Bratislavské bábkové divadlo uvádza novú rozprávku podľaslávneho Otfrieda Preusslera

Divadlo zavŕši sezónu premiérou bábkovej inscenácie Vodníček v réžii Jakuba Maksymova.

Bratislavské bábkové divadlo zavŕši divadelnú sezónu 2021/2022 premiérou bábkovej inscenácie Vodníček. O réžiu sa postaral talentovaný český režisér Jakub Maksymov, s ktorým divadlo už spolupracovalo na oceňovanom puppet cinema Chronoškriatkovia.

Pod hladinou mlynského rybníka sa oslavuje. Ocko a mamka Vodníkovci sa nevedia dočkať, kedy šťukám a krabom predstavia prírastok do rodiny, malého Vodníčka.

Nový ochranca podvodnej ríše spoznáva ryby, rastliny, slimáky, rákosie a fľaše. Fľaše a plastové vrecká? Ako tu narástli a čím sa živia? Vodníček odhaľuje druhý svet za brehom. Svet, v ktorom môže uschnúť a pláva sa v ňom celkom inak než pod vodou. Ako však dopadne jeho priateľstvo s dedinskýmichlapcami?

Predlohu inscenácie Vodníček napísal najprekladanejší nemecký spisovateľ pre deti Otfried Preussler, ktorýje aj autorom slávnej knihy Čarodejníkov učeň a ku ktorému má režisér Jakub Maksymov veľmi blízky vzťah.

„Hororovú rozprávku Čarodejníkov učeň som už adaptoval pod záštitou súboru Geisslers Hofcomoediantena vznikla z toho inscenácia Ja som Krabat. V Malom divadle v Českých Budějoviciach som robil dramaturgiuPreusslerovho nesmierne zaujímavého textu Útek do Egypta cez Kráľovstvo české,” vysvetľuje Maksymov.„Vodníčka si pamätám ešte z detstva. Rodičia mi ho čítali pred spaním, keď som mal asi štyri roky, a teraz sa k nemu takto vraciam.”

Citlivý príbeh o dobrom vodníkovi divákov v predškolskom veku prvýkrát zoznámi nielen s divadlom, ale aj s myšlienkami ekológie, láskavého prístupu k prírode a vzájomnej ohľaduplnosti.

„V predlohe aj v našom projekte je pre mňa najsilnejší motív vzťahu sveta pod vodou a nad vodou. Medzi týmito svetmi nastávajú konflikty, napríklad keď si ľudia neuvedomujú, že odpadky hodené do rybníka nezmiznú,” približuje Maksymov a dodáva: „Myslím si, že divadlo nemá diváka poučovať, ak však pomôžemezvýšiť citlivosť malých divákov na to, čo všetko sa pod vodnou hladinou môže diať a kto všetko tam môže žiť, budem šťastný.”

Diváci sa môžu tešiť na originálnu scénu a množstvo bábok, ktoré navrhla poľská výtvarníčka OlgaZiębińska a vyrobili dielne Bratislavského bábkového divadla. Živú hudbu v podaní hercov zložil a korepetoval srbský hudobný skladateľ a multiinštrumentalista Lazar Novkov a predstavia sa bábkoherci Michal Adam, Miroslava Dudková, Miriam Kalinková, Ľubomír Piktor, René Sorád a Lukáš Tandara.

Inscenácia je vhodná pre deti od troch rokov, premiéra sa uskutoční 3. júna 2022. Nasledovať budú prvé reprízy, lístky sú dostupné na internetových stránkach Bratislavského bábkového divadla. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Anotácia:

Vodníček
Bábková inscenácia pre najmenších o svetoch nad aj pod vodou.

Pod hladinou mlynského rybníka sa oslavuje. Ocko a mamka Vodníkovci sa nevedia dočkať, kedypredstavia šťukám a krabom prírastok do rodiny – malého, zatiaľ celkom maličkého ochrancupodvodnej ríše. Vodníček deň za dňom rastie ako z vody a zisťuje, že s chaluhami sa dá skvele hraťa na kaprovi jazdiť krížom-krážom po rybníku. Vodníček spoznáva ryby, rastliny, slimáky, rákosie a fľaše. Fľaše a plastové vrecká? Ako tu narástli a čím sa živia? Vodníček odhaľuje druhý svet za brehom. Svet, vktorom môže uschnúť a pláva sa v ňom celkom inak než pod vodou. Ako dopadne priateľstvo s dedinskými chlapcami? Hravá bábková inscenácia pre najmenších o láskavom prístupe k prírode a vzájomnej ohľaduplnosti.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Vhodné pre deti od 3 rokov. Dĺžka predstavenia 45minút.

Réžia: Jakub Maksymov
Text: Otfried Preussler/Jakub Maksymov Preklad, dramaturgia: Peter Galdík Scéna, bábky, kostýmy: Olga Ziębińska Hudba: Lazar Novkov
Výroba: Zita Kollárová, Martina Fintorová, Martina Piatková a Jaroslav Štuller pod vedením Beaty Westrych-Zázrivcovej
Zvuk: Dominik Novák, Viktor Öri Svetlo: JakubŤapucha, Juraj Čech
Javiskoví technici: Marek Duchoň, Ľuboš Hodás, Dominik Prok, Boris Javorský Hrajú: Michal Adam,Miroslava Dudková, Miriam Kalinková, Ľubomír Piktor, René Sorád, Lukáš Tandara
Inšpícia: Gregor Kaclík Fotografie: Juraj Starovecký

Zdroj: TS