Bratislavské bábkové divadlo ocenili v zahraničí, z festivalu v Záhrebe si odnáša hlavnú cenu.

Bratislavské bábkové divadlo prináša na Slovensko ďalšie ocenenie. Na 54. ročníku medzinárodnéhofestivalu bábkového divadla PIF získalo divadlo 23. septembra štyri ocenenia vrátane hlavnej ceny.

Medzinárodný festival PIF v chorvátskom Záhrebe uviedol tento rok 12 divadiel zo 7 krajín sveta, ktoré sa festivalu zúčastnili s 19 inscenáciami. V tejto konkurencii ocenila odborná porota inscenáciu Bratislavskéhobábkového divadla Chronoškriatkovia.

Cenu za réžiu dostal režisér inscenácie Jakub Maksymov, cena za hudbu poputovala skladateľoviLazarovi Novkovovi. Cenu za kolektívne herectvo získali herci Michal Adam, Miriam Kalinková, RóbertLaurinec a Ľubomír Piktor.

Ocenená inscenácia vznikla v roku 2019 a rozpráva príbeh Chronoškriatkov, služobníkov mocného Zuba času. Vďaka nim sa počítače kazia, oblečenie bledne, mizne značenie na cestách – môžu totiž za všetko starnutie vo svete ľudí a Chronoškriatkov v škole učia, že tak ľudstvu robia veľkú službu. Žiak Zašmodrch však jedného dňa zašpiní šaty mladej slečne a ona sa rozplače. Svet malého škriatka sa odrazu prevrátihore nohami a nič nie je také, ako ho učili.

Tento dobrodružno-filozofujúci príbeh o vzbure proti autoritám a veľkej výprave za zmúdrením je rozprávanýjedinečnou formou, tzv. puppet cinema. Diváci totiž sledujú svet drobných škriatkov vďaka kamerám naveľkom plátne a v reálnom čase. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Bratislavské bábkové divadlo oslávilo v marci svoje 64. narodeniny a cena z medzinárodného festivalu PIFje jedno z mnohých zahraničných ocenení, ktoré dostalo najmä v ostatnom období. Ocenenie sa tak zaradilo napríklad k cene Grand Prix na festivale divadieloživenej formy Maskarada a k trom cenám z medzinárodného festivalu Valizka pre inscenáciu Príbehy stien a k nominácii na cenu Dosky pre inscenáciu Neviditeľní.

Zdroj: TS