Bratislavské bábkové divadlo vystúpi na divadelných dňoch v Bruseli

Divadlo sa predstaví spoločným projektom s českým Divadlom Drak, vystúpi aj divadlo Astorka Korzo ’90.

Bratislavské bábkové divadlo sa s českým Divadlom Drak a divadlom Astorka Korzo ’90 predstaví na Bratislavských divadelných dňoch, ktoré organizuje Zastúpenie Bratislavského samosprávneho kraja pri EÚ. To je už od roku 2002 vôbec prvé zastúpenie slovenských regiónov v hlavnom meste Európskej únie. 

Bratislavské bábkové divadlo tu spolu s Divadlom Drak uvedie spoločnú inscenáciu Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko, ktorá vznikla pri príležitosti 30. výročia zániku Česko-Slovenska. 

Na javisku sa stretnú bábkoherci z Česka a zo Slovenska s cieľom zinscenovať novú, pravú česko-slovenskú bábkovú hru. Na scénu tak prichádzajú postavy, ktoré najväčšmi vystihujú stereotypy našich národných charakterov – kamarátsky, no i prospechársky Gašparko a odvážny, ale aj patetický Jánošík –, aby spolu zažili dobrodružstvo v majestátnych slovenských horách a rozprávkových českých lesoch. Do bábkovej inscenácie zároveň činoherne vstupujú samotní herci z oboch krajín, ktorí odrazu musia fungovať v spoločnom priestore. Autori tak namiesto historických konfliktov a situácií s humorom poukazujú na naše povahy, vzájomné stereotypy i na náš spoločný vzťah. 

Text inscenácie pripravil dramaturg Bratislavského bábkového divadla Peter Galdík a riaditeľ Divadla Drak Tomáš Jarkovský. O režisérsku stoličku sa podelili umelecký šéf Divadla Drak Jakub Vašíček so slovenským režisérom Šimonom Spišákom. Scénu a bábky navrhol scénograf Karel Czech, kostýmy výtvarníčka Tereza Vašíčková a hudbu zložil Daniel Čámský. Divákom sa predstavia členovia oboch umeleckých súborov Frederika Kašiarová, Ľubomír Piktor, Šimon Dohnálek, Milan Hajn, Pavla Lustyková a ako hosť Ľuboš Janák.

Inscenácia je určená divákom od desať rokov, ich rodičom a starým rodičom, ktorí si nažívanie v spoločnom štáte stále živo pamätajú. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Predstavenie sa uskutoční 10. septembra o 17.00 v Hôtel Communal v Bruseli. Vstup je voľný, kapacita je však obmedzená. Predstavenie divadla Astorka Korzo ’90 Halpern a Johnson sa odohrá 11. septembra o 20.00 v budove divadla Wolubilis.

Bratislavské divadelné dni sa konajú pod hlavičkou Slovenského domu v Bruseli, v spolupráci s Generálnym konzulátom Slovenskej republiky v Bruseli.

Zdroj: TS
Foto: Juraj Starovecký