokon udelila Grand Prix slovenskej inscenácii Mauglí za najlepšiuinscenáciu ako celok, kde vyzdvihla úplné zladenie všetkých prvkov do dokonalého umeleckého zážitku.

Účinkujúci bábkoherci Miriam Kalinková, Jazmína Piktorová, Ľubomír Piktor, Lukáš Tandara a ĽubošJanák navyše získali cenu za kolektívny herecký výkon a vynikajúcu hereckú súhru. Porota totoocenenie zdôvodnila tým, že všetci herci v tejto inscenácii si ocenenie za herectvo zaslúžili rovnako.

Bratislavské bábkové divadlo uviedlo Mauglího v júni 2021. Išlo o druhú spoluprácu divadla s MáriouDanadovou a Monikou Kováčovou z nezávislého zoskupenia Odivo, ktoré inscenáciu autorsky pripravili. Už v roku 2019 spoločne vytvorili inscenáciu Neviditeľní, ktorá okrem iného získala aj nomináciu na ocenenieDOSKY za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla.

Pohybovo-bábková inscenácia Mauglí vznikla na námet kultovej Knihy džunglí od Rudyarda Kiplinga.Nové spracovanie však zásadne mení optiku, akou na tento klasický príbeh pozeráme. Dej totiž nesledujeme z pohľadu titulného hrdinu, ale džungle, ktorá sa vydáva hľadaťstrateného Mauglího.

Zoskupenie Odivo je známe svojím experimentálnym prístupom k divadlu a spolu s Bratislavským bábkovým divadlom ho využíva aj v tejto inscenácii. Kombinuje sa tu pohybový prejav s bábkami,textom, maľovaním a hudbou. Scénu tvorí vypreparované prostredie džungle, tá je zároveň ihriskom a prekážkovou dráhou, ktorú herci prekonávajú počas stopovania Mauglího.

Vznik tejto inscenácie aj cestu divadla na medzinárodný festival v Banja Luke podporil Fond na podporuumenia.

Zdroj: TS