Bratislavské bábkové divadlo uviedlo novú rozprávku, príbehpodľa Dobšinského rozpráva po novom.

Príležitosť režírovať novú inscenáciu dostal členumeleckého súboru, bábkoherec Lukáš Tandara.

Bratislavské bábkové divadlo pravidelne dáva priestor novým mladým tvorcom. Tentoraz dostal príležitosť člen umeleckého súboru, bábkoherec Lukáš Tandara, ktorý sa v novej malej javiskovej forme ujal réžie,adaptácie a návrhu bábok a scény.

Nová bábková inscenácia vznikla na motívy rozprávky Dlhý, Široký a Bystrozraký. Adaptácia vychádza zviacerých verzií pôvodnej ľudovej rozprávky, no už názvom Dlhý, Okatý, Bruchatý odkazuje na predlohuod Pavla Dobšinského.

Tri titulné postavy aj tentoraz pomáhajú princovi oslobodiť princeznú, nový autorský text však nevykresľuje hlavné postavy ako hrdinov s nadprirodzenými schopnosťami, ale, naopak, ako bežných ľudí, ktorí majúsvoje nedostatky a hendikepy. Zlo dokážu poraziť až vtedy, keď spoja svoje sily a začnú si navzájompomáhať.

Inscenácia Dlhý, Okatý, Bruchatý kombinuje bábkové divadlo s hravým textom, ktorý vychádza zľudových riekaniek a vypočítavaniek. Je vhodná pre divákov od 3 rokov a plánuje sa hrať aj vpriestoroch mimo divadla a exteriéri.

Anotácia:

Dlhý, Okatý, Bruchatý

Bábková rozprávka o sile priateľstva pre najmenších.

Poznáte rozprávku od Pavla Dobšinského o troch priateľoch so zázračnými schopnosťami? Dlhý v nej dočiahne až na oblohu, Bystrozraký vidí na kilometre ďaleko a Široký má bezodný žalúdok. Spolu oslobodiaprinceznú spod nadvlády zlej kráľovnej a vďaka nim si k sebe nájdu cestu princ a princezná. Ako sa to všakstalo naozaj? Skutočne stáli za šťastným koncom čary a nadprirodzené schopnosti? Príďte sa presvedčiť, že sila priateľstva je väčšia nežstrach a dobrá vôľa a odhodlanosť robia hotové zázraky.

Predloha: Pavol Dobšinský Adaptácia, réžia: LukášTandara Dramaturgia: Peter Galdík
Scéna, bábky, kostýmy: Lukáš Tandara
Výroba: Zita Kollárová, Martina Fintorová, Martina Piatková a Jaroslav Štuller pod vedením Beaty Westrych-Zázrivcovej
Hudba: Martin Žiak
Hrajú: Margaréta Nosáľová, Anna Čonková/Miroslava Dudková, Róbert Laurinec Inšpícia:Margaréta Nosáľová

Zdroj: TS