Bratislavské bábkové divadlo premiéruje novú inscenáciu Budkáčik a Dubkáčik.

Známu rozprávku s vegetariánskym podtónom zinscenoval hosťujúci režisér Šimon Spišák.

Bratislavské bábkové divadlo zavŕši túto sezónu premiérou inscenácie Budkáčik a Dubkáčik. O réžiu novej adaptácie sa postaral Šimon Spišák. Po Malej morskej víle tu režíroval už svoju druhú inscenáciu, divadlosi ho zvolilo pre jeho nekonvenčný prístup a dojemné vízie sveta.

„Prekvapilo ma, koľko ľudí túto knihu stále pozná a číta ju deťom,“ hovorí režisér Šimon Spišák. „Do predlohy som tak urobil pomerne málo zásahov a výsledkom je táto javisková klasika. Oproti pôvodnejrozprávke, ktorá je založená na slovnom humore, sa však na javisku môžeme viac venovať aj akcii okoloúteku oboch prasiatok.“

Pútavý dej, rytmus textu, zaujímavé zápletky, jazykové bohatstvo a humor sú tie kvality, pre ktoré je knižná predloha z roku 1932 naďalej zaujímavá a zároveň je vďačným motívom na divadelné spracovanie.

V repertoári Bratislavského bábkového divadla sa stane súčasťou dramaturgickej línie nazvanej „živáklasika“. Vysvetľuje Peter Galdík, dramaturg divadla:

„Jozef Cíger-Hronský je predstaviteľom modernej literatúry pre deti a jeho diela patria ku klasike, ktorá dopĺňa iné klasiky – slovenské ľudové rozprávky, tvorbu Hansa Christiana Andersena či Kiplingovu Knihu džunglí. K takýmto známym dielam sa u nás snažíme pristupovať s výrazným názorom a so vzťahom kpredlohe. Inscenujeme také klasické diela, v ktorých nachádzame živú inšpiráciu pre dnešok.“

Budkáčik a Dubkáčik sú v tomto prípade ešte výnimočnejší, ako dopĺňa Peter Galdík. V kontexte ochranyprírody a práv zvierat na dôstojný život je príbeh dvoch prasiatok, ktoré ujdú pred mäsiarovým nožom, aj dojímavým svedectvom „s vegetariánskym podtónom“ o podobnosti cíteniaa myslenia zvierat a ľudí.

Ako hovorí Šimon Spišák, ktorý je sám vegetarián: „Nechceli sme sa explicitne venovať vegetariánstvu, no jetu prítomná širšia téma ekológie a vzťahu človeka k prírode a tá je jedným z hlavných dôvodov, prečo tútoinscenáciu vôbec robíme.“

Neverejná premiéra sa pre pozvaných hostí uskutoční v piatok 4. júna. Prvé reprízy sa odohrajú už vnedeľu 6. júna o 10.00 a 14.30.

Lístky sú dostupné v pokladnici divadla na Škultétyho 5 vždy hodinu pred predstavením a nawww.babkovedivadlo.sk. Inscenácia je vhodná pre deti od 4 rokov.

Anotácia k inscenácii:

Cíger-Hronský, Spišák: Budkáčik a Dubkáčik

Bratia Budkáčik a Dubkáčik spokojne krochkajú nad plným válovcom deň čo deň. K šťastiu im nič nechýba, kým nezistia, aký horký je osud vypaseného prasiatka. Rozkývu chlievik a vydajú sa na dvoch nohách do sveta ľudí. Okrem domov na kolesách, kolotočov a zábavných remesiel však spoznajú aj odvrátenú stranu.Prečo nesmú ryť v záhone kvetov, prečo si nemôžu v mlyne pochutnať na plných vreciach pšenice a prečo sa dievčatám nepáčia na Veľkú noc voňavky, ktoré namiešali bratia podľa svojho prasiatkovského gusta? A za to všetko skončia vo väzení? Či naozaj niet pre nich miesta na svete? Dojímavé putovanie za šťastím sadobre skončí. Príďte sa presvedčiť, že pod každou maskou prasaťa sa skrýva cítiaca a mysliaca živá bytosť.

Tvorivý tím:
Predloha: Jozef Cíger-Hronský Adaptácia,réžia: Šimon Spišák Dramaturgia: Peter GaldíkScéna, kostýmy: Karel Czech Hudba: JindřichČížek
Účinkujú: Michal Adam, Miroslava Dudková, Róbert Laurinec, Margaréta Nosáľová, Lukáš Tandara, PeterPavlík a. h.
Inšpícia: Nina Tarasovičová Fotografie: Juraj Starovecký

Zdroj: TS