Bratislavské bábkové divadlo pracuje na koprodukčnom projekte k výročiu rozdelenia Česko-Slovenska

Tridsiate výročie vzniku samostatných republík spojí Bratislavské bábkové divadlo s popredným českým Divadlom Drak.

Tridsiateho prvého decembra si pripomenieme zánik Česko-Slovenska a práve pri jeho 30. výročí vzniká jedinečná divadelná reflexia fenoménu dvoch národov, ktoré na 75 rokov spojili svoj historický vývoj. Na to,ako túto blízkosť vnímame dnes a ako ju vníma detský divák, pre ktorého je spolužitie v spoločnom štáteuž len kapitolou v učebnici dejepisu, sa v pripravovanom koprodukčnom projekte bude pýtať Bratislavské bábkové divadlo a popredné české Divadlo Drak.

„Česko-Slovensko sa rozpadlo pred tridsiatimi rokmi. Zánik spoločného štátu však neznamenal koniec blízkosti dvoch národov, práve naopak. Pri prekročení štátnej hranice sa necítime ako v cudzine a Čechov radi nazývame bratmi,“ hovorí Peter Galdík, dramaturg Bratislavského bábkového divadla a spoluautor scenára. „Z tohto vrúcneho priateľského vzťahu sa zrodila aj výnimočná koprodukčná inscenácia v spolupráci Bratislavského bábkového divadla a Divadla Drak z Hradca Králové.“

Na javisku sa stretnú českí a slovenskí bábkoherci s cieľom vytvoriť pravú a nefalšovanú, originálnu česko-slovenskú rozprávku. Kde však začať? Kto reprezentuje naše špecifické národné povahy a ako ich spojiť do jedného celku? Po týchto  otázkach  budú obe divadlá pátrať prostredníctvom autorskej bábkovo-činohernej inscenácie, v ktorej na spoločnú cestu vyšlú dvoch najtradičnejších zástupcov svojich predstáv o samých sebe: udatného Jánošíka a utáraného Gašparka.

„Táto inscenácia je metaforou nažívania v jednom útvare. Dokážeme robiť kompromisy v záujme spoločných cieľov? No akí vlastne sme? A ako vnímame druhých? A existuje vôbec niečo ako národný charakter?” pýta sa Peter Galdík.

Tému spolupráce vystihuje aj tvorivý tím, ktorý pozostáva z českých a slovenských tvorcov. Text inscenácie pripravil dramaturg Peter Galdík a riaditeľ Divadla Drak a dramaturg Tomáš Jarkovský. O režisérsku stoličku sa delí slovenský režisér Šimon Spišák s umeleckým šéfom Divadla Drak Jakubom Vašíčkom. Scénu navrhuje scénograf Karel Czech, kostýmy výtvarníčka Tereza Vašíčková a hudbu skladá Daniel Čámský. Predstavia sa členovia oboch umeleckých súborov Ľuboš Janák, Frederika Kašiarová,Ľubomír Piktor, Šimon Dohnálek, Milan Hajn a Pavla Lustyková.

Inscenácia bude určená divákom od 9 rokov. Slovenská premiéra sa uskutoční 13. 1. 2023 v sáleRadošinského naivného divadla v Bratislave, česká premiéra sa odohrá

13.5. 2023 na Hlavnej scéne Divadla Drak v Hradci Králové.

Zdroj: TS