Bratislavské bábkové divadlo sa bude s deťmi rozprávať o láske

Divadlo uvádza novú inscenáciu Vincent a Víchrica o tom, aké je pre niekoho ťažké nájsť tú pravú.

Bratislavské bábkové divadlo pripravuje nový vtipný a zároveň nežný príbeh o láske. V piatok 3. februárabude mať premiéru inscenácia Vincent a Víchrica, ktorá vznikla podľa knihy Rudolfa Krála Ema a pusinkový lupič.

„Rozprávať sa s malými deťmi o láske je výzva. Je to téma, ktorú ešte celkom nevedia spracovať, no zároveň ich veľmi zaujíma,“ hovorí umelecká šéfka divadla a zároveň režisérka a dramaturgička novej inscenácie Katarína Aulitisová. „S deťmi sa treba rozprávať o všetkých témach, ktoré ich obklopujú, o tých pozitívnych aj negatívnych. Preto sa snažíme dávať im priestor aj v repertoári svojho divadla. Máme inscenácie o šikanovaní, o inakosti aj o stenách, ktoré ľudia medzi sebou stavajú. Tentoraz sme stavili na lásku.“

Malá Ema jedného dňa zistí, že rodičia sa k sebe už nesprávajú tak láskavo ako predtým, a rozhodne sa zistiť prečo. Na pomoc si privedie bláznivú babičku aj svojráznu susedku a zanedlho zistia, že za všetko môžeplachý Vincent, ktorý chodí po nociach kradnúť pusinky zamilovaným ľuďom. Na to, aby si rodičia zase našlik sebe cestu, musí Ema nájsť Vincentovi niekoho, kto by ho mal rád. So svojráznym Vincentom to však nebude ľahké a príbeh napätia, dobrodružstva a romantiky sa ešte len začína.

„Vincent je nesmelý chlapík, ktorý sa uzatvoril nielen vo svojom byte, ale aj sám v sebe. Je osamotený, nerozhodný a nevýznamný,“ vysvetľuje Katarína Aulitisová. „Mať ako hlavného hrdinu príbehu outsidera však nie je bežné, predsa len hrdinovia bývajú odvážni, krásni a obľúbení. Touto inscenáciou sme sa pokúsili zbúrať tento stereotyp a postaviť ju na nenápadnom, ošumelom človiečikovi a tým upriamiť pozornosť aj naľudí mimo záujmu spoločnosti. Zároveň chceme podporiť aj tie deti, ktoré sa s akoukoľvek formou nedostatku lásky stretávajú u svojich najbližších.“

Téma lásky je intímna a rovnako komorné je aj divadelné spracovanie tohto príbehu. Diváci sedia na javisku v tesnej blízkosti divadelnej scény a počas predstavenia ich herci pozývajú stať sa jeho súčasťou. Deti tak môžu živo komunikovať, zasahovať do príbehu a oveľa hlbšie ho precítiť.

„Máme za sebou prvé generálky a ukazuje sa, že téma lásky je pre deti síce trochu šteklivá, ale veľmizaujímavá. Príbeh Emy a Vincenta sledujú bez dychu od začiatku do konca. Je to krásny pocit, keď nielenpostavy v príbehu a herci, ale aj deti chcú Vincentovi pomôcť. Keď tomuto outsiderovi držia palce, fandia mu a dojíma ich. To ma utvrdzuje v tom, že v tomto období xenofóbie a nenávisti to s nami ešte nie je také zlé,“ uzatvára Katarína Aulitisová.

V inscenácii Vincent a Víchrica sa predstavia členovia umeleckého súboru Miroslava Dudková, Miriam Kalinková, Peter Pavlík a Lukáš Tandara. Hudbu zložil Juraj Haško, scénu a bábky navrhla Ivana Macková a zhotovili dielne Bratislavského bábkového divadla.

Inscenácia je určená divákom od päť rokov. Premiéra sa uskutoční v piatok 3. 2. a nasledovať budú prvéreprízy. Divadlo počas rekonštrukcie svojej budovy dočasne pôsobí v sále Radošinského naivného divadla naZáhradníckej 95 v Bratislave.

Anotácia:

Vincent a Víchrica
Láskavý príbeh o láske a o tom, aké je pre niekoho ťažké nájsť tú pravú.

Keď si malá Ema uvedomí, že rodičia sa už nesprávajú k sebe tak pekne ako predtým, rozhodne sa prísť tomu na kĺb. Spolu s bláznivou susedkou a babkou sa pustia do pátrania a odhalia, že za nepohodu v rodine môže Vincent, nesmelý pán, ktorý z nedostatku objatí a pusiniek chradne. Objatie je cesta do srdca a to Vincentovo je prázdne. Na to, aby si otecko s mamičkou zase našli k sebe cestu, musí Ema Vincentovi pomôcť a nájsť mu niekoho, kto by ho mal rád. A tak sa Ema, susedka a babička pustia do akcie. Z hľadania priateľky pre Vincenta sa stane radostná a trochu divoká hra, ktorá má všetky predpoklady skončiť sa dobre. Zdalo by sa, že láske nič nestojí v ceste. Iba… iba sám Vincent, svojráznychlapík, s ktorým to bude poriadna fuška.

Vhodné pre deti od 5 rokov. Dĺžka predstavenia 60minút.
Podľa knihy Rudolfa Krála Ema a pusinkový lupič
Text: Rudolf Král, Katarína Aulitisová Výprava: Ivana Macková
Hudba: Juraj Haško
Dramaturgia, réžia: Katarína Aulitisová
Účinkujú: Miroslava Dudková, Miriam Kalinková, Peter Pavlík, Lukáš Tandara Výroba: Zita Kollárová,Martina Fintorová, Martina Piatková a Jaroslav Štuller pod vedením Beaty Westrych-Zázrivcovej
Zvuk: Dominik Novák, Viktor Öri Svetlo: JakubŤapucha, Juraj Čech
Javiskoví technici: Marek Duchoň, Ľuboš Hodás, Dominik Prok, Boris Javorský Inšpícia: Gregor Kaclík
Fotografie: Juraj Starovecký

Zdroj: TS