Bratislavské bábkové divadlo získalo ocenenie na 27. ročníku medzinárodného festivalu Mateřinka

Odborná porota ocenila umeleckú šéfku divadla Katarínu Aulitisovú za koncept a réžiu inscenácie OkololO.

Bratislavské bábkové divadlo sa teší z úspechu na 27. ročníku medzinárodného festivalu Mateřinka, ktorý sa zameriava na tvorbu profesionálnych bábkových divadiel pre deti predškolského veku. Odborná porota v sobotu 17. júna ocenila umeleckú šéfku Bratislavského bábkového divadla Katarínu Aulitisovú za koncept a réžiu inscenácie OkololO.

Festival Mateřinka je významná udalosť pre profesionálne bábkové divadlá už od roku 1972. Každé dva roky prezentuje výnimočné predstavenia a prostredníctvom odbornej poroty oceňuje vynikajúce výkony a inšpiratívne inscenácie. Dvadsiaty siedmy ročník festivalu uviedol viac ako 40 predstavení od 19 súborov z Českej republiky, Belgicka, Dánska, Nemecka a zo Slovenska, ktoré reprezentovalo Bratislavské bábkové divadlo.

Vizuálne pôsobivá inscenácia bez slov OkololO odkrýva pohyby, zvuky a farby začarované v kruhoch. Štyria performeri v nej overujú zákony fyziky a nespútanosť imaginácie, pomocou guľôčok, koliesok či valcov zapájajú všetky zmysly divákov a ponúkajú podnety na rozvoj vnímavosti a fantázie detí od troch rokov. Všetko totiž cirkuluje – vzťahy, nálady, ročné obdobia, život, planéty. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

„Cena ma, pravdaže, potešila a veľmi si ju vážim,“ hovorí ocenená Katarína Aulitisová. „Nebolo by jej však bez tímu, ktorý inscenáciu so mnou vytvoril. Preto patrí aj Ivke Mackovej, Pavlovi Gajdošovi, Jazmíne Piktorovej, Petrovi Galdíkovi, Frederike Kašiarovej, Petrovi Pavlíkovi, Renému Sorádovi a Ľubošovi Janákovi. Ďakujem.“

Počas letných prázdnin čaká divadlo ešte niekoľko účastí na festivaloch doma aj v zahraničí. Najbližšie vystúpi s Divadlom Drak a ich spoločným projektom Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko na divadelnom festivale Dotyky a spojenia v Martine.

Zdroj: TS