Bratislavské bábkové divadlo pripravuje novúinscenáciu, na scénu prichádzajú Dlhý, Okatý a Bruchatý.

Témou novej rozprávky na motívy diela Pavla Dobšinskéhobude priateľstvo a vzájomná pomoc.

V Bratislavskom bábkovom divadle vzniká nová bábková inscenácia pre deti, tentoraz na motívy rozprávky Dlhý, Široký a Bystrozraký. Réžie sa ujal člen hereckého súboru Lukáš Tandara, ktorýpripravuje aj text adaptácie a výtvarné návrhy bábok a scény.

Nová inscenácia bude vychádzať z viacerých verzií pôvodnej ľudovej rozprávky, no už svojím názvom Dlhý, Okatý a Bruchatý odkazuje na predlohu od Pavla Dobšinského. Tri titulné postavy budú aj tentoraz pomáhať princovi oslobodiť princeznú, nový autorský text však nevykresľuje hlavné postavy ako známych hrdinov s nadprirodzenými schopnosťami, ale, naopak, ako bežných ľudí, ktorí majú svojenedostatky a hendikepy.

„Rozdiely nás robia výnimočnými a aj napriek svojim nedostatkom môžeme byť silní, ak si budemenavzájom pomáhať,“ hovorí režisér Lukáš Tandara. „Nosnou témou tejto rozprávky preto bude priateľstvo a vzájomná pomoc. Až keď tieto postavy spoja sily, podarí sa im zlo poraziť.“

Inscenácia bude kombináciou hravého textu, vychádzajúceho z ľudovej slovesnosti, bábkového divadlaa pohybových gagov. Určená bude divákom od 3 rokov a okrem divadelnej sály ju bude možné hrávať vškolách, škôlkach alebo v exteriéri. Premiéra inscenácie sa plánuje na druhú polovicu septembra.

Divadlo okrem príprav novej inscenácie pokračuje v treťom ročníku letných divadelných večerov Letodivy. Každý štvrtok o 18.00 sa tak v jeho divadelnej záhrade na Škultétyho 5 odohráva predstavenie divadla alebo jeho hosťa.

Už piateho augusta to bude „neznáma verzia“ známej rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Hravé bábkarské spracovanie na motívy ľudovej rozprávky Boženy Němcovej vzniklo v autorskej interpretácii s humorným jazykom, bábkarskými trikmi, pesničkami a hudbou Dalibora Kociána, známeho aj podumeleckým menom Stroon.

Dvanásteho augusta sa predstavia Opice z našej police na motívy slávnej knihy Kristy Bendovej. Detské postavy zo známej predlohy už dospeli, no stačí stretnutie s obľúbenou hračkou, aby sa preniesli naspäť do svojho detstva.

Devätnásteho augusta sa opäť predstaví umelecký súbor divadla so svojím site-specific projektom o odhaľovaní života záhradných tvorov Záhrada nikdy nespí. Unikátny „korona- projekt” divadla, ktorý vznikol v hudobnej spolupráci s Martinom Geišbergom, sa v tomto ročníku Letodivov odohrá druhýkrát,po vypredanom júlovom predstavení.

Dvadsiateho šiesteho augusta sa Letodivy 2021 zakončia dobrodružnou bábkovou rozprávkou Popolvár na motívy diela Pavla Dobšinského. Slovenskej klasiky sa tentoraz po svojom ujali tvorcovia z legendárneho českého divadla Buchty a loutky.

Predstavenia sa odohrajú vždy vo štvrtok o 18.00. Lístky je možné zakúpiť v predpredaji len elektronicky na babkovedivadlo.maxiticket.sk. Pre aktuálne informácie stačí sledovať facebookovú a internetovú stránku Bratislavského bábkového divadla.

Zdroj: TS