Bratislavské bábkové divadlo bude s najmenšími divákmi rozvíjať ich vnímavosť

Divadlo uvádza premiéru novej inscenácie OkololO, v ktorej bude bez slov skúmať zákonitosti kruhu.

Bratislavské bábkové divadlo pripravilo novú inscenáciu, ktorá je netypická nielen na pomery slovenského divadla. Herci totiž budú s publikom objavovať matematické a fyzikálne zákonitosti kruhu, a to úplne bez slov.

Štyria herci-performeri premenia javisko na ihrisko a laboratórium zároveň. Tu budú spolu s divákmi odtroch rokov skúmať kružnicu, kruh a guľu, ich tvar a pohyb, rovnako ako zákony zotrvačnosti, rotáciu, ale aj zemskú príťažlivosť a balans.

Interaktívne dielo OkololO režíruje Katarína Aulitisová, ktorá súčasne pôsobí ako umelecká šéfka divadla.

„Chcela som vytvoriť pohybovo-vizuálne predstavenie pre najmenšieho diváka a myslím si, že ísť práve cestou skúmania tvarov je dobrý nápad. Deti od útleho veku totiž spoznávajú svet prostredníctvom tvarov,povrchov, vôní, zvukov. Je to dobrodružstvo, na konci ktorého je dospelák. Asi som zatúžila vrátiť sa na začiatok a skúmať svet znovu, spolu s deťmi,” hovorí Katarína Aulitisová.

Scénografiu pripravila Ivana Macková, choreografiu Jazmína Piktorová. Hudbu zložil Pavol Gajdoš,inscenáciu dramaturgicky zastrešil Peter Galdík. Účinkujú bábkoherci Frederika Kašiarová, Ľuboš Janák, Peter Pavlík a René Sorád. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Premiéra inscenácie OkololO sa uskutoční v piatok 1. apríla 2022, nasledovať budú prvé reprízy.

„Pozývame všetkých detských divákov a ich rodičov. Bude to dobrodružstvo, hra a zážitok. Budeme sagúľať, kotúľať, váľať, krbáľať, kopŕcať, pekne okrúhlo, doguľata a naguľato. Pretože všade okolo nás sú kruhy. Všetko cirkuluje, vzťahy, nálady, ročné obdobia, život, planéty.Všetci sme guľa – sme zemeguľa,” uzatvára Katarína Aulitisová.

V repertoári divadla tak pribudne nový experiment v žánri bábkového divadla, ktorý sa zaradí k jeho ďalším úspešným titulom. Len v tejto sezóne sa divadlu podarilo získať dve ocenenia Grand Prix za inscenácieMauglí a Chronoškriatkovia.

Bratislavské bábkové divadlo počas rekonštrukcie svojej budovy pôsobí v sále Radošinského naivného divadla na Záhradníckej 95.

Anotácia:

OkololO
Vzrušujúce odkrývanie pohybov, zvukov a farieb začarovaných v kruhoch.

Poznáte to: všetko má začiatok a koniec. Kde ho však má koliesko? A guľôčka? Štyria hráči v komornom priestore odhaľujú cestu nekonečnom. Kde kolo, tam kolo, bolo raz jedno okolo. Budeme (sa) spolu cykliť,krútiť, gúľať, točiť. Raz dozadu, raz dopredu, rýchlo a pomaly, strnulo či ladne. Na zemi či vo vzduchu overíme zákony fyziky a nespútanosť imaginácie, pre ktorú neplatia žiadne zákony. Guľôčky, kolieska či valce zapoja všetky zmysly: budú sa nám prihovárať pohybmi, zvukmi či svetlom. A na okraj: počuli ste už oEulerovom disku? Vizuálne pôsobivá inscenácia bez slov interaktívne zapája deti a ponúka množstvo podnetov na rozvoj vnímavosti a fantázie dieťaťa už od 3 rokov.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vhodné pre deti od 3 rokov. Dĺžka predstavenia 50minút.
Koncept, réžia: Katarína Aulitisová Dramaturgia: Peter Galdík
Scéna, kostýmy: Ivana Macková Hudba: Pavol Gajdoš Choreografia: Jazmína Piktorová
Inšpícia: Gregor Kaclík, Martin Uhlárik Realizácia scény: PRESCONT
Výroba: Zita Kollárová, Martina Fintorová, Martina Piatková a Jaroslav Štuller pod vedením Beaty Westrych-Zázrivcovej
Zvuk: Dominik Novák, Viktor Öri Svetlo: Jakub Ťapucha,Juraj Čech
Javiskoví technici: Marek Duchoň, Ľuboš Hodás, Dominik Prok, Boris Javorský Fotografie: Juraj Starovecký
Hrajú: Frederika Kašiarová a. h., Ľuboš Janák, Peter Pavlík, René Sorád Vytvoril: kolektív

Zdroj: TS